Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «παγίδα» του Σαββατοκύριακου...


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλα κυλάνε αρμονικά και με συνέπεια όσον αφορά τον προγραμματισμό των γευμάτων μας. Το ωράριο εργασίας ή του σχολείου βοηθάει στη διαμόρφωση καθημερινών υγιεινών συνηθειών χωρίς να υποκύπτετε σε ατασθαλίες. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο; Πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι για τη δίαιτά σας;


Έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο τις δυο τελευταίες μέρες της εβδομάδας, ακόμα κι αν βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. 

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, το 73% όσων προσπαθούν να αδυνατίσουν, πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό από την Παρασκευή το βράδυ έως το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν από 8.000 έως 10.000 θερμίδες, που υπό κανονικές συνθήκες, θα καταναλώνονταν σε τουλάχιστον τέσσερις μέρες.

Συγκεκριμένα, το 57% των ανδρών φαίνεται να καταναλώνει 10.000 θερμίδες το Σαββατοκύριακο.

Αντίστοιχα, το 46% των γυναικών μπορεί να καταναλώσει έως και 8.000 θερμίδες.

Μπορεί οι θερμίδες να σας φαίνονται υπερβολικές, ωστόσο, αν αναλογισθεί κανείς πως ένα μικρό ποτήρι κρασί παρέχει από 60 μέχρι 150 θερμίδες, ένα σουβλάκι έχει από 350 έως 700 και ένα χάμπουργκερ γύρω στις 400 με 500, τότε θα καταλάβετε ότι είναι εύκολο οι θερμίδες να συσσωρευτούν.

Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι μεγαλύτεροι εχθροί της δίαιτας το Σαββατοκύριακο είναι το φαγητό εκτός σπιτιού, το τσιμπολόγημα και το αλκοόλ.

Έρευνες δείχνουν πως τείνουμε να μιμούμαστε τις διατροφικές συνήθειες ατόμων με τους οποίους κάνουμε παρέα, οπότε αν οι φίλοι σας συνηθίζουν να τρώνε και να πίνουν δίχως μέτρο, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Αναφορικά με το αλκοόλ, καλό θα ήταν να μείνετε στα 1-2 ποτηράκια όπως ορίζουν και οι συστάσεις. Μία έξυπνη τακτική για να μην ξεφύγετε είναι να βάλετε μικρότερη ποσότητα ποτού στο ποτήρι σας και να αυξήσετε τον όγκο του προσθέτοντας ανθρακούχο νερό, σόδα, ή κάποιο light αναψυκτικό, ώστε να σας φανεί ότι ήπιατε παραπάνω, χωρίς όμως να ξεφεύγετε από τις συστάσεις και χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον θερμίδες.

Ήσασταν «καλό παιδί» όλη την εβδομάδα κι έτσι νομίζετε ότι σας αξίζει μια μικρή παρατυπία μες στο Σαββατοκύριακο

Σκοπός δεν είναι να στερηθείτε τροφές ή επιδόρπια που σας αρέσουν στην διάρκεια της εβδομάδας ώστε να μπορείτε να τα φάτε ελεύθερα το Σαββατοκύριακο. Στην περίπτωση που νιώσετε έντονη επιθυμία για ένα γλυκό ή φαγητό είναι προτιμότερο να το καταναλώσετε σε μικρή ποσότητα μετά το γεύμα σας, ανεξάρτητα με το τι μέρα είναι.

Κάνε απογραφή. Σημείωσε τι τρως για 7 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου χωρίς να αλλάξεις τη διατροφή σου. Στο τέλος κάθε μέρας, κοίταξε τι έχεις σημειώσει και θα δεις ποιες ώρες και μέρες της εβδομάδας ξεφεύγεις περισσότερο. Κάνε το έστω και για μία εβδομάδα και θα δεις διαφορά!

Μη  ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα