Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΖΑΧΑΡΗ ... ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

Επί χρόνια πιστεύαμε ότι το λίπος προκαλεί καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Ομως νέα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να μην είναι αυτό ο ένοχος.

Μία από τις κλασικές πλοκές αστυνομικών μυθιστορημάτων θέλει τον εισαγγελέα, τον δήμαρχο και τους δημοσιογράφους να είναι όλοι πεπεισμένοι πως έχουν εντοπίσει τον δολοφόνο και το μόνο που μένει είναι να τον κλείσουν στη φυλακή. Ομως ένας μοναχικός ντετέκτιβ, στοιχειωμένος από τους δαίμονές του, πιστεύει ότι έχουν συλλάβει λάθος άνθρωπο. Ο πραγματικός δολοφόνος εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, έτοιμος να σκοτώσει ξανά.

Αυτό είναι το σενάριο που παίζεται επί δεκαετίες κατά την αναζήτηση της τροφής που ευθύνεται για
τις σύγχρονες επιδημίες της καρδιοπάθειας, της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Από τη δεκαετία του 1970, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και οι καρδιολόγοι έχουν το λίπος στα κελιά των μελλοθανάτων. Την επανάληψη της δίκης ζητούν μόνο λίγες μεμονωμένες φωνές. Πρόσφατα όμως αυξάνονται οι πιέσεις για να δοθεί χάρη. Ολο και περισσότεροι υπογραμμίζουν στοιχεία που απαλλάσσουν τα λίπη και βάζουν στο εδώλιο τους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αλεύρι και την επεξεργασμένη ζάχαρη. Διότι παρ΄ όλο που πιθανότατα δεν το γνωρίζετε, η κατηγορία εναντίον του κεκορεσμένου λίπους δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ισχυρή. Υπάρχουν πολλές μελέτες ήδη από τη δεκαετία του 1960, οι οποίες δεν εντοπίζουν καμία σχέση ανάμεσα στη μείωση της κατανάλωσης λίπους και τη μείωση των καρδιοπαθειών- αν και μερικές τα συνδέουν.

Μελέτες σε 350.000 ασθενείς
Μια μετα-ανάλυση, δηλαδή μια μελέτη που συνδυάζει τα αποτελέσματα άλλων μελετών, δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο και διαπιστώνει: «Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι η διατροφή με κορεσμένα λίπη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου της στεφανιαίας ή καρδιαγγειακής νόσου». Δημοσιεύτηκε στην έγκυρη Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής και είναι μεγάλη, περιλαμβάνει 21 μελέτες που έγιναν σε σχεδόν 350.000 ασθενείς.

Επιπλέον, επισημαίνουν οι υπογράφοντες τη μετα-ανάλυση, η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους στη διατροφή με περισσότερους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επιδεινώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες και διαβήτη. «Είναι εντυπωσιακό», λέει ο δρ Ντάριους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, «επειδή εδώ και χρόνια κάνουμε αυτό ακριβώς». Σχεδόν όλα τα γεύματα με χαμηλά λιπαρά που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για να είναι πιο εύγευστα. Η καλή και κακή χοληστερίνη
Οι κατηγορίες κατά του κορεσμένου λίπους βασίζονται εν μέρει στο γεγονός ότι αυξάνει τα συνολικά επίπεδα της χοληστερίνης. Εντούτοις η ιδέα αυτή «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναγωγές που δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία», λέει ο Μέιρ Στάμπφερ, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Το θέμα είναι πως το κορεσμένο λίπος, μολονότι ανεβάζει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, αυξάνει και την «καλή» ΗDL χοληστερίνη, τα υψηλότερα επίπεδα της οποίας προστατεύουν τον οργανισμό. Πριν από δύο χρόνια, ο καθηγητής Στάμπφερ συνυπέγραψε μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine» και από την οποία διαπιστώθηκε πως η ομάδα που ακολουθούσε διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και έτρωγε τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχε στο τέλος υγιέστερη αναλογία ΗDL προς LDL και έχασε το διπλάσιο βάρος απ΄ ό,τι η ομάδα που ακολουθούσε διατροφή με λίγα λίπη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Οι έρευνες δεν εντοπίζουν καμία σχέση ανάμεσα στη μείωση της κατανάλωσης λίπους και τη μείωση των καρδιοπαθειών

Ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος...

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι πολύ πιο σοβαρή απειλή απ΄ ό,τι το λίπος είναι ήδη πολλά. Ενα ακόμη ήρθε τον περασμένο μήνα με τη μορφή μιας μεγάλης μελέτης (σε 6.000 ενηλίκους) που επιβεβαίωσε ότι η προσθήκη ζάχαρης σε επεξεργασμένες ή έτοιμες τροφές δεν είναι καλή ιδέα. Η επίδρασή της δεν είχε μελετηθεί ώς τότε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Εμορι διαπίστωσαν ότι η πρόσθετη ζάχαρη αυξάνει το λίπος στο αίμα (τριγλυκερίδια) και μειώνει την «καλή» ΗDL χοληστερίνη, σε αντίθεση με το κορεσμένο λίπος.

Επίσης τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκαν άλλες δύο μελέτες που συνδέουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Από τη μία διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες, αλλά όχι οι άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες όσο περισσότερο τρώνε τροφές όπως λευκό ψωμί, κρουασάν και τηγανίτες. Η άλλη συνέδεσε την υψηλή γλυκαιμία και το γλυκαντικό φρουκτόζη με αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους άνδρες. Όσοι από τους θεατές είχαν πιστέψει τον μοναχικό ντετέκτιβ, είναι πλέον πεπεισμένοι πως ο πραγματικός δολοφόνος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.
kardiologia.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα