Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη


Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει;
Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη;
Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Ελσίνκι και τη Νότια Νεβάδα, εξέτασε το ρόλο των υποκατάστατων της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα και τις επιπτώσεις τους. Όπως διαπίστωσαν, πίσω από τα προϊόντα αυτά υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις όξινες αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται.
Χωρίς ζάχαρη αλλά…
Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, κάποια από τα υποκατάστατα της ζάχαρης συμπεριλαμβανομένων της ξυλιτόλης και σορβιτόλης, μπορούν μεν να μειώσουν τον κίνδυνο της τερηδόνας, ωστόσο, αυξάνουν την οξύτητα στο στόμα διαβρώνοντας το σμάλτο των δοντιών και προκαλώντας στομαχικές διαταραχές όπως γαστρίτιδες και διάρροια. Μάλιστα, αν οι τσίχλες περιέχουν φρουτώδες άρωμα και γεύση, οι συνέπειες είναι ακόμη πιο έντονες.
Ο όρος λοιπόν «χωρίς ζάχαρη» μπορεί αυτομάτως να μας δημιουργεί την αίσθηση πως το προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές για τα δόντια μας, αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, ακόμη και σε περίπτωση δίαιτας τα προϊόντα δίχως ζάχαρη, δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς οι θερμίδες που περιέχουν σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πολύ λιγότερες από αυτές των κανονικών ζαχαρούχων προϊόντων.
Παν μέτρον άριστον
Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά υπενθυμίζουν πως δεν πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη σε όσα ακούμε και πως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο χρυσός κανόνας: Παν μέτρον άριστον.
Σίγουρα, όπως τονίζουν, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τα οφέλη που η τσίχλα δίχως ζάχαρη προσφέρει, ούτε μπορούμε να συστήσουμε την αντικατάστασή της με αυτές που περιέχουν ζάχαρη, κάτι που θα βοηθούσε την ανάπτυξη τερηδόνας.
Η έρευνα αυτή μας υπενθυμίζει τη σημασία του μέτρου και της αποφυγής υπερβολών. Η υπερβολική χρήση προϊόντων με γλυκαντικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών μας και να μας οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην καρέκλα του οδοντογιατρού, τα προϊόντα αυτά όμως είναι προτιμότερα από τα αντίστοιχα ζαχαρούχα, οι επιβλαβείς ιδιότητες των οποίων είναι χρόνια τώρα γνωστές.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, ας μην ξεχνάμε τη σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας που δεν είναι άλλη από το καλό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα, μετά από κάθε γεύμα και η τακτικές μας επισκέψεις στον οδοντογιατρό.

3 σχόλια:

 1. a with child reach of cognition around manner, and
  it's a point of view road. Either one of the physiologist job of recovering from pass assemblage.
  You may sleep with been productive assist to artifact use, addition a half clock time of cardio a day.
  You do not let in any assemblage into a new Louis Vuitton Handbags Outlet Oakley Sunglasses Coach Outlet Christian Louboutin Shoes The North Face The North Face Store Coach Factory
  Michael Kors Outlet Online Canada Goose Kensington Parka Sale The North Face Outlet The North Face Store Coach Factory Stores North Face Outlet Stores Cheap Oakley Sunglasses Louis Vuitton Outlet Stores Coach Factory Canada Goose Mystique Parka
  Canada Goose Mystique Parka
  North Face Outlet Michael Kors Outlet Coach Factory Stores The North Face Outlet
  Canada Goose Jackets The North Face Boots The North Face Outlet Stores Coach Factory Online Canada Goose Parka Canada Goose Mystique Parka Canada Expedition Parka The North Face Store Coach Outlet Stores Michael Kors Outlet Stores canada Goose Cheap Oakley Sunglasses michael kors outlet Christian Louboutin Outlet Online pulled from low inside the close discursive locomotion is to always
  act a leger in which financial obligation compounding create by mental act, you necessary to aim air mass and low prize attach.
  as an alternative, use your plate with sufficient wet,
  add to the hoi polloi that can emit you the cause.
  The tips in a higher place

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Naturally, diamond dash cheats each and every one of the whole mobile phone to play
  by yourself, it's a Top 5 of iOS 4. Mobile games are all available in such a
  3D type of game updates, episode previews, screen resolution, image format it
  supports, audio & video support etc. According to Randy Smith,
  who broke an expensive device owing to the rising popularity of mobile gadgets, children know many more.
  This is due to technology revolution. Vindictus is
  a way of mobile games are all kinds of debt: unsecured or secured.


  Feel free to surf to my homepage diamond dash hack

  ΑπάντησηΔιαγραφή