Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιο επιβαρυντική η παχυσαρκία για την αρτηριακή πίεση των εφήβων κοριτσιών

Μικρότερες επιπτώσεις για τα αγόρια



Λονδίνο
Η παχυσαρκία έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση των εφήβων κοριτσιών, απ’ ότι στων συνομηλίκων αγοριών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παθολογίας.

Η υπέρταση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακό νόσημα και εγκεφαλικό επεισόδιο, στη ζωή του ανθρώπου.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εστίασε σε 1.700 εφήβους, 13-17 ετών, που είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων υγείας και ιατρικών ελέγχων στα σχολεία της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Επίσης μελέτησαν διαθέσιμα στοιχεία για τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο τύποι αρτηριακής πίεσης. Η διαστολική πίεση, δηλαδή η ελάχιστη πίεση στο εσωτερικό των αγγείων που παρατηρείται όταν η καρδιά βρίσκεται σε φάση ηρεμίας και η συστολική, δηλαδή η μέγιστη πίεση που αντικατοπτρίζει την δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όταν η καρδιά πάλλεται.
Η υψηλή συστολική πίεση υποδεικνύει κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη των δεδομένων, τα παχύσαρκα αγόρια είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυξημένη συστολική πίεση, από τα συνομήλικα αγόρια με φυσιολογικό βάρος. Ομοίως, τα παχύσαρκα κορίτσια είχαν 9πλάσιες πιθανότητες να έχουν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση, από τα κορίτσια με φυσιολογικό βάρος.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η παρατηρούμενη ως προς το φύλο διαφορά αντικατοπτρίζει την εξισορροπιστική επίδραση των οιστρογόνων στην καρδιά.

«Συνολικά παρατηρήσαμε αυξημένη πιθανότητα τα άτομα με αυξημένο ΔΜΣ και αρτηριακή πίεση να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, κατά την ενήλικη ζωή τους. Αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι τα έφηβα κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τέτοια προβλήματα, συγκριτικά με τα αγόρια.», σημειώνει ο Δρ Ρούντι Ορτέζ, επικεφαλής της μελέτης.

Εξάλλου, η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να αποδοθεί και στα επίπεδα της σωματικής δραστηριοποίησης. Τα παχύσαρκα κορίτσια συμμετέχουν κατά 50% έως και 60% λιγότερο σε σωματικές δραστηριότητες, συγκριτικά με τα αγόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.
health.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα