Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Το νερό είναι πηγή ζωής. Κι αυτό δεν είναι ένα απλό κλισέ. Είναι η αλήθεια!
Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, αφυδατώνεσαι. Κι αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην επιδερμίδα σου, όπως ήδη θα ξέρεις, αλλά και στην υγεία σου. Πιες νερό... πριν τα πράγματα γίνουν επικίνδυνα. Η Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Γεωργία Κάμπατζη εξηγεί τι είναι η αφυδάτωση και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται από πίσω από αυτή.
Τί είναι η αφυδάτωση;
-Καθημερινά υπάρχει ανακατανομή των υγρών (νερού) του σώματος, ενώ η κατάσταση ισορροπίας που ονομάζεται ισοζύγιο νερού είναι δεδομένη για κάθε οργανισμό.
-Η μεγάλη απώλεια από τον οργανισμό και η μη σωστή αποκατάσταση του ισοζυγίου νερού, ονομάζεται αφυδάτωση. Η αφυδάτωση ανάλογα με το βαθμό της, μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.


Η αφυδάτωση σκοτώνει!!!
-Από μια απλή μείωση της δύναμης και της αντοχής, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καταστολή δυνάμεων, κατάρρευση, λιποθυμία και σε παρατεταμένο βαθμό να προκαλέσει θάνατο (όταν η αφυδάτωση είναι μεγαλύτερη από το 12% του βάρους του σώματος). Διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως παθήσεις νεφρών, σακχαρώδη διαβήτης, περιπτώσεις διάρροιας, λοιμώξεις, εγκαύματα, εμπύρετες καταστάσεις κλπ μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.
-Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 70 μέρες χωρίς τροφή αλλά όχι πάνω από 15 μέρες χωρίς νερό.
-Για να υπάρχει σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
-Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην αίσθηση της δίψας, γιατί δεν είναι και τόσο σωστός δείκτης ενυδάτωσης. Αν διψάσουμε σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί.
-Το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές, δίνουν αρκετό νερό στον οργανισμό μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό. Ειδικά ο καφές που με την αύξηση της διούρησης ενισχύει την αφυδάτωση.
-Για την Ελλάδα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, τα 12 ποτήρια νερό θεωρούνται λογική ποσότητα. Επίσης η διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα (85-95% η περιεκτικότητα τους σε νερό) παρέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού στον οργανισμό, γι' αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε αρκετές ποσότητες σε καθημερινή βάση.
-Τα άτομα που ασκούνται πολύ πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή λήψη νερού, αφού η
αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού.
-Οι μικρές απώλειες υγρών που δεν αναπληρώνονται, μπορεί να εμποδίσουν την απόδοση, ενώ οι μεγάλες απώλειες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία ή και θάνατο.
-Η αφυδάτωση – ακόμα και η ήπια – μπορεί να σε εξασθενίσει και να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη. Αν διψάς, έχεις ήδη αφυδατωθεί και αυτό μπορεί να σου προκαλέσει κούραση, αδυναμία των μυών, ίλιγγο και άλλα συμπτώματα.
-Έχει υπολογιστεί ότι η απώλεια 1/2 κιλού σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε απώλεια 380 ml περίπου νερού από τον οργανισμό. Γεγονός που σημαίνει ότι η αποβολή αυτής της ποσότητας νερού πρέπει να αναπληρώνεται με νέα λήψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική, αν θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλή τη σωματική μας απόδοση. Πολλές φορές η εξάντληση στη διάρκεια της ημέρας είναι η αντίδραση του οργανισμού στη δίψα.
-Το να είναι κανείς αφυδατωμένος ακόμη και σε ποσοστό 1% μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση του μεταβολισμού.
Πως να καταλάβεις αν είσαι ok
-Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να διαπιστώσεις αν πίνεις αρκετό νερό είναι ο εξής: έλεγξε τα ούρα σου. Αν το χρώμα είναι καθαρό ή πολύ ανοιχτό κίτρινο και έχουν μικρή οσμή, είσαι καλά ενυδατωμένη. Όσο πιο σκούρο το χρώμα και πιο έντονη η οσμή, τόσο πιο αφυδατωμένη είσαι.
sigmalive.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Μαλακά μπισκότα βρώμης με μήλο χωρίς ζάχαρη & γλουτένη

  Υλικά  23 μπισκότα 3 κούπες  βρώμη 1 μεγάλο  ή 2 μικρά μήλα 3 κ.σ.  μέλι 1 κ.σ.  κανέλα 2 κ.σ.  λιναρόσπορο σπασμένο 1 κ.σ.  σπόροι chia 2 κ.σ.  σταφίδες μαύρες 6-7 κ.σ.  ελαιόλαδο 1/2 κούπα  περίπου νερό ή χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Βάζουμε στο multi την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος και λιώνουμε στο multi τα μήλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τον χυμό ή νερό το αφήνουμε στο τέλος και το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κολλάει μεν αλλά πλάθεται σε μπαλάκια. Πλάθουμε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά με βρεγμένο ελαφρά χέρι να γίνουν πλατιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, σε μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Καλή επιτυχία https://cookpad.com/gr/sintages/14556088-malaka-mpiskota-bromis-me-milo-xoris-zaxari-glouteni Η μαγεία της μαγειρικής είναι το βλέμμα και το χαμόγελο των ανθρώπων που γεύονται τα πιάτα.