Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ 20 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ (!)

Για όσους λοιπόν το ρίξουν στην "αυτομόρφωση" για τα επόμενα χρόνια, πάρτε πρώτα μια ιδέα για τις hot ειδικότητες της νέας τάξης πραγμάτων.
Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην έκθεση "Shape Of Jobs To Come". Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ακολουθεί η λίστα:


1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Θα δημιουργούνται  ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.

2) ΝΑΝΟ-ΓΙΑΤΡΟΙ. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για την δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών θα φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής.

3) ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

4) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ/ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ. Θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων.

5) ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. Θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.

6) ΗΘΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. Επειδή η πρόοδος σε τομείς όπως η κλωνοποίηση επιταχύνεται, θα χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά το αν πρέπει.

7) ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

8) ΚΑΘΕΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι το 2020.

9) ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Το φάσμα των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.

10) ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ. Αν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες και λίγοι άνθρωποι θα είναι έτοιμοι. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.

11) ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΩΝ. Η κλοπή σύννεφων για την δημιουργία βροχής είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια αργύρου για να προκαλέσει βροχή.

12) ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ. Θα επιλύουν online νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.

13) ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ/ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.

14) ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. Για την επόμενη γενιά μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα.

15) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.

16) ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Θα ξεφορτώνονται με ασφάλεια τα ηλεκτρονικά δεδομένα και τις πληροφορίες που δεν χρειαζόμαστε.

17) ΟΙΚΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΟΗΘΟΣ.  Θα βοηθούν στην οργάνωση της ηλεκτρονικής ζωής μας (emails, passwords, σωστή αποθήκευση προφίλ).

18) ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΧΡΟΝΟΥ. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείρηση χρόνου. Ίσως προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.

19) ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. Θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.

20) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ. Προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας "μάρκας" χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.
http://emeisonline.blogspot.com
Με τόσες επιλογές πιστεύω όλοι να βρούμε κάτι που να μας ταιριάζει.
Akis. (Πηγές: εφημ. "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ", http://fastfuture.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου