Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως να ψωνίζω όταν προσέχω τη διατροφή μου

H αφθονία προϊόντων διατροφής στον ανεπτυγμένο κόσμο συχνά οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. Ο υπερκαταναλωτισμός έχει σαν συνέπεια την αγορά προϊόντων υψηλής θερμιδικής πυκνότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Ο υπερκαταναλωτισμός συνδέεται και με τις ποσότητες φαγητού που αγοράζουμε, οι οποίες υπερβαίνουν συχνά τις ανάγκες μας με συνέπεια να οδηγούμαστε στην υπερφαγία. Τα ερεθίσματα που δέχεται ο καταναλωτής από όμορφες συσκευασίες, προσφορές, διαφημίσεις, οικογενειακές συσκευασίες που συμφέρουν; ελκυστικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (χρώμα, σχήμα, μέγεθος) είναι πολλά και συνήθως οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον υπερκαταναλωτισμό. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συστάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη στάση μας στα ψώνια ώστε να αγοράζουμε μόνο τα προϊόντα που χρειαζόμαστε και στις ποσότητες που τα χρειαζόμαστε.


Προγραμματίστε εκ των προτέρων τα ενδιάμεσα και τα κυρίως γεύματα των επομένων ημερών, ώστε να αγοράσετε ακριβώς τα τρόφιμα που θα σας καλύψουν. Για παράδειγμα γάλα με δημητριακά πρωινό, μπάρες δημητριακών για δεκατιανό και μήλα για απογευματινό.

Φτιάξτε λίστα πριν φύγετε από το σπίτι, η οποία θα αναφέρει τα τρόφιμα που χρειάζεται να αγοράσετε. Η λίστα αυτή θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αγορά προϊόντων από στιγμιαίο συναίσθημα που δε χρειάζεστε πραγματικά. Κάντε συμφωνία με τον εαυτό σας ώστε να ψωνίσετε μόνο τα προϊόντα της λίστας, παρότι μπορεί να ρίξετε μια ματιά και σε προϊόντα εκτός λίστας, ώστε να τα έχετε υπ' όψιν για τις επόμενες αγορές και τα γεύματα επομένων ημερών. Προσπαθήστε η λίστα σας να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα υγιεινής διατροφής και υψηλής θρεπτικής αξίας. Παραδείγματα:

Μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, φράουλες, ψωμί ή κράκερς σικάλεως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, καρότα, μαρούλι, ρόκα, μπρόκολο.
Κατά την παραμονή σας στο κατάστημα κινηθείτε κυρίως στους διαδρόμους με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φρέσκα και νωπά τρόφιμα και αποφύγετε μακροχρόνια παραμονή σας στους διαδρόμους με συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα, κατεψυγμένα προϊόντα, ξηρούς καρπούς και αλμυρά σνακς. Εξάλλου η λίστα σας καλό θα ήταν να περιέχει κυρίως φρέσκα τρόφιμα και όχι τυποποιημένα, καθώς τα χημικά πρόσθετα, οι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά μειώνουν δραματικά τη θρεπτική αξία των τροφίμων.
Τα ψώνια σας καλό θα ήταν να πραγματοποιούνται μετά από ένα καλό γεύμα και όντας κορεσμένοι και χορτάτοι. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όταν πεινάμε είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς σε αγορές παχυντικών, λιπαρών τροφίμων. Αν παρόλα αυτά φτάσουμε στο κατάστημα με άδειο στομάχι μπορούμε να πιούμε λίγο νερό ή τα καταναλώσουμε κάποιο φρούτο ώστε να μειωθεί το αίσθημα της πείνας.
Η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων είναι ένας σημαντικό επιμορφωτικό βήμα για όλους τους καταναλωτές. Η σήμανση τροφίμων στην Ευρωπαϊκή ένωση είναι πλέον υποχρεωτική σε μια πολύ ευρεία γκάμα προϊόντων και ο κάθε καταναλωτής που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να ενδιαφέρετε για τις διατροφικές πληροφορίες των τροφίμων που αγοράζει. Οι ετικέτες τροφίμων παρέχουν πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη ανά μερίδα. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να βγάζουμε συμπεράσματα για την ποιότητα και τη θρεπτική αξία των τροφίμων, ενώ η μακροχρόνια ενασχόληση με τη σήμανση μπορεί να μας βοηθά να συγκρίνουμε μεταξύ τροφίμων παρόμοιας φύσεως και να κάνουμε πιο σοφές επιλογές.


Δημητρούλης Εμμανουήλ Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 http://www.livit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα