Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ ΕΝΩ ΚΟΙΜΑΣΤΕΤο 40% των ανθρώπων κοιμάται έξι ή ακόμα λιγότερες ώρες κάθε βράδυ και έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και η μικρή έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους καθώς και να επιβραδύνει την απώλεια βάρους.

 
1. Ξεφορτωθείτε το φωτάκι νυχτός

H έκθεση στο φως το βράδυ όχι μόνο μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά μπορεί να έχει και σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού σας βάρους σύμφωνα με νέες μελέτες αμερικανών επιστημόνων. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι εκείνοι που κοιμόντουσαν στο απόλυτο σκοτάδι είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι έναντι εκείνων που κοιμόντουσαν σε φωτισμένο χώρο.

2. Μείνετε μακριά από το κινητό σας τηλέφωνο και το ipad

Όσο περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές φέρνουμε στο υπνοδωμάτιο, τόσο πιο υπέρβαροι γινόμαστε – ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει στα παιδιά μας. Ερευνητές κατέληξαν ότι μαθητές με πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές είχαν 1.47 περισσότερες φορές πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι έναντι εκείνων που δεν είχαν ηλεκτρονικές συσκευές στο υπνοδωμάτιο τους. Το ποσοστό γίνεται 2.57 φορές για τα παιδιά εκείνα που έχουν τρεις ή περισσότερες συσκευές. Αφήστε λοιπόν κινητά και iPad στο καθιστικό.

3. Σταματήστε τα μεταμεσονύκτια τσιμπολογήματα

Όσο πιο αργά κοιμάστε τόσο πιο πιθανόν είναι να καταναλώσετε θερμίδες που δεν σας χρειάζονται, που αυτό μπορεί να οδηγήσει φυσικά σε αύξηση βάρους μέχρι και το λιγότερο ενός κιλού εβδομαδιαίως.  Κατά το διάστημα των επτά ημερών, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έπαιρναν πολύ περισσότερο βάρος οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν αργά το βράδυ,  σε σχέση με εκείνους που αν και κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν πρόγραμμα στον ύπνο τους και ένα σχετικά καλό ωράριο.

4. Επιταχύνετε την απώλεια λίπους

Ακόμα και αν τρως ακριβώς όσο και ο φίλος σου, εάν δεν δίνεις στον οργανισμό σου τον ύπνο που χρειάζεται, δεν θα κάψεις το ίδιο λίπος με το φίλο σου. Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Chicago  που  σύγκρινε τα αποτελέσματα απώλειας βάρους, διαπίστωσε ότι διαφορετική απώλεια λίπους έχει κάποιος που κοιμάται οχτώ ώρες την ημέρα σε αντίθεση με όσους κοιμούνται 5 ώρες ή και λιγότερο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και το μόνο που άλλαξε το αποτέλεσμα ήταν η ποσότητα και φυσικά η ποιότητα του ύπνου. Μπορεί και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων να έχασαν βάρος, όμως αυτοί που κοιμόντουσαν καλά έχασαν λίπος ενώ οι άλλοι υγρά και μυικό ιστό.

5. Θέστε σε προτεραιότητα τον ύπνο σας και την ξεκούραση

Αμέσως τώρα, αν ο ύπνος δεν είναι προτεραιότητά σου, τότε  σταμάτα να λες και ξεκίνα να τον κάνεις προτεραιότητα. Αν μένεις μέχρι αργά παρακολουθώντας τηλεόραση, τότε η τηλεόραση είναι η προτεραιότητά σου. Θέσε ένα ωράριο ύπνου. Υπολόγισε οχτώ το λιγότερο και το περισσότερο εννέα ώρες ύπνου ημερησίως. Με μικρά βήματα ξεκίνα να το κατακτάς. 

Για να έχει κανείς ένα μακροχρόνια και επιτυχημένο αποτέλεσμα απώλειας βάρους θα πρέπει να βρει ένα πρόγραμμα ύπνου που εκτός των άλλων θα του προσδώσει και την ενέργεια που θα τον κάνει να νώθει  καλύτερα στην διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων του. ¨Έτσι ένας καλός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, λιγότερα τσιμπολογήματα, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. 
Το οφείλεται στον εαυτό σας, να ξεκινήσετε να κάνετε προτεραιότητα τον ύπνο σας και την καλή υγεία του οργανισμού σας.


Τζένη Χαιρετάκη
Ανεξάρτητη Σύμβουλος Herbalife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου