Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΚΡΙΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ... ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!


Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά… την υγεία μας! Κερδοσκόποι που εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις σε ελεγκτικό μηχανισμό και την ανάγκη των καταναλωτών για χαμηλές τιμές, ακόμη και στα τρόφιμα, δε διστάζουν να κάνουν παιχνίδια εξαιρετικά επικίνδυνα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο τον ανυποψίαστο καταναλωτή, που θα καταναλώσει – για παράδειγμα – ψάρι κατεψυγμένο, το οποίο όμως είχε επανακαταψυχθεί πριν πουληθεί από τον ασυνείδητο έμπορο!

Η “Ν.Κ.” δημοσιεύει παρακάτω εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές, που παρέχει για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.
Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Παπαδάκης, θα πρέπει κατά την αγορά των τροφίμων να είναι πολύ προσεκτικοί στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων. «Μην αγοράζετε τρόφιμα χωρίς ενδείξεις ή χωρίς ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στη συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της Ε.Ε., οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης», αναφέρει.

Κατεψυγμένα αλιεύματα
Σε περίπτωση κατεψυγμένων αλιευμάτων, που πωλούνται χύμα, οι ενδείξεις αυτές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή. «Μην αγοράζετε τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους πλησιάζει. Προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα, σύσταση, κ.λπ.)», λέει στη “Ν.Κ.” ο Αντώνης Παπαδάκης, ο οποίος και καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν τους πλανόδιους.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασία -18 οC, ενώ τα ευπαθή τρόφιμα συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασίες από 2-5 οC. Συστήνεται η αγορά χύμα αλιευμάτων να περιορίζεται σε αλιεύματα προφυλαγμένα σε ατομικές ή όχι συσκευασίες και να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα γιατί η κυκλοφορία του αέρα δε γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μη δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες.
Στο ψυγείο αποθηκεύεστε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πάνω από τα ωμά. Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου, εκτός εάν τα αποθηκεύσετε σε ρηχούς περιέκτες».
Κατά την παρασκευή των τροφίμων, απαιτείται προσοχή στη διασταυρούμενη μόλυνση. Να μην έρχονται σε επαφή ωμά τρόφιμα με ψημένα ή τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση χωρίς θερμική επεξεργασία αλλά ούτε και σκεύη που ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Η απόψυξη
Σε ό,τι αφορά την απόψυξη του τροφίμου, ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρει ότι αυτή γίνεται μέσα σε ψυγείο (5 βαθμοί κελσίου) και αν αυτό δεν είναι εφικτό σε θερμοκρασία δωματίου όχι πάνω από 21 οC και ποτέ με ζεστό νερό. «Πιθανόν κάποια τρόφιμα να αποψυχθούν σε φούρνο μικροκυμάτων μετά από σχετικές οδηγίες της συσκευασίας. Τρόφιμα που αποψύχθηκαν, απαγορεύεται να επανακαταψυχθούν. Κατάψυξη προϊόντων μπορούν να κάνουν μόνο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδική άδεια για το σκοπό αυτό».

«Είναι κάποιοι που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και παίζουν με τη δημόσια υγεία και ποντάρουν στις ελλείψεις που παρουσιάζει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός», λέει στη “Ν.Κ.” ο Αντώνης Παπαδάκης, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό ο κόσμος θα πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή όταν προμηθεύεται τρόφιμα και ακόμη περισσότερο όταν καταναλώνει τρόφιμα σε καταστήματα. Αναφερόμενος στις ελλείψεις του ελεγκτικού μηχανισμού, το μέλος της διοίκησης της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εποπτών Δημόσιας Υγείας προσθέτει: «Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης υπηρετούν 12 επόπτες Δημόσιας Υγείας, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30, παρόλο που και αυτός ο αριθμός είναι μικρός, αν αναλογιστούμε την αύξηση του πληθυσμού λόγω επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες»
www.epoptes.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Μαλακά μπισκότα βρώμης με μήλο χωρίς ζάχαρη & γλουτένη

  Υλικά  23 μπισκότα 3 κούπες  βρώμη 1 μεγάλο  ή 2 μικρά μήλα 3 κ.σ.  μέλι 1 κ.σ.  κανέλα 2 κ.σ.  λιναρόσπορο σπασμένο 1 κ.σ.  σπόροι chia 2 κ.σ.  σταφίδες μαύρες 6-7 κ.σ.  ελαιόλαδο 1/2 κούπα  περίπου νερό ή χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Βάζουμε στο multi την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος και λιώνουμε στο multi τα μήλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τον χυμό ή νερό το αφήνουμε στο τέλος και το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κολλάει μεν αλλά πλάθεται σε μπαλάκια. Πλάθουμε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά με βρεγμένο ελαφρά χέρι να γίνουν πλατιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, σε μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Καλή επιτυχία https://cookpad.com/gr/sintages/14556088-malaka-mpiskota-bromis-me-milo-xoris-zaxari-glouteni Η μαγεία της μαγειρικής είναι το βλέμμα και το χαμόγελο των ανθρώπων που γεύονται τα πιάτα.