Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί αισθάνομαι κούραση και νύστα;

Κούραση αισθάνεται ο καθένας μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι το αναπόφευκτο αίσθημα που συνοδεύει τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Όταν όμως το αίσθημα κούρασης και νύστας είναι τόσο έντονο που μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τότε οφείλουμε να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Πρώτιστα πρέπει να προσδιορίσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους αισθανόμαστε κόπωση, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτήν! Διαβάστε στη συνέχεια 6 λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε κόπωση και μάθετε τρόπους για να την ξεπεράσετε.
 
Έλλειψη Ύπνου
 
Είναι ίσως ο πιο προφανής λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε έντονη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης και την υγεία. Είναι χιλιοειπωμένο ότι ένας ενήλικας έχει ανάγκη από 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
 
Τι να κάνετε: Κάντε το ύπνο προτεραιότητά σας και ακολουθήστε ένα συνεπές ωράριο ύπνου. «Εξορίστε» το κινητό τηλέφωνο και τον φορητό υπολογιστή από το υπνοδωμάτιο. Αν και πάλι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας. Πιθανόν να υποφέρετε από κάποια διαταραχή ύπνου.
 
Υπνική Άπνοια
 
Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι κοιμούνται αρκετά, όμως η υπνική άπνοια τους εμποδίζει. Πρόκειται για τις σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κάθε διακοπή σας ξυπνά, χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβάνεστε. Το αποτέλεσμα; Δεν κοιμάστε επαρκώς, παρόλο που περνάτε οχτώ ώρες στο κρεβάτι.
 
Τι να κάνετε: Η υπνική άπνοια αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ. Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν προσθετικά ενδοστομικά βοηθήματα για τη διευκόλυνση της αναπνοής ή συσκευές θετικής πίεσης CPAP.
 
Έλλειψη «Καυσίμων»
 
Είναι γνωστό ότι όταν δεν τρώμε επαρκώς αισθανόμαστε κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια. Τα ίδια συμπτώματα, ωστόσο, μπορεί να οφείλονται στο ότι δεν τρώμε σωστά. Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και αποτρέπει το υποτονικό συναίσθημα όταν τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν.
 
Τι να κάνετε: Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες σε κάθε σας γεύμα. Για παράδειγμα, τρώτε αβγά με τοστ ολικής αλέσεως. Επίσης, τρώτε συχνά και μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 
Αναιμία
 
Η αναιμία είναι μία από τις κύριες αιτίες κόπωσης για τις γυναίκες, καθώς η απώλεια αίματος κατά την περίοδο της έμμηνης ρύσης μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου.
 
Τι να κάνετε: Για την αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου και να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως: συκώτι, οστρακοειδή και φασόλια.

Κατάθλιψη
 
Μπορεί να θεωρείτε ότι η κατάθλιψη είναι μόνο μια συναισθηματική διαταραχή, συμβάλλει όμως και σε πολλά σωματικά συμπτώματα. Κόπωση, πονοκέφαλοι και έλλειψη όρεξης είναι μερικά από τα πιο κοινά. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι, χωρίς διάθεση και ενέργεια για περισσότερες από δύο εβδομάδες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
 
Τι να κάνετε: Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και/ή φάρμακα.
 
Υποθυρεοειδισμός
 
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στη βάση του λαιμού σας, ο οποίος ελέγχει τον μεταβολισμό σας, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Όταν αυτός ο αδένας υπολειτουργεί και ο μεταβολισμός είναι πολύ αργός, μπορεί όχι μόνο να βάλετε βάρος αλλά να αισθάνεστε και υποτονικοί.
 
Τι να κάνετε: Αν οι αναλύσεις αίματός σας επιβεβαιώσουν ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες σας είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία που θα περιλαμβάνει λήψη θυρεοειδικων ορμονών.
 
 
 
 
Πηγή: MedicineNet.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα