Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Αλλεργία στα φαγητά: μύθοι και πραγματικότητες

Υπάρχουν πολλές διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την αλλεργία στα φαγητά που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.
Η αλλεργία στα φαγητά εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, δηλαδή όταν το σύστημα άμυνας  του οργανισμού που καταπολεμά τις μολύνσεις θεωρεί ως ξένα σώματα συστατικά τροφών όπως οι πρωτεΐνες και δημιουργεί αντιδράσεις εναντίον τους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν την αλλεργία στα φαγητά διότι οι μύθοι που κυκλοφορούν είναι δυνατόν να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ποιότητα ζωής μας.
Υπάρχει αντίληψη ότι η αλλεργία στα φαγητά είναι πολύ συχνή, αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει την
πραγματικότητα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο 6% των παιδιών και μέχρι 2% των ενηλίκων πάσχουν από αλλεργία στα φαγητά.
Τα βρέφη και τα παιδιά που είναι αλλεργικά στις τροφές, παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα, στα αυγά, στα σιτηρά, στη σόγια, τα φιστίκια και στα προϊόντα τους.
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες που πάσχουν από αλλεργία στις τροφές είναι αλλεργικοί στα φιστίκια, στους ξηρούς καρπούς (φουντούκι, αμύγδαλα) και τα προϊόντα τους, στο ψάρι και τα μαλάκια.
Τα παιδιά με την αύξηση της ηλικίας, ξεπερνούν τα περισσότερα προβλήματα αλλεργίας, όπως αυτά στο γάλα, τα αυγά και τα προϊόντα των σιτηρών και της σόγιας. Αντίθετα οι αλλεργίες στα φιστίκια, σε ορισμένους άλλους ξηρούς καρπούς στο ψάρι και στα μαλάκια, δεν ξεπερνιούνται και συνήθως διαρκούν για όλη τη ζωή.
Η εντύπωση που επικρατεί  ότι πολλοί παρουσιάζουν αλλεργία στις ντομάτες και τις φράουλες είναι λανθασμένη. Επίσης λανθασμένη είναι και η άποψη ότι υπάρχει αλλεργία εναντίων των ζαχαρωτών και των λιπών που περιέχονται στα φαγητά.Είναι γεγονός ότι πολλοί ενήλικες έχουν πρόβλημα με την πέψη των ζαχάρων που περιέχονται στο γάλα. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι αλλεργική νόσος. Για το λόγο αυτό , οι αλλεργίες στο γάλα και οι διάρροιες που προκαλούνται , αντίθετα με την άποψη που είναι διαδεδομένη, δεν είναι παθήσεις που παρουσιάζονται συχνά.
Ένας άλλος μύθος που επικρατεί είναι ότι τα άτομα που είναι αλλεργικά στα φαγητά, είναι συνήθως αλλεργικά σε πολλές τροφές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι αλλεργικοί σε λιγότερο από 4 τροφές.
Πολλοί νομίζουν ότι η αλλεργία στα φαγητά συνοδεύεται από καταστάσεις υπερκινητικότητας και υπερδραστηριότητας. Η αλήθεια είναι ότι η αλλεργία στα φαγητά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εμφανίζονται ξαφνικά με οίδημα, φαγούρα, βήχα, δύσπνοια, εξάνθημα στο δέρμα, κνίδωση, σφίξιμο στον λάρυγγα, χαμηλή πίεση, χλωμάδα, διάρροια και εμετούς.
Επίσης η αλλεργία στα φαγητά μπορεί να συνοδεύεται από χρόνια προβλήματα όπως το έκζεμα και το άσθμα.
Οι αλλεργίες στα χρωστικά που προστίθενται στις διάφορες τροφές είναι σπάνιες. Έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να επηρεάζουν λιγότερο από 1 παιδί στα 100 και λιγότερο από 1 ενήλικα στους  500.
Η αλλεργία στα φαγητά μπορεί να εκδηλωθεί με επικίνδυνο τρόπο. Όμως η εκπαίδευση του ασθενούς, η άμεση αντίδραση όταν εκδηλωθεί η νόσος και η γρήγορα μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο, αποτρέπουν κινδύνους για την ζωή του.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η αλλεργία που εκδηλώνεται με αναφυλαξία. Το αναφυλακτικό σοκ, με δύσπνοια και πτώση της πίεσης είναι δυνατό να απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς. Εάν η αλλεργία είναι τόσο σοβαρή  που μπορεί να προκαλεί αναφυλαξία, τότε ο ασθενής με οδηγίες του γιατρού θα πρέπει να έχει μαζί του αδρεναλίνη.
Ο ασθενής μπορεί να εκπαιδευτεί στο να κάνει  μόνος του την ένεση αδρεναλίνης, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τη ζωή του.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι απαραίτητο να μεταφέρονται στο νοσοκομείο έστω και αν λάβουν αδρεναλίνη, γεγονός που θα οδηγήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ο λόγος είναι ότι τα αναφυλακτικά συμπτώματα είναι δυνατό να επανέλθουν ώρες αργότερα.
Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες στα φαγητά, είναι αναγκαίο να προσέχουν αυτά που τρώνε και να αποφεύγουν αυτά που τους προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις . Ακόμη πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες με τα συστατικά των τροφών  που αγοράζουν.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά. Πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο τόσο για τις τροφές που προκαλούν αλλεργία στο συγκεκριμένο παιδί αλλά και για το τι πρέπει να γίνεται όταν εκδηλωθεί ένα αλλεργικό επεισόδιο.
(Πηγή: Medlook -www.medlook.net)        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου