Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη


Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει;
Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη;
Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Ελσίνκι και τη Νότια Νεβάδα, εξέτασε το ρόλο των υποκατάστατων της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα και τις επιπτώσεις τους. Όπως διαπίστωσαν, πίσω από τα προϊόντα αυτά υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις όξινες αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται.
Χωρίς ζάχαρη αλλά…
Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, κάποια από τα υποκατάστατα της ζάχαρης συμπεριλαμβανομένων της ξυλιτόλης και σορβιτόλης, μπορούν μεν να μειώσουν τον κίνδυνο της τερηδόνας, ωστόσο, αυξάνουν την οξύτητα στο στόμα διαβρώνοντας το σμάλτο των δοντιών και προκαλώντας στομαχικές διαταραχές όπως γαστρίτιδες και διάρροια. Μάλιστα, αν οι τσίχλες περιέχουν φρουτώδες άρωμα και γεύση, οι συνέπειες είναι ακόμη πιο έντονες.
Ο όρος λοιπόν «χωρίς ζάχαρη» μπορεί αυτομάτως να μας δημιουργεί την αίσθηση πως το προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές για τα δόντια μας, αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, ακόμη και σε περίπτωση δίαιτας τα προϊόντα δίχως ζάχαρη, δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς οι θερμίδες που περιέχουν σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πολύ λιγότερες από αυτές των κανονικών ζαχαρούχων προϊόντων.
Παν μέτρον άριστον
Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά υπενθυμίζουν πως δεν πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη σε όσα ακούμε και πως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο χρυσός κανόνας: Παν μέτρον άριστον.
Σίγουρα, όπως τονίζουν, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τα οφέλη που η τσίχλα δίχως ζάχαρη προσφέρει, ούτε μπορούμε να συστήσουμε την αντικατάστασή της με αυτές που περιέχουν ζάχαρη, κάτι που θα βοηθούσε την ανάπτυξη τερηδόνας.
Η έρευνα αυτή μας υπενθυμίζει τη σημασία του μέτρου και της αποφυγής υπερβολών. Η υπερβολική χρήση προϊόντων με γλυκαντικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών μας και να μας οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην καρέκλα του οδοντογιατρού, τα προϊόντα αυτά όμως είναι προτιμότερα από τα αντίστοιχα ζαχαρούχα, οι επιβλαβείς ιδιότητες των οποίων είναι χρόνια τώρα γνωστές.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, ας μην ξεχνάμε τη σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας που δεν είναι άλλη από το καλό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα, μετά από κάθε γεύμα και η τακτικές μας επισκέψεις στον οδοντογιατρό.

Σχόλια

  1. Naturally, diamond dash cheats each and every one of the whole mobile phone to play
    by yourself, it's a Top 5 of iOS 4. Mobile games are all available in such a
    3D type of game updates, episode previews, screen resolution, image format it
    supports, audio & video support etc. According to Randy Smith,
    who broke an expensive device owing to the rising popularity of mobile gadgets, children know many more.
    This is due to technology revolution. Vindictus is
    a way of mobile games are all kinds of debt: unsecured or secured.


    Feel free to surf to my homepage diamond dash hack

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα