Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αν και για πολλούς η απώλεια του βάρους θεωρείται μια εύκολη διαδικασία τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι και ψυχοφθόρα διαδικασία που απαιτεί γνώση, ηρεμία και υπομονή. Για αυτό πριν ξεκινήσει κάποιος ένα πρόγραμμα δίαιτας καλό είναι να σκεφτεί τα παρακάτω:
  1. Να τρώτε 3 γεύματα
    Είναι βασικό να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για μεγάλα διαστήματα και να έχετε μικρά και συχνά γεύματα. Για αυτό:
    α)Μην παραλείπετε γεύματα, και ειδικά το πρωινό, που είναι ένα βασικό γεύμα για να ξεκινήσει καλά η μέρα και να δώσει ικανοποιητική ενέργεια για τις πνευματικές και τις σωματικές μας δραστηριότητες.
    β) Να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφών (κρέατα, φρούτα, λαχανικά κτλ.), αλλά όσο και όταν πρέπει.
    γ) Μην τρώτε αργά το βράδυ. Προσπαθήστε να μην φορτώνετε το στομάχι σας πριν το βραδινό ύπνο.
  2. Μειώστε το λίπος
    Το λίπος είναι η υψηλότερη πηγή θερμίδων (δίνει 1γρ=9 θερμίδες- 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι δίνει 45 θερμίδες) και για αυτό είναι το διατροφικό εκείνο στοιχείο που θέλει τη μεγαλύτερη προσοχή. Για αυτό:
    α) Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά. Προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά χωρίς επιπλέον λίπος.
    β) Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα π.χ. κέικ, πάστες και πίτες, μαγιονέζες, κρέμες και ντρέσινγκς.
    γ) Μη χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνες. Προτιμήστε ένα αντίστοιχο προϊόν χαμηλών λιπαρών.
    δ) Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και να προτιμάτε όσα είναι αποβουτυρωμένα και χαμηλών λιπαρών.
    ε) Μετράτε πάντα το λάδι που βάζετε στο φαγητό με ένα κουτάλι. Να το προσθέτετε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος.
  3. Μειώστε τη ζάχαρη
    Η ζάχαρη βρίσκεται "κρυμμένη" σε πολλές τροφές και δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες (δίνει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο -1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες). Για αυτό:
    α) Αποφύγετε τα γλυκά (σοκολάτες, μπισκότα, μαρμελάδες).
    β) Μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας (χρησιμοποιείστε με μέτρο τα υποκατάστατα που υπάρχουν στην αγορά).
    γ) Προτιμήστε τα προϊόντα "χωρίς ζάχαρη" π.χ. αναψυκτικά τύπου light, γάλα και γιαούρτια φρούτων με 0% ζάχαρη κτλ.
  4. Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
    Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη.
    α) Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης και τα μαύρα μακαρόνια και ρύζι.
    β) Τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), μαγειρεμένα με λίγο λάδι.
    γ) Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Προτιμήστε τα φρέσκα και προσπαθήστε να μην τα καταστρέφετε κατά το μαγείρεμα.
  5. Προσοχή στο αλκοόλ
    Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (δίνει 1 γρ=7 θερμίδες).Αποφύγετε την κατάχρηση. Περιοριστείτε σε 1-2 ποτήρια κρασί, όταν θέλετε να πιείτε.
  6. Μειώστε το αλάτι
    Μη βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας, στο τραπέζι. Περιοριστείτε στο αλάτι κατά το μαγείρεμα. Αποφύγετε τα τυποποιημένα προϊόντα και τα διάφορα σνακς τύπου "χάμπουργκερ", που είναι πολύ ψηλά σε αλάτι.
  7. Πίνετε πολλά υγρά
    Μια ποσότητα ίση με 8-10 ποτήρια την ημέρα, πριν και μετά τα γεύματα, είναι απαραίτητη. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και προσφέρει ευεξία.
  8. Αυξήστε τη φυσική σας άσκηση
    Έστω και μισή ώρα δυνατό περπάτημα είναι μία καλή βοήθεια στην προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Αν μπορείτε βέβαια μπορείτε να κάνετε παράλληλα με τη δίαιτα και πιο οργανωμένη άσκηση, όσο συχνά μπορείτε.
  9. Τρώτε αργά και σωστά
    Είναι βασικό να τρώτε αργά και να μασάτε αρκετά την τροφή σας. Για αυτό μην τρώτε από την κατσαρόλα παρά μόνο από το πιάτο σας, χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο, αποφύγετε τα ενδιάμεσα "τσιμπολογήματα" και αφήστε το τραπέζι όταν αισθάνεστε ακόμα άνετα και μη βαραίνετε το στομάχι σας.
  10. Στοχεύστε σε μία φυσιολογική και αργή απώλεια βάρους
    Μην επιδιώκετε γρήγορα αποτελέσματα. Η φυσιολογική και ανώδυνη απώλεια βάρους είναι 1 με 1.5 κιλά την εβδομάδα (περίπου 7000 λιγότερες προσλαμβανόμενες θερμίδες την εβδομάδα). Μία τέτοια απώλεια είναι αποτέλεσμα απώλειας κυρίως λίπους και δεν προκαλεί καταστροφή μυών ή άλλων οργάνων. Για αυτό αποφύγετε δίαιτες χημικές ή αυτοσχέδιες που αν και σας υπόσχονται γρήγορη απώλεια τελικά βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα