Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ο λογαριασμός στους ασθενείς»


Tην ώρα που η οικονομική κρίση εκτός από φτώχεια έχει ως αποτέλεσμα και τη στροφή των πολιτών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας -αύξηση της τάξης του 30% στην προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αύξηση 17% της κίνησης στα Κέντρα Υγείας, 15% των εργαστηριακών εξετάσεων, 8% των νοσηλευθέντων και 7% των χειρουργικών επεμβάσεων-, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μεταφέρει το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών.
Και για εξωφρενικές περικοπές στα εισοδήματά τους κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί Τα παραπάνω επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε απόφαση που εξέδωσε το αντιπροσωπευτικό τους σωματείο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Μόνο το τελευταίο 6μηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν το ΕΣΥ με 82,9 εκ. ευρώ, 13,9 εκ. πληρώνοντας την είσοδο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ και 69 εκ. συμμετέχοντας στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων -παρ' ότι υπάρχει μείωση 23% των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
«Είναι προφανές», τονίζουν, «ότι η Υγεία αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη μνημονιακή αλυσίδα που πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κοινωνία. Οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας είναι προάγγελος μιας δραματικής επιδείνωσης όχι μόνο των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, αλλά κυρίως της ποιότητας περίθαλψης των συμπολιτών μας, και μάλιστα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, με τη συνεχή επιβολή μνημονιακών μέτρων, καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
Ολα τα παραπάνω δεν συνιστούν ούτε ολιγωρία ούτε ανικανότητα. Είναι μια πολιτική επιλογή νεοφιλελεύθερης έμπνευσης στην προοπτική της πλήρους κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και της δραστικής συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών υγείας».
Οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δέχονται απανωτά πλήγματα περικοπών, προσθέτουν: «Η περικοπή κατά 20% του νοσοκομειακού επιδόματος συνεπάγεται περικοπές της τάξης των 70-90 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό. Η αλλαγή κλίμακας φορολόγησης ήδη έχει αυξήσει την παρακράτηση φόρου στις αποδοχές, ενώ η επιβολή 2% έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και 1% στις κρατήσεις του ΤΠΔΥ προκαλεί νέα σημαντική αφαίμαξη. Επιπροσθέτως έρχεται μέσα στο μήνα και το ραβασάκι της εφορίας για τον κεφαλικό φόρο. Ολη αυτή η καταιγίδα περικοπών συμποσούται με εξωφρενικά ποσά, τα οποία μάλιστα πρέπει να καταβληθούν μέσα στους τρεις επόμενους μήνες: 4.000 ευρώ για διευθυντές, 3.500 ευρώ για επιμελητές Α' και 3.000 για επιμελητές Β' και ειδικευόμενους».
Οσον αφορά το νέο ενιαίο ταμείο ΕΟΠΥΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις και εξευτελιστικές συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι με την απόφαση της κυβέρνησης να καθυποτάξει τις ανάγκες υγείας των πολιτών στους όρους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γίνεται απαγορευτική κάθε προοπτική ανάπτυξης ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ευτελίζονται η άσκηση και η αποζημίωση του ιατρικού έργου, υποβαθμίζονται σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας που παρείχαν μέχρι σήμερα στους ασφαλισμένους τους ο ΟΠΑΔ και τα υπόλοιπα Ταμεία και στο μέλλον θα υποχρεώνονται οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους για να έχουν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Από τους περίπου 30.000 γιατρούς -προσθέτουν- που υπηρετούν σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται 15.000 θέσεις, ωθώντας χιλιάδες, κυρίως νέους, γιατρούς, μετά από πολυετείς σπουδές και μακρόχρονη εξειδίκευση, στην επαγγελματική εξουθένωση και στην ανεργία
enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα