Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΕΝΤΕΡΙΚΟ ΤΥΠΟ ΑΝΗΚΕΣ?

Οι άνθρωποι ξεχωρίζουν μεταξύ τους, όχι μόνο όσον αφορά τον τύπο του αίματός τους (A, B, AB, 0), αλλά και με τον "εντερικό τύπο" τους, ανήκοντας σε μια από τρεις κατηγορίες, με βάση τα διαφορετικά είδη βακτηρίων που φιλοξενούν, όπως αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πέερ Μπορκ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ανακάλυψαν ότι η πεπτική οδός των ανθρώπων, που αποτελεί ένα πλούσιο οικοσύστημα με περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια από χιλιάδες διαφορετικά είδη, μπορεί να διακριθεί σε τρείς διακριτούς "εντερο-τύπους".
Οι τύποι αυτοί είναι κοινοί σε όλη την ανθρωπότητα, οπουδήποτε στον κόσμο, και υπάρχουν ανεξάρτητα από τη φυλή, την χώρα καταγωγής, τη διατροφή, την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν ένας άνθρωπος, στη διάρκεια της ζωής του, μπορεί από τον ένα εντερο-τύπο να "μετακινηθεί" σε ένα άλλο, ενώ σχεδιάζονται περαιτέρω έρευνες, σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, για να ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν και άλλοι εντερο-τύποι, εκτός από τους τρεις που ήδη ανακαλύφθηκαν.
Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη διάγνωση και την πρόβλεψη του κινδύνου διαφόρων ασθενειών, όπως του καρκίνου του εντέρου, του διαβήτη, της νόσου του Κρον, του συνδρόμου χρόνιας φλεγμονής του εντέρου κ.ά.
Επίσης, κατά τους ερευνητές, ορισμένα είδη βακτηρίων -που ποικίλουν σε ποσότητα στους τρεις εντερο-τύπους- αυξάνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι πασχίζουν να αδυνατίσουν, αλλά δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από άλλους. Όσο πιο αποτελεσματικά, τα βακτήρια κάθε ανθρώπου, καταφέρνουν να αποσπάσουν ενέργεια από τις τροφές που αυτός καταναλώνει, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να βάζει πρόσθετα κιλά.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον οι γιατροί θα μπορούν να εξατομικεύουν τις θεραπείες για επιμέρους ανθρώπους, ανάλογα με το "εντερο-βακτηριακό προφίλ" τους. Τόσο τα φάρμακα, όσο και οι δόσεις, μπορεί να προσαρμόζονται στο προφίλ κάθε ασθενούς.
Τα "καλά" εντερικά βακτήρια παίζουν ζωτικό ρόλο στην μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και στην προστασία από άλλους "κακούς" παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε αντάλλαγμα, η πεπτική οδός των ανθρώπων παρέχει "στέγη και τροφή" σε αυτούς τους μονοκύτταρους οργανισμούς, που συμβιώνουν μαζί μας από τη γέννηση ως το τέλος της ζωής μας. Όταν αυτή η αρμονική συμβίωση διαταράσσεται, η υγεία μπορεί να πληγεί, με συνέπειες από την κακή χώνεψη μέχρι τον θάνατο. Στόχος των επιστημόνων είναι, πλέον, να ενισχύσουν τα "καλά" βακτήρια σε βάρος των "κακών".
agelioforos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα