Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη (ΓΔ ή GI) και του Γλυκαιμικού Φορτίου (ΓΦ ή GL)

Η σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη (ΓΔ ή GI) και του Γλυκαιμικού Φορτίου (ΓΦ ή GL)



Τι είναι ο ΓΔ και το ΓΦ
Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες μεταβολίζονται διαφορετικά στο σώμα. Ο ΓΔ περιγράφει τη διαφορά των υδατανθράκων σύμφωνα με την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος, δηλαδή δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής.

Το Γλυκαιμικό Φορτίο, συμπληρώνει την κατάταξη των τροφίμων με βάση το ΓΔ καθώς λαμβάνει υπόψην του την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται ανά μερίδα και προσδιορίζει την ολική γλυκαιμική επίδραση του τροφίμου.

Μέτρηση ΓΔ
Η κλίμακα ταξινόμησης κυμαίνεται από 0 έως 100, με το 100 να αποτελεί την τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς (άσπρο ψωμί ή η γλυκόζη). Έτσι τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε υψηλού, μέτριου και χαμηλού ΓΔ.

 Τρόφιμο με  Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ)
 Χαμηλό ΓΔ  <55 td="td">
 Μέτριο ΓΔ  56 - 69
 Υψηλό ΓΔ  >70
*Πηγή: American Diabetes Association

Υψηλός ΓΔ VS Χαμηλό ΓΔ
Τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την απότομη και μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η απότομη πτώση του σακχάρου που ακολουθεί, προκαλεί υπογλυκαιμία, (εξάντληση, πείνα κλπ). Ο οργανισμός τότε ωθείτε να αναζητήσει εκ νέου τροφή. Αντίθετα, τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, με αποτέλεσμα να δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Οφέλη από τη διατροφή χαμηλού ΓΔ
  1. Συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη
  2. Βελτιώνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη
  3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους, όπως και στη διατήρησή της απώλειας 
  4. Συμβάλλουν στην μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων
  5. Συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ 
  6. Μειώνεται το αίσθημα της πείνας, καθώς το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερο
Πίνακας ΓΔ διαφόρων τροφίμων
 Τρόφιμο  ΓΔ
(λευκό ψωμί=100)
 Λευκό ρύζι 125
Ψητή πατάτα 121
 Cornflakes πρωινού 119
 Μέλι 104
 Καρπούζι 102
 Καρότα 101
 Λευκό ψωμί 100
 Παγωτό 87
 Χυμός πορτοκαλιού 81
 Μπανάνα 75
 Μακαρόνια 58
 Μήλος 51
 Φακές 40
 Κεράσια 31
health.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Μαλακά μπισκότα βρώμης με μήλο χωρίς ζάχαρη & γλουτένη

  Υλικά  23 μπισκότα 3 κούπες  βρώμη 1 μεγάλο  ή 2 μικρά μήλα 3 κ.σ.  μέλι 1 κ.σ.  κανέλα 2 κ.σ.  λιναρόσπορο σπασμένο 1 κ.σ.  σπόροι chia 2 κ.σ.  σταφίδες μαύρες 6-7 κ.σ.  ελαιόλαδο 1/2 κούπα  περίπου νερό ή χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Βάζουμε στο multi την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος και λιώνουμε στο multi τα μήλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τον χυμό ή νερό το αφήνουμε στο τέλος και το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κολλάει μεν αλλά πλάθεται σε μπαλάκια. Πλάθουμε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά με βρεγμένο ελαφρά χέρι να γίνουν πλατιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, σε μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Καλή επιτυχία https://cookpad.com/gr/sintages/14556088-malaka-mpiskota-bromis-me-milo-xoris-zaxari-glouteni Η μαγεία της μαγειρικής είναι το βλέμμα και το χαμόγελο των ανθρώπων που γεύονται τα πιάτα.