Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Οι σκοτεινές μέρες της ζωής μας από άλλη όψη...

  Οι εποχές όλο και δυσκολεύουν γύρω μας κάνοντας μας να αισθανόμαστε όλο και πιο υποτονικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούμαστε σε "βαριά ψυχολογικά φαινόμενα" και βυθιζόμαστε στο εγώ μας. Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα από αυτά είναι σύνθετα. Αυτό σημαίνει,

(αναφερόμενοι στην κατάθλιψη) ότι υπάρχει μία αλληλεπίδραση μεταξύ των διάφορων πιθανών αιτιών της. Δηλαδή, έχουμε κατάθλιψη διότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τη δουλειά μας κλπ και όλα αυτά συσσωρεύονται μέσα μας.

 Στην ουσία η κατάθλιψη είναι ένα δυσθυμικό συναίσθημα (= νιώθεις άσχημα χωρίς να συνειδητοποιείς μια κύρια αιτία) και μπορεί να προσεγγισθεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες σε σχέση με την καθημερινότητα του πάσχοντος.

 Ο Sigmund Freud (Φρόιντ, αυστριακός ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης) υποστήριζε κάτι που σε όλους θα φανεί παράδοξο.
Μπορεί π.χ. να νιώθουμε μίσος για την μητέρα μας, το οποίο δεν μπορούμε να φανερώσουμε για τον λόγο ακριβώς της μητρικής της ιδιότητας (και για αυτό ο Φρόιντ το ονόμασε ένοχο μίσος) , με αποτέλεσμα να βγαίνει ως μια μορφή κατάθλιψης.
 Με ψυχοδυναμική/επιστημονική ερμηνεία, είναι αποτέλεσμα καταπιεσμένων ασυνείδητων συγκρούσεων με συνειδητές αντιδράσεις, μεταξύ των πραγματικών μας εχθρικών συναισθημάτων προς κάποιον από τους γονείς και της άρνησης για κάτι τέτοιο. (Τι είπε τώρα ο άνθρωπος !!!!! )

 Το δεύτερο συγκλονιστικό νέο της ημέρας, είναι ότι έχει αποδειχθεί πως σε περιβάλλον που υπάρχει ένας καταθλιπτικός, υπάρχουν και άλλα άτομα τριγύρω που ασυνείδητα μιμούνται αυτόν, και έχοντας τον ως "πρότυπο" αντιδρούν με τον ίδιο έμμεσο τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων τους. (!?!?!?!?!) 

 Το αισιόδοξο νέο βέβαια της ημέρας (γιατί πως θα κλείσουμε κι αλλιώς) είναι ότι ο ήλιος μεταβολίζει μια ουσία, την σεροτονίνη, που ευθύνεται για την γαλήνη και την ισορροπία του εσωτερικού μας κόσμου.    
Συμπέρασμα: Ο μπόλικος ήλιος της Ελλάδας (ακόμη και Νοέμβρη μήνα) αναστέλλει μια πιθανότητα να πέσουμε σε κατάθλιψη!!! 
Αποφύγετε: Τα ταξίδια στην Αγγλία και στις Βόρειες χώρες!! (λες και υπάρχουν λεφτά !!!)
 http://www.cosmara.gr/2013/11/blog-post_10.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου