Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο

13 Σεπτεμβρίου και το σχολείο αρχίζει… Η σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, λοιπόν, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα με το κολατσιό του παιδιού τους. Άλλοι γονείς θα δώσουν χρήματα στο παιδί τους για να πάρει το ίδιο το κολατσιό του από το σχολικό κυλικείο… Και τέλος, υπάρχουν οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου που, εκτός του κολατσιού, παίρνουν και το μεσημεριανό τους φαγητό.
Το άγχος των γονέων για το τι και πόσο έφαγε το παιδί τους αρχίζει… Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται τρόφιμα  πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, αλλά και ικανά να προάγουν την υγεία και τις επιδόσεις του στο σχολείο. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα τρόφιμα που παίρνει μαζί του ένας μαθητής, αλλά και αυτά που πρέπει να πάρει.


Κατηγορία 1η: Για τον μαθητή που παίρνει το φαγητό από το σπίτι

Ο μαθητής αυτός διατρέφεται συνήθως σωστά, γιατί οι γονείς τους θα επιλέξουν τα τρόφιμα τα οποία θα καταναλώσει, λόγω του ότι είναι συνειδητοποιημένοι για την επίπτωση που έχουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται λάθη στην ποιότητα των συστατικών. Π.χ., σε ένα σαντουιτσάκι που θα έπρεπε να βάλουν ένα άπαχο ζαμπόν ή ένα φιλέτο γαλοπούλας, χρησιμοποιούν παχιά ζαμπόν, βούτυρο, μαγιονέζες. Χρησιμοποιούν γλυκά καθ’ υπερβολήν, δηλαδή κάθε μέρα κέικ, και μάλιστα σοκολάτας, γιατί αυτό αγαπάει το παιδί τους. Επίσης, προσφέρουν ανθυγιεινά έτοιμα τρόφιμα, όπως κρουασάν, σε καθημερινή βάση. Στο ταπεράκι, λοιπόν, θα μπορέσουμε να βάλουμε:

  • Ένα σάντουιτς με 2 φέτες του τοστ ψωμί, λίγη επάλειψη τυριού και 1 φέτα ζαμπόν
  • Ένα σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί και 1 κουταλιά φιστικοβούτυρο
  • Ένα σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί και 1 κουταλιά ταχίνι (υπάρχουν και με γεύσεις, κακάο-πορτοκάλι κ.λπ.)
  • Ένα σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί, 1 φέτα κασέρι και λίγες φέτες ντομάτα
  • Ένα σάντουιτς με τυρί φέτα, ντομάτα και ελιά
  • Ένα σάντουιτς με ζαμπόν και κασέρι
  • Ένα σάντουιτς με τυρί και αβγό
  • Ένα σάντουιτς με φυτική μαργαρίνη, τυρί και γαλοπούλα
  • Ένα σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί, 1 φέτα μανούρι και φέτες ντομάτας.

Οι 2 φέτες ψωμί στα σάντουιτς μπορεί να γίνουν ένα ψωμάκι λευκό, καλαμποκιού ή ολικής άλεσης.

  • 15 καρυδόψυχες ή αμυγδαλόψυχες ή κάποιον άλλον ξηρό καρπό
  • 1 παστέλι ή 1 μαντολάτο
  • 1 κομμάτι κέικ
  • 1 κομμάτι αλμυρή, κατά προτίμηση σπιτική, πίτα (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα)
  • 1 κομμάτι γλυκιά πίτα (μηλόπιτα, κολοκυθόπιτα)
  • 1 μπάρα δημητριακών (απλή ή με σοκολάτα)
  • 1 φλιτζάνι δημητριακά
  • 1-2 ρυζογκοφρέτες (απλές ή με σοκολάτα)
  • 1-2 καλαμπογκοφρέτες
  • 4-5 μπισκότα τύπου πτι μπερ ή ολικής άλεσης
  • 4-5 κρακεράκια αλμυρά
  • 2-3 φρυγανιές

Συνοδέψτε καθημερινά το γεύμα με έναν φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα εποχής.


Κατηγορία 2η: Για τον μαθητή που επιλέγει τρόφιμα του κυλικείου

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο μαθητής με πολυάσχολους γονείς. Τα λάθη, όμως, που γίνονται από τους γονείς είναι η αποχή τους από τον έλεγχο της διατροφής του παιδιού τους. Έτσι, το παιδί που επιλέγει τα τρόφιμα μόνο του, μπορεί και είναι πιθανότερο να επιλέξει τρόφιμα αυξημένα σε ζάχαρη-λιπαρά, αλλά και αυξημένα σε πρόσθετα τρόφιμα. Το παιδί αυτό έχει τάση παχυσαρκίας, αν δεν είναι ήδη παχύσαρκο, ενώ θα πρέπει να γίνει ειδικά γι’ αυτό έλεγχος για το τι τρώει, παράλληλα με ένα μάθημα διατροφικής αγωγής. Για τα κυλικεία, λοιπόν, που τηρούν πιστά τις προτάσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία:

  • Ένα γάλα
  • Ένα γιαούρτι
  • Ένα ρυζόγαλο
  • Μια απλή κρέμα ψυγείου
  • Σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Σταφιδόψωμο
  • Ελαιόψωμο
  • Απλά μπισκότα
  • Ένα σάντουιτς ή τοστ (με ζαμπόν-κασέρι)

Ιδανικά μπορεί να συνοδεύσει την επιλογή ενός από τα παραπάνω από το κυλικείο με έναν φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα εποχής

Κατηγορία 3η: Για τον μαθητή του ολοήμερου σχολείου, που μαζί με το κολατσιό του (σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει) θα πάρει και το φαγητό του
Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες διατροφής. Δεν είναι, λοιπόν, σωστό το σύνηθες «βάζω τα τρόφιμα που αρέσουν στο παιδί». Σωστό θα ήταν να καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων και στις προβλεπόμενες ποσότητες. Συχνότερο λάθος είναι η αυξημένη ποσότητα τροφής. Και μόνο στην όψη της, ο μαθητής αποτραβιέται. Άλλο ένα λάθος είναι η εμφάνιση. Όσο νόστιμο κι αν είναι ένα φαγητό, δεν μπορεί κάποιος να το καταναλώσει, αν δεν έχει τη σωστή εμφάνιση. Τέλος, αποφεύγουμε τη βαριά κουζίνα. Μην χρησιμοποιείτε παχιά κρέατα, πολλά λάδια, τυριά κ.λπ., γιατί το παιδί σας κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκο και με το δικό σας σπιτικό φαγητό.
Το φαγητό που θα πάρει μαζί του στο σχολείο θα πρέπει να συνδυάζεται με μια σαλάτα εποχής και με 1-2 φέτες ψωμί λευκό ή ολικής. Τα γεύματα μπορεί να είναι:

  • 1-2 φορές την εβδομάδα κάποιο όσπριο (με λίγες ελιές)
  • 1-2 φορές την εβδομάδα κάποιο λαδερό (με λίγο τυρί)
  • 2 φορές την εβδομάδα φαγητό με κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο - όλα άπαχα)
  • 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
  • 1-2 φορές την εβδομάδα ζυμαρικό (με κόκκινη ή λευκή σάλτσα και κιμά συνδυασμένα με τριμμένο τυρί)

Η εκπαίδευση στη σωστή διατροφή δεν υπάρχει στα σχολεία, ενώ υπάρχουν και γονείς που δεν γνωρίζουν τι θα πρέπει να καταναλώνει το παιδί τους για να αποκτήσει καλή υγεία. Έτσι, αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα διατροφικής αγωγής, καλέστε έναν διαιτολόγο, ο οποίος και θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει, γιατί η καλή υγεία αρχίζει από την ενημέρωση.

Καλή σχολική χρονιά, λοιπόν, καλή αρχή στα «πρωτάκια» και καλές επιδόσεις σε όλα τα παιδιά…. 


diatrofi.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα