Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ζωή είναι πιο ωραία όταν τρώμε υγιεινά!






Η τροφή αποτελεί μια από τρις βασικές μας λειτουργίες και κάθε φορά που τρώμε κάτι, κάνουμε επιλογές που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή μας (όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε)!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ απαραίτητη φόρμουλα για να τρώμε πιο υγιεινά αλλά ταυτόχρονα και πιο απολαυστικά, μεταμορφώνοντας την ίδια μας τη ζωή μέσα από το φαγητό. Ιδού οι συμβουλές και τα τιπ !!

1. Μάθε καλύτερα τα συστατικά τα οποία χρησιμοποιείς:


Επίλεξε τα καλύτερα και πιο φρέσκα συστατικά για το φαγητό που φτιάχνεις. Πάρε τις πρώτες σου ύλες από επιλεγμένα καταστήματα με φρέσκα προϊόντα και προτίμησε το μανάβικο της γειτονιάς παρά από το σούπερ μάρκετ. Αν έχεις τη δυνατότητα να έχεις το δικό σου λαχανόκηπο, φρόντισε να μεγαλώσεις με μεράκι τα φρούτα και λαχανικά σου. Ταυτόχρονα, δοκίμασε νέες γεύσεις και πρώτες ύλες για το φαγητό σου. Σάλτσες με κινέζικη προέλευση, φρούτα εξωτικά όπως τα μύρτιλλα και η
παπάγια, μπαχάρια ανατολίτικα μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές στις σαλάτες και τα κυρίως πιάτα σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέγεις κάθε φορά συστατικά της εποχής και όχι φρούτα ή λαχανικά μεγαλωμένα με ορμόνες και φάρμακα.

2. Κάνε την κουζίνα σου ναό λατρείας:

Σε πολλούς πολιτισμούς, η κουζίνα αποτελεί τόπο λατρείας, κοινωνικοποίησης και επαφής με τις αισθήσεις μας. Κι αν το καλοσκεφτείς, όσο μαγειρεύεις, εκπαιδεύεις τις αισθήσεις σου στο σύνολό τους από την όσφρηση και την όραση μέχρι την αφή και την ακοή. Φτιάξε την κουζίνα σου όσο πιο λειτουργική γίνεται και κάνε την μαγειρική απόλαυση. Το μαγείρεμα ενός φαγητού μπορεί να γίνει το 20λεπτο εκείνο της ημέρας που χαλαρώνεις και διασκεδάζεις περισσότερο από τα υπόλοιπα. Βάλε μια ωραία μουσική να παίζει, κλείσε το βιβλίο μαγειρικής με συνταγές και εμπνεύσου ή ακόμα καλύτερα πειραματίσου.

Φαντάσου πως η δημιουργία του φαγητού είναι ένας πίνακας που επάνω του θα δημιουργήσεις κι αντί για μπογιές θα χρησιμοποιήσεις ντοματίνια, ξίδι μπαλσάμικο και μουστάρδα. Αν το εγχείρημα δεν σου βγει γευστικό, τουλάχιστον θα σου έχει μείνει η χαρά της δημιουργίας και της προσπάθειας.

3. Θρέψε και την ψυχή σου:

Το να εκτιμάς και ν' απολαμβάνεις το καλό φαγητό αποτελούν μικρές αλλά σημαντικές πινελιές στον εμπλουτισμό της καθημερινής σου ζωής. Οπότε, την επόμενη φορά που θα καθίσεις στο τραπέζι για να φας, απόλαυσε το γεύμα σου. Χρησιμοποίησε το αγαπημένο σου σερβίτσιο, ένα κρυστάλλινο κολονάτο ποτήρι, σικ χαρτοπετσέτες και ικανοποίησε έτσι και την κοιλιά και την όρασή σου. Μην βιάζεσαι να τελειώσεις το φαγητό μέσα σε λίγα λεπτά αλλά απόλαυσε την κάθε σου μπουκιά. Εννοείται πως την περιποίηση αυτή πρέπει να την παρέχεις πρωτίστως όταν τρως μόνη σου αλλά και αν έχεις παρέα.

Έτσι, απολαμβάνεις το φαγητό καλύτερα και χορταίνεις και συναισθηματικά (για να μην πέσεις αργότερα μαχόμενη με το κουτάλι στο μπολ του παγωτού).

4. Πάρε δύναμη μέσα από τη σωστή διατροφή:

Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν να σαφώς να λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη για να βγάλεις την ημέρα με περισσότερη ζωντάνια Ταυτόχρονα, μπορείς να επιλέξεις τροφές που εκτός από ενέργεια μπορούν να σου χαρίσουν λάμψη, ομορφιά και νεότητα και τα οποία να περιέχουν λιγότερα σάκχαρα.

Επίλεξε τροφές σπόρους, αποξηραμένα και φρέσκα φρουτα ως σνακ για ν' αποφύγεις την πολλή ζάχαρη. Ταυτόχρονα, φρόντισε η παλέτα των τροφών που καταναλώνεις να είναι μεγάλη, λαμβάνοντας τροφές διαφορετικού χρώματος καθημερινά. Τα διαφορετικά χρώματα, σηματοδοτούν και την λήψη διαφορετικών βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων που όλοι τα έχουμε ανάγκη.

5. Μπες σε αγωγή σοκολάτας:

Σε πνίγει το στρες, τα προβλήματα και η ρουτίνα της καθημερινότητας. Θα εκπλαγείς να μάθεις πως ένα και μόνο κομματάκι σοκολάτας μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σου. Τη στιγμή που σε τρώει το άγχος, κάνε ένα διάλειμμα και απόλαυσε ένα κομματάκι της αγαπημένης σου σοκολάτας.

Φρόντισε η σοκολάτα (μαύρη, φουντουκιού ή γάλακτος) να είναι πολυτελείας και της καλύτερης ποιότητας και πάρε το χρόνο σου για να νιώσεις όλη της την γλύκα στον ουρανίσκο.

6. Απόλαυσε τη διαδικασία του φαγητού:

Πώς θα μεταμορφώσεις τη ζωή σου εφόσον μασαμπουκιάζεις ό,τι βρεις χωρίς επιλεκτικότητα και χωρίς ν' απολαμβάνεις το φαγητό. Πάρε το χρόνο σου, ξεκίνα να τρέφεσαι υγιεινά, χάσε μερικά κιλά, βρες το ιδανικό σου βάρος και ξεκίνα από την αρχή τη σχέση σου με το καλό φαγητό. Άκου καλά τις ανάγκες του σώματός σου και κατανάλωσε το φαγητό που εκείνο χρειάζεται. Καμιά τροφή δεν θεωρείται απαγορευμένη. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να εξορίσεις τα μπισκότα και τα πατατάκια από το ντουλάπι σου. Αρκεί να ξέρεις πότε πρέπει να τ' απολαύσεις.

Αν σε παράτησε ο καλός σου, πάρε την κολλητή τηλέφωνο και μην κάνεις κολλητή την κρέπα με σοκολάτα. Ακόμα κι αν ενδώσεις στην κρέπα, απόλαυσέ την σιγά σιγά και μετάτρεψε το αίσθημα της απώλειας σε αίσθημα πληρότητας και αγαλλίασης. Να την κάνεις την αμαρτία αλλά να την απολαύσεις βρε αδερφέ! Σταδιακά θα μάθεις ν' ακούς τις ανάγκες του κορμιού σου και, θα φτιάξεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και το βάρος σου και θα βρεις την απόλυτη ευτυχία!

Της διαιτολόγου Δήμητρας Τσερδανέλης
Πηγή:http://dimitratdiet.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Μαλακά μπισκότα βρώμης με μήλο χωρίς ζάχαρη & γλουτένη

  Υλικά  23 μπισκότα 3 κούπες  βρώμη 1 μεγάλο  ή 2 μικρά μήλα 3 κ.σ.  μέλι 1 κ.σ.  κανέλα 2 κ.σ.  λιναρόσπορο σπασμένο 1 κ.σ.  σπόροι chia 2 κ.σ.  σταφίδες μαύρες 6-7 κ.σ.  ελαιόλαδο 1/2 κούπα  περίπου νερό ή χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Βάζουμε στο multi την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη. Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος και λιώνουμε στο multi τα μήλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τον χυμό ή νερό το αφήνουμε στο τέλος και το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που κολλάει μεν αλλά πλάθεται σε μπαλάκια. Πλάθουμε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά με βρεγμένο ελαφρά χέρι να γίνουν πλατιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, σε μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Καλή επιτυχία https://cookpad.com/gr/sintages/14556088-malaka-mpiskota-bromis-me-milo-xoris-zaxari-glouteni Η μαγεία της μαγειρικής είναι το βλέμμα και το χαμόγελο των ανθρώπων που γεύονται τα πιάτα.