Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αβοκάντο = 240 θερμίδες, σουβλάκι = 180! Τι θα προτιμήσεις; Κάνουν οι θερμίδες τη διαφορά;

Αβοκάντο = 240 θερμίδες, σουβλάκι = 180! Τι θα προτιμήσεις; Κάνουν οι θερμίδες τη διαφορά;


Να σε ρωτήσω κάτι; Αν σου έλεγα ότι ένα κομμάτι τσιζκέικ έχει λιγότερες θερμίδες από τα δημητριακά τι θα προτιμούσες; Αν σου έλεγα ότι ένα αβοκάντο έχει περισσότερες θερμίδες από ένα σουβλάκι τι θα έτρωγες;

Βλέπεις μια τούρτα και κατευθείαν το κομπιουτεράκι του μυαλού σου κάνει τον υπολογισμό. Ένα κομμάτι έχει πολλές θερμίδες. 350 συγκεκριμένα. Έχεις γίνει άσσος στα μαθηματικά. Σκέφτεσαι ένα φαγητό που λιμπίζεσαι κι αμέσως μετράς θερμίδες. Αρκεί όμως αυτό;


ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΕΧΕΙ 120 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 110 ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Είναι ώρα για πάρτι; Γιατί όπως και να 'χει δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς εκεί έξω που θα προτιμήσει την μπανάνα. Άσε που τα δυο τρουφάκια έχουν λιγότερες θερμίδες.
Είναι όμως αυτό αρκετό; Φτάνει να έχει ένα τρόφιμο λίγες θερμίδες (ή τέλοσπάντων παρόμοιες με άλλα υγιεινά τρόφιμα) για να σε βοηθήσει να συντηρήσεις το βάρος σου ή ακόμη και να χάσεις κιλά; Η απάντηση είναι δυστυχώς ΟΧΙ.

"Ένα τρομερό λάθος, όπου κάνουμε οι περισσότεροι στη περίοδο ακολουθίας μιας διατροφής, είναι ότι δεν ελέγχουμε τα θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου, αλλά τις θερμίδες του" επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Αν λοιπόν λάβεις υπόψη σου μόνο τις θερμίδες θα επιλέξεις χωρίς αμφιβολία το σουβλάκι, το cheesecake και την πίτσα! Όμως το crash test θα σου αποδείξει, πως μόνο οι θερμίδες δεν αρκούν...






1 ΜΠΑΝΑΝΑ ΕΧΕΙ 120 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 2 ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΧΟΥΝ 110 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Στη συγκεκριμένη σύγκριση, μπορεί το ποσό των θερμιδών να είναι ίδιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταναλώνοντας μια μπανάνα θα αποθηκεύσουμε ίδιες θερμίδες με αυτές από το τρουφάκι. Οι θερμίδες από την μπανάνα θα γίνουν αμέσως ενέργεια για να λειτουργήσει το σώμα σου, ενώ αυτές από τα τρουφάκια σοκολάτας θα αποθηκευτούν σε μεγαλύτερο ποσοστό στον οργανισμό ως λίπος! Ακόμη κι ένα  μικρό ποσό ασβεστίου που έχει ένα σοκολατάκι - από το γάλα και το βούτυρο που περιέχει -  δεν αφομοιώνεται εξ' ολοκλήρου λόγω της σοκολάτας, με αποτέλεσμα στο τέλος τέλος ένα τρουφάκι να μην προσφέρει τίποτα άλλο, παρά μόνο λίπος.

 

ΤΑ CORN FLAKES ME ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΕΧΟΥΝ 380 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 1 ΚΟΜΜΑΤΙ CHEESECAKE ΕΧΕΙ 300 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ίδιες θερμίδες, σπουδαία διαφορά! Τα δημητριακά πρωινού με αμύγδαλα ικανοποιούν όλες τις ανάγκες του οργανισμού για άμεση ενέργεια και κάλυψή του! Οι θερμίδες του cheesecake από την άλλη δεν προσφέρονται για άμεση ενέργεια, μιας και η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, καθυστερεί την άμεση διάθεσή τους. Αποτέλεσμα; Αποθηκεύεις και πάλι λίπος!

1 ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΕΧΕΙ 240 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 1 ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΥΡΟ ΧΟΙΡΙΝΟ* ΕΧΕΙ 180 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Θα ήταν τρομερό λάθος να αποφύγεις το αβοκάντο με την δικαιολογία πως σε παχαίνει. Το αβοκάντο λόγω του υψηλού ρυθμού καύσης του και των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό σε βοηθά όχι μόνο να μην παχύνεις αλλά και μακροπρόθεσμα να χάσεις κιλά.
*Το σουβλάκι έχεις τόσες θερμίδες χωρίς πατάτες

5 ΣΥΚΑ ΕΧΟΥΝ 232 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΙΤΣΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΕΧΕΙ 180 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Το θέμα είναι πόσο πολύ σέβεσαι και αγαπάς τον οργανισμό σου. Καταναλώνοντας ένα κομμάτι πίτσα σπέσιαλ θα αποθηκεύσεις όλες τις θερμίδες του στον οργανισμό σου. Θα τις κάνεις δηλαδή και πάλι λίπος! Ενώ τα σύκα θα βοηθήσουν το γαστρεντερικό σου σύστημα και θα μεταβολισθούν πολύ γρήγορα κάνοντας πολύ καλή δουλειά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου.


ΤΑ ΞΕΡΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ (1/2 φλιτζάνι) ΕΧΟΥΝ 218 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΡΦΕ ΕΧΕΙ 220 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Δυστυχώς, και σε αυτή τη σύγκριση ισχύει κάτι αντίστοιχο. Μπορεί να έχουμε ακούσει ότι ένα παγωτό προσφέρει το ασβέστιο και βοηθά τα οστά μας, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο με παγωτά που είναι όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα και φυσικά χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών.

Οι αρνητικές συνέπειες του παγωτού συνοψίζονται στα εξής τρία:
1. Η υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου στο αυγό θα εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου
2. Η προσθήκη κονιάκ ή λικέρ, θα αποδώσει θερμίδες οι οποίες αφομοιώνονται πολύ γρήγορα, αλλά δεν καταναλώνονται άμεσα. Έτσι και αυξάνονται τα τριγλυκερίδια, αλλά και το λίπος στο σώμα
3. Η προσθήκη κρέμας γάλακτος, θα αποδώσει θερμίδες οι οποίες θέλουν το διπλάσιο χρόνο για να καούν σε σύγκριση με τις θερμίδες απο τα ξερά βερίκοκα.

Αποτέλεσμα; Για τις ίδιες θερμίδες, ο οργανισμός σου "πολεμά" δυο φορές πιο σκληρά για να κάψει τις θερμίδες του παγωτού. Και φυσικά η ενέργεια του παγωτού γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της λίπος!

 http://www.tlife.gr/fitness/105/fitness-calories/0-18532

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα