Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρχεται τεστ που δείχνει πόσο θα ζήσουμε!


Ένα τεστ αίματος που θα αποκαλύπτει πόσο γρήγορα γερνάει κανείς – και έτσι θα υπολογίζει σε
αδρές γραμμές πόσο θα ζήσει - προγραμματίζεται να διατεθεί αργότερα εφέτος στην βρετανική αγορά.

Οι επικριτές του τεστ, που θα κοστίζει 700 δολάρια (495 ευρώ), υποστηρίζουν ότι η αμφιλεγόμενη νέα τεχνολογία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, καθώς λ.χ. οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να απαιτούν να γίνεται η εξέταση πριν προχωρήσουν στην σύναψη συμβολαίων.
Ωστόσο, οι υπέρμαχοί του αντιτείνουν ότι μπορεί να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για πολλές αρρώστιες που σχετίζονται με το γήρας – από την καρδιοπάθεια έως το Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.
Οι επιστήμονες που το επινόησαν, από την πλευρά τους, λένε ότι παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστωθεί εάν η «βιολογική ηλικία» ενός ατόμου συμπίπτει με την χρονολογική του.
Το τεστ βασίζεται στην μέτρηση των άκρων των χρωμοσωμάτων, τα οποία λέγονται τελομερή. Το μήκος των τελομερών βραχύνεται καθώς γερνάμε και μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν τελομερή με μήκος μικρότερο από το φυσιολογικό, πεθαίνουν νεώτεροι απ’ ό,τι όσοι έχουν τελομερή με μεγάλο μήκος.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο έλεγχος των τελομερών θα γίνει εκτεταμένος μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, αλλά υπάρχουν ήδη επιστήμονες που αμφισβητούν την αξία του και αναρωτιούνται εάν εγείρονται ηθικά ζητήματα από την ευρεία διάθεσή του στο κοινό.
Η αγωνία τους δεν είναι μόνον πως θα αντιδρά όποιος μαθαίνει πόσο «μεγάλος» είναι, αλλά και το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν το τεστ εταιρείες και οργανισμοί που θα προσπαθούν να πουλήσουν στους αδαείς αμφιβόλου ποιότητος αντιγηραντικές θεραπείες και ψεύτικα ελιξίρια ζωής.
Μεγάλη ακρίβεια

«Ξέρουμε ότι όσοι γεννιούνται με τελομερή με μήκος πιο κοντό από το φυσιολογικό, έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης», δήλωσε η δρ Μαρία Μπλάσκο, από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου (SNCR) στη Μαδρίτη, η οποία επινόησε το νέο τεστ.
«Δεν ξέρουμε όμως εάν τα μακρύτερα τελομερή εγγυώνται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – τουλάχιστον στους ανθρώπους».
Η δρ Μπλάσκο τόνισε πως το νέο τεστ έχει ως μεγαλύτερο όπλο του την ακρίβειά του. «Μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές διαφορές στο μήκος των τελομερών και γίνεται τόσο απλά και γρήγορα, ώστε μπορούν να αναλυθούν ταυτοχρόνως πολλά δείγματα», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να ανιχνεύσει τα επικίνδυνα τελομερή, δηλαδή αυτά που είναι πολύ κοντά».
Η εταιρεία της δρος Μπλάσκο, η Life Length, βρίσκεται σε συζητήσεις με ιατρικές διαγνωστικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, για να διατεθεί το τεστ στο εμπόριο και να αρχίσουν να συλλέγονται δείγματα αίματος που θα στέλνονται στην Ισπανία για ανάλυση. «Είναι πιθανό μέσα στο 2011 να ολοκληρωθεί η συμφωνία με μια βρετανική διαγνωστική εταιρεία», είπε.


Παγκόσμια πρώτη

Αν και η Life Length δεν είναι η μοναδική εταιρεία που διαθέτει τεστ μέτρησης των τελομερών, είναι η μοναδική που ετοιμάζεται για διάθεση αυτών των τεστ στο ευρύ κοινό και η μοναδική που διαθέτει ένα τεστ με αρκετή ακρίβεια ώστε να έχει πρακτική αξία, δήλωσε ο καθηγητής Τζέρι Σάι από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern στο Τέξας.
«Αυτό που είναι σημαντικό για τη γήρανση είναι το μήκος των τελομερών», είπε ο δρ Σάι, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος στην Life Length. «Αυτό που κάνει τα κύτταρα να σταματούν να αναπτύσσονται είναι το κοντό μήκος των τελομερών – και αυτό αποκαλύπτει το τεστ».
Οι δύο επιστήμονες λένε πως προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα του τεστ για να υπολογιστεί με ακρίβεια σε πόσους μήνες και χρόνια θα πεθάνει κανείς. Όσο πιο κοντό θα είναι το μήκος των τελομερών, όμως, τόσο πιο επιτακτικό θα είναι να λάβει κανείς μέτρα για να βοηθήσει την υγεία του, τονίζουν.
Πηγή:ygeia.tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα