Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H MΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ


Την παρότρυνση «φάε τα καρότα σου, κάνουν καλό στα μάτια», σίγουρα την έχετε ακούσει. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ λένε πως ισχύει το ίδιο και για τη σοκολάτα, καθώς σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα στερεών κακάο βελτιώνει σημαντικά και άμεσα την οπτική οξύτητα.
Στη μελέτη, ομάδα εθελοντών κλήθηκε να διαβάζει αριθμούς οι οποίοι προοδευτικά γίνονταν πιο αχνοί έως ότου δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν από το περιβάλλον χρώμα.

Οι επιδόσεις των εθελοντών βελτιώθηκαν κατά 17% έπειτα από την κατανάλωση 35 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάλογο όφελος από την κατανάλωση λευκής σοκολάτας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το όφελος της μαύρης σοκολάτας οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονολών που περιέχει. Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ουσιών που υπάρχει στους καρπούς του κακάο και οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν την ροή του αίματος στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών και στον εγκέφαλο.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας περιέχει τα κύτταρα-υποδοχείς των οπτικών ερεθισμάτων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε εικόνα.
Η επίδραση των φλαβονολών πάνω του, πιστεύεται ότι διαρκεί επί αρκετές ώρες.
Μία θεωρία είναι πως οι φλαβονόλες του κακάο διεγείρουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Η αυξημένη τροφοδοσία του αμφιβληστροειδούς και των εγκεφαλικών κυττάρων με αίμα, μπορεί να ευθύνεται για τις οπτικές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν.
«Η μελέτη μας θα μπορούσε να έχει πρακτική αξία για όσους εργάζονται σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού ή οδηγούν τη νύχτα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φιλντ, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Physiology & Behavior», η ωφέλιμη δράση στην όραση των εθελοντών διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η άμβλυνση της κατάθλιψης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης διαπιστωθεί πως μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία.
Ο δρ Φιλντ, όμως, επισημαίνει ότι η κατάχρησή της πρέπει να αποφευχθεί, διότι περιέχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, συνιστά να γίνει προσεκτική επιλογή στην σοκολάτα που θα φάει κανείς, με έμφαση στο να έχει την μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.
Πηγή: Newsbeast
.i-live.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα