Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Αποτοξινωθείτε από τις σκέψεις σας!

Θέλετε να νιώσετε πιο αισιόδοξοι, χαρούμενοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση; Σας προτείνω να κάνετε ένα καλό ξεκαθάρισμα στις σκέψεις σας!

Μην έχετε προσδοκίες από τους άλλους: Περιμένατε να σας κάνει ένα δώρο και δεν το έκανε, ή κάνατε μία χάρη και δεν σας την ανταπέδωσαν. “Φτιάχνουμε κανόνες στο μυαλό μας για το πως πρέπει οι άνθρωποι να μας συμπεριφέρονται και μετά θυμώνουμε με αυτούς όταν δεν φέρονται έτσι όπως είχαμε φανταστεί. Αλλά μην ξεχνάτε πως όλα αυτά είναι δικοί σας κανόνες” λέει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, συνεργάτης του omorfamistika.gr. Για να μη νιώθετε καθυστερημένα θυμό επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες σας κουβεντιάστε τις σκέψεις σας άμεσα με τους άλλους. Αν τις κρατάτε μέσα σας πιθανόν είναι να θυμώνετε για σκέψεις που οι άλλοι δεν θα μάθουν ποτέ. Εκφράστε στους άλλους τις προσδοκίες και τα συναισθήματά σας.
Μην έχετε ενοχές: Ξεχάσατε τα γενέθλια της καλύτερής σας φίλης ή μιλήσατε απότομα στο σύντροφό σας έπειτα από μια δύσκολη μέρα. «Εάν νιώθετε πως κάνατε κάτι που δεν έπρεπε πείτε “Θα προτιμούσα να μην είχε γίνει αλλά είμαι άνθρωπος και κάνω λάθη”. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ένοχοι για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε πάντα» λέει ο ειδικός.
Μην τα παίρνετε προσωπικά: Δε σας καλημέρισε ο προϊστάμενος σας; Αυτό δε σημαίνει ότι έχει κάτι, ειδικά μαζί σας! “Σκεφτείτε κάποιες εναλλακτικές ερμηνείες ή εξηγήσεις, μπορεί να είναι προβληματισμένος με κάποιο project, να έχει οικονομικές έννοιες ή απλά να μην κοιμήθηκε καλά λόγω κάποιου προβλήματος υγείας” λέει ο ειδικός. Μάθετε περισσότερα για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κάτι προσωπικό με σας. Αν παρόλα αυτά ακόμη το πιστεύετε ρωτήστε τον: «Μήπως έχω κάνει κάτι που σας πείραξε; Η απάντηση συνήθως είναι “όχι”».
Μη μειώνετε τον εαυτό σας: Αν λέτε συνεχώς “έχω παχύνει, είμαι άχρηστος, νιώθω ανίκανη” ουσιαστικά αποδυναμώνετε τις ικανότητες σας. Σημειώνετε κάθε μέρα 3 καλά πράγματα που κάνατε και νιώσατε καλά. Μερικές βδομάδες μετά, αν εστιάσετε στις μικρές καθημερινές σας επιτυχίες, θα αποκτήσετε περισσότερο αυτοπεποίθηση και θα έχετε καλύτερη εικόνα για τον εαυτό σας.
Δοκιμάστε μία τεχνική: Όταν θέλετε να αδειάσετε το μυαλό σας από τις σκέψεις κάντε το εξής:
  • Αναπνεύστε αργά από την μύτη μετρώντας μέχρι το 4. Νιώστε τον αέρα να γεμίζει την κοιλιά και όχι το στήθος σας.
  • Εκπνεύστε βαθιά και αργά από το στόμα μετρώντας μέχρι το 5 και χαλαρώνοντας ταυτόχρονα τους ώμους σας.
  • Νιώστε τα πόδια σας πιο βαριά σε κάθε αναπνοή. Κλείστε τα μάτια σας και κρατήστε χαλαρά τα χέρια σας στο σώμα σας. Επαναλάβετε τουλάχιστον 6 φορές.

Το μυστικό

Να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και να μην τα «κουβαλάτε» μέσα σας. Οι τοξικές σκέψεις σας κουράζουν. Γι΄ αυτό μιλάτε στους φίλους σας, όπως κάνω κι εγώ, και μην φτιάχνετε σενάρια στο μυαλό σας.

 http://omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου