Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ KAI KATEXINEΣ

Νέες ευεργετικές ιδιότητες από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού για την υγεία μας δείχνουν επιστημονικές μελέτες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 1ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για τις Κατεχίνες που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους!
Διάφορες μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι οι θερμογενετικές ιδιότητες του τσαγιού και η ικανότητα του να διεγείρει τις καύσεις και την οξείδωση του λίπους οφείλονται όχι μόνον στην περιεχόμενη καφεΐνη αλλά, κυρίως, στις κατεχίνες.
Στα υπέρβαρα άτομα που μελετήθηκαν και τα οποία κατανάλωναν καθημερινά εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες, το σωματικό βάρος και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν κατά περίπου 5%. Ο σχετικός μηχανισμός συνίσταται στην αύξηση της θερμογένεσης και την αναστολή της παγκρεατικής γαστρικής λιπάσης.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επιτυγχάνει επίσης να περιορίσει το βάρος που πιθανόν επανακτά
κανείς μετά το τέλος μιας δίαιτας. Παράλληλα, η κατανάλωση τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες για τρεις μήνες (690 mg/ημέρα) συνοδεύεται από απώλεια βάρους, μείωση της περιμέτρου της μέσης (μείωση λόγου περιμέτρου μέσης/ περιμέτρου γλουτών), μείωση του συνολικού λίπους και συνεπώς αλλαγή της κατανομής του σωματικού λίπους.
Τέλος, η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια δίαιτας φτωχής σε θερμίδες αποτρέπει την επιβράδυνση των καύσεων -η οποία παρατηρείται συνήθως στην περίπτωση που η δίαιτα προβλέπει χαμηλή πρόσληψη θερμίδων- και συνεπώς ευνοείται η ταχύτερη απώλεια βάρους.
Τσάι και κατεχίνες
Οι κατεχίνες είναι μία ομάδα εξαιρετικά δραστικών ενώσεων οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Η κύρια διατροφική πηγή κατεχινών είναι το τσάι, καθώς οι κατεχίνες απαντώνται φυσικά στα φύλλα του.
Από όλα τα είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες λόγω της διαδικασίας παραγωγής του. Αμέσως μετά την συγκομιδή το πράσινο τσάι υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία η οποία αποτρέπει ή σταματά την περαιτέρω οξείδωση των κατεχινών.
Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού (200 ml) περιέχει περίπου 90 mg κατεχινών. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες, το οποίο περιέχει 230 mg κατεχινών ανά φλιτζάνι (200 ml).
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες κατεχινών αποδίδονται στο ρόφημα κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της εμβάπτισης. Η ποσότητα που απελευθερώνεται αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της εμβάπτισης (στη Γαλλία συνήθως 1 ως 5 λεπτά της ώρας). Η ποσότητα κατεχινών σε ένα φλιτζάνι τσάι μετά από 5 λεπτά της ώρας είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι τσαγιού στο οποίο εμβαπτίσαμε το τσάι για ένα λεπτό της ώρας.
Κατεχίνες και οφέλη στην υγεία
Οι ευεργετικές για την υγεία επιπτώσεις των κατεχινών του τσαγιού φαίνεται ότι επιτυγχάνονται με τους εξής τρόπους:
  • προστασία της καρδιάς και των αγγείων και προστασία των λιποπρωτεϊνών από υπεροξείδωση
  • ρύθμιση του λιπιδικού προφίλ
  • ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος, ιδιαίτερα των βιταμινών E και C
  • αντιφλεγμονώδης και νευροπροστατευτική δράση κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας
  • διέγερση της θερμογένεσης, της οξείδωσης του λίπους και των καύσεων (παραγωγή ενέργειας).
  • βελτίωση της ευαισθησίας (ανταπόκρισης) στην ινσουλίνη

Πρόσληψη κατεχινών, σύσταση του σώματος και κατανομή λίπους
Έρευνα Σαγκάης
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αλλάζει τη σύσταση του σώματος. Ιδιαίτερα, διαπιστώθηκαν αποτελέσματα της μείωσης του σπλαχνικού λίπους σε σχέση με την πρόσληψη κατεχινών σε πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Σαγκάης.
Στην πιλοτική φάση αυτής της έρευνας, με τη συμμετοχή 160 ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη κατεχινών (470mg/ ημέρα ή 470mg δις ημερησίως) επιφέρει, μετά από 8 εβδομάδες, μείωση του βάρους και της περιμέτρου της μέσης, χωρίς να παρατηρηθεί συσχέτιση με τη δόση.
Στην εν λόγω μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Σαγκάης σε τυχαία βάση, με την χρήση διπλού τυφλού δείγματος και placebo (ψευδοφάρμακου), υγιείς ενήλικοι (18-55 ετών) έλαβαν, αντίστοιχα, επί 12 εβδομάδες διαφορετικές ποσότητες κατεχινών (458 mg άπαξ ημερησίως για την ομάδα I, 234mg/ δις ημερησίως για την ομάδα II και 443 mg/ δις ημερησίως για την ομάδα III). Βάρος, συνολικό λίπος, ποσοστό σπλαγχνικού λίπους και περίμετρος μέσης μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και εν συνεχεία μετά από 4, 8 και 12 εβδομάδες δοκιμής.
Στην ομάδα που χορηγήθηκαν 443 mg κατεχινών δις ημερησίως παρατηρούμε στατιστικά σημαντική μείωση του βάρους, της περιμέτρου της μέσης, του συνολικού λίπους και της κατανομής του σπλαγχνικού λίπους.
Συμπερασματικά, η ποσότητα σπλαγχνικού λίπους ρυθμίζεται με την πρόσληψη κατεχινών, σε συνάρτηση με τη δόση. Η κατανάλωση τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και, ιδιαίτερα, με την μείωση του σπλαγχνικού λίπους, παράγοντα κινδύνου για την κοιλιακή χώρα.

ΙΑΤRONET.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Μαλακά μπισκότα βρώμης με μήλο χωρίς ζάχαρη & γλουτένη

  Υλικά  23 μπισκότα 3 κούπες  βρώμη 1 μεγάλο  ή 2 μικρά μήλα 3 κ.σ.  μέλι 1 κ.σ.  κανέλα 2 κ.σ.  λιναρόσπορο σπασμένο 1 κ.σ.  σπόροι chia 2 κ.σ.  σταφίδες μαύρες 6-7 κ.σ.  ελαιόλαδο 1/2 κούπα  περίπου νερό ή χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Βάζουμε στο multi την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος και λιώνουμε στο multi τα μήλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τον χυμό ή νερό το αφήνουμε στο τέλος και το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κολλάει μεν αλλά πλάθεται σε μπαλάκια. Πλάθουμε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά με βρεγμένο ελαφρά χέρι να γίνουν πλατιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, σε μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Καλή επιτυχία https://cookpad.com/gr/sintages/14556088-malaka-mpiskota-bromis-me-milo-xoris-zaxari-glouteni Η μαγεία της μαγειρικής είναι το βλέμμα και το χαμόγελο των ανθρώπων που γεύονται τα πιάτα.