Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΣΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ...



Τα ενδιαφέροντα ευρήματα έρχονται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Harbin, οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 14 παχύσαρκους νεαρούς και 16 νεαρούς φυσιολογικού βάρους για να εντοπίσουν τυχόν διαφορές ως προς τον τρόπο που μασούν το φαγητό τους.

Επιπλέον εξέτασαν κατά πόσο η διαδικασία της μάσησης επηρέαζε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή κάποιων ορμονών που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας.


Μασήστε και αδυνατίστε

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι η διαδικασία της μάσησης συνδέεται με τα επίπεδα αρκετών ορμονών που «μιλούν» στον εγκέφαλο, λέγοντάς του πότε πρέπει να ξεκινήσουμε και πότε να σταματήσουμε να τρώμε.

Όπως αναφέρουν μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», η παρατεταμένη μάσηση έδειξε να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα γρελίνης – της ορμόνης της όρεξης – και υψηλά επίπεδα χολοκυστοκινίνης – της ορμόνης που πιστεύεται ότι μειώνει την όρεξη.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς το μέγεθος της κάθε μπουκιάς που μασούσαν τα μέλη και των δύο ομάδων, ενώ δεν εντοπίστηκε κάποια σχέση μεταξύ της διάρκειας της μάσησης της τροφής και των επιπέδων της γλυκόζης ή της ινσουλίνης στο αίμα των ανδρών.

«Οι συγκεκριμένες ορμόνες αποτελούν χρήσιμους στόχους για τη δημιουργία μελλοντικών θεραπειών ενάντια στην παχυσαρκία» εξηγεί η Σούραν Γουάνγκ, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Μάσηση x 40 = -12 κιλά

Ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Άνταμ Ντριουνόσκι, ωστόσο, έσπευσε να σχολιάσει ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 12% θα μπορούσε να μεταφραστεί στην απώλεια περίπου 12 κιλών μέσα σε έναν χρόνο.

Παρόλα αυτά, εφόσον η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας και σε αυτήν έλαβαν μέρος μόνο νεαροί άνδρες, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα ενδεχομένως να μην ισχύουν για όλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα