Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός μας ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη γρήγορη ή αργή απώλεια βάρους μας. Εμείς παίρνουμε ενέργεια μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά ενώ το σώμα μας μετατρέπει αυτά τα τρόφιμα στην ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί και γενικά για να κάνει τα πάντα. 
Όταν τρως ένα φαγητό, τα μόρια του πεπτικού συστήματος που ονομάζονται ένζυμα διασπούν τις πρωτεΐνες  σε αμινοξέα, τα λίπη σε λιπαρά οξέα και τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα (π.χ. γλυκόζη). Εκτός από ζάχαρη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα μπορούν να
χρησιμοποιηθούν ως πηγές ενέργειας από το σώμα όταν χρειάζεται. Αυτές οι ενώσεις απορροφούνται  από το αίμα, που τα μεταφέρει προς τα κύτταρα. Μετά την είσοδό τους στα κύτταρα, άλλα ένζυμα  ρυθμίζουν τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται με το μεταβολισμό σου. τις ενώσεις αυτές.
Γενικά, η ενέργεια από τις ενώσεις αυτές μπορούν να απελευθερωθεί για χρήση από τον οργανισμό σου  ή αποθηκεύεται στους ιστούς του σώματος, ιδιαίτερα το συκώτι, τους μυς, και το λίπος του σώματος.
Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία του μεταβολισμού είναι πραγματικά μια πράξη εξισορρόπησης που περιλαμβάνει δύο είδη δραστηριοτήτων που γίνονται ταυτόχρονα – την ανάπτυξη των ιστών του σώματος και την αποθήκευση ενέργειας.
Ο μεταβολισμός δεν είναι τίποτε άλλο από οικοδόμηση και αποθήκευση και αν θέλεις να τον “τρέξεις” δεν έχεις παρά να καταναλώνεις τροφές υψηλές ενεργειακά που θα σε βοηθήσουν να απαλλαχτείς από τα περιττά κιλά γρήγορα και εύκολα. Υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες τροφές να μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου και έτσι να μη μπορείς να χάσεις εύκολα βάρος αν δε γνωρίζεις ποιες είναι αυτές οι τροφές κάνοντας μια συγκεκριμένη εξέταση. Για παράδειγμα η σοκολάτα έχει περισσότερες θερμίδες από ένα μήλο, πράγμα που καθιστά τον οργανισμό με περισσότερη ενέργεια – και μερικές φορές που μπορεί να είναι πάρα πολύ καλό. 
Γενικά ο  οργανισμός αποθηκεύει θερμίδες – κυρίως ως λίπος και αυξάνοντας τη σωματική άσκηση αλλά και μειώνοντας την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε λιπαρά θα καταφέρεις να χάσεις εύκολα και γρήγορα τα περιττά σου κιλά δίνοντας την κατάλληλη ώθηση στο μεταβολισμό σου!


URl: http://www.shape.gr/news/171/ARTICLE/2217/2009-10-15.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα