Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τροφή για καύσιμα


Το σώμα σας είναι μια πολύπλοκη μηχανή που απαιτεί τον σωστό συνδιασμό από καύσιμα για να λειτουργεί στο έπακρο. Αποκτά αυτήν την ενέργεια από τις τροφές που καταναλώνετε. Όμως, το τι τρώτε παίζει σημαντικό ρόλο όταν απαιτείται η υποστήριξη βέλτιστων επιπέδων ενέργειας.

Η ζάχαρη προκαλεί αυξομειώσεις ενέργειας

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι οι ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων συμβάλλουν στην έλλειψη ενέργειας, και η κατανάλωση ζάχαρης είναι ο κύριος ένοχος. Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε περισσότερα από 150 κιλά ζάχαρης ετησίως σε γλυκά και αναψυκτικά. Ένα μεγάλο φορτίο ζάχαρης προβλέπει αρχικά μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση, η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από μια γρήγορη πτώση. Επεξεργασμένα σάκχαρα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, ψωμί και τα τσιπς προκαλούν αυτές τις αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειας των ανθρώπων. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, και άφθονη ενυδάτωση.

Το νερό βοηθάει

Η ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού είναι υψίστης σημασίας για την υγεία μας και το επίπεδο της ενέργειάς μας σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την ποσότητα του νερού που πίνουμε. Ακόμη και η κατά 5% μείωση των υγρών του σώματος θα προκαλέσει μια απώλεια 25-30% της ενέργειας στους περισσότερους ανθρώπους. Οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως, που είναι περίπου 2 λίτρα, είναι μια επαρκής ποσότητα ενυδάτωσης. Η σωστή ενυδάτωση διατηρεί την υγιή σωματική λειτουργία και προλαμβάνει την κούραση.

Μακροθρεπτικά στοιχεία

Εκτός από το νερό, ο οργανισμός μας χρειάζονται επίσης υψηλής ενέργειας τροφές για να εκτελούν οι καθημερινές δραστηριότητες μας. Όλα τα τρόφιμα είναι κατανεμημένα σε τρία μεγάλα μακροθρεπτικά συστατικά: Υδατάνθρακες, Λίπη και Πρωτεΐνες. Ορισμένοι υδατάνθρακες μπορεί να είναι μια καλή πηγή ενέργειας, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στα επίπεδου σακχάρου στο αίμα. Σιτηρά ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως ή το καστανό ρύζι μπορεί να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Άλλοι υδατάνθρακες, όπως σοκολάτα, σόδα, τσιπς και μπισκότα είναι απλά σάκχαρα που προκαλούν τις αυξομειώσεις. Υπάρχουν επίσης διάφορα είδη λιπιδίων. Σπορέλαιο, ιχθυέλαιο, ελαιόλαδο, καθώς και τα φυσικά έλαια σε σπόρους και ξηρούς καρπούς, είναι υγιεινά για το σώμα και βοηθούν στην αύξηση της ενέργειας σας. Όλα τα επεξεργασμένα λιπαρά είναι ανεπιθύμητα, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες των τροφίμων για την ποσότητα των λιπαρών αυτών ουσιών στα τρόφιμα σας. Η πρωτεΐνη είναι το τρίτο σε μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών προέρχονται από άπαχα κρέατα, ψάρια, λευκό κρέας κοτόπουλου, και υγιή πρωτεΐνη σόγιας. Αποφύγετε τις πρωτεϊνες από πρόχειρες τροφές, δεδομένου ότι στερούνται από θρεπτική αξία και συχνά είναι από επεξεργασμένο κρέας. Επίσης θυμηθείτε να μένετε μακριά από λιπαρά κομμάτια κρέατος. Ψάξτε για άπαχα κομμάτια που φέρουν την ένδειξη όπως το" φιλέτο "ή "κόντρα ".
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ενέργειά σας είναι πίνοντας ένα υγιές, θρεπτικό πρωτεϊνούχο ρόφημα. Για παράδειγμα, το Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Formula 1 της Herbalife® προσφέρει την ιδανική ισορροπία σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες που είναι σημαντικές για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Ενέργεια που διαρκεί

Ο οργανισμός μας απαιτεί υψηλής ενέργειας τρόφιμα για να εκτελεί τις καθημερινές ασχολίες μας και να διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο ενέργεια;. Να θυμάστε, ο συνδυασμός της καλής διατροφής, πίνοντας άφθονο νερό και η αποφυγή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμός σας κατά την διάρκεια της μέρας σας.
Ο Dr. Gratton επίσης είναι και Αντιπρόεδρος των Ιατρικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης της Herbalife

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα