Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διατροφική ενίσχυση για τις γυναίκες που είναι πάνω από σαράντα χρονών.

Οι γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα είδη και τις ποσότητες των θρεπτικών ουσιών που καταναλώνουν κάθε μέρα. Οι ακόλουθες ενότητες περιλαμβάνουν μόνο μερικές από τις διατροφικές ανησυχίες για τις γυναίκες που βρίσκονται ηλικιακά κοντά στην εμμηνόπαυση. Φυσικά οι παρακάτω συμβουλές είναι γενικές και η κάθε γυναίκα θα πρέπει να τις εφαρμόσει σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και επιθυμίες.

Επιπροσθέτως οι γυναίκες που παίρνουν ορισμένα φάρμακα για την καταπολέμηση κάποιων συνθηκών μπορεί να χρειαστεί να λάβουν περισσότερα ή λιγότερα μέτρα, ανάλογα με το τι θα τους πει ο γιατρός τους.

Ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πάντα σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματός σας, υπάρχουν ορισμένα που θα βρεθούν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, επειδή η αλλαγή των επιπέδων των ορμονών έχουν αντίκτυπο στις διατροφικές σας ανάγκες: Το ασβέστιο είναι ο καλύτερος φίλος μιας γυναίκας, όταν αυτή πλησιάζει την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Επειδή ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης αυξάνεται και τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου κάθε μέρα. Μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να καταναλώνει 1.200 - 1.500 mg ασβεστίου ημερισίως. Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα, στο γιαούρτι, στο τυρί και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε ορισμένους χυμούς φρούτων. Παρ 'όλα αυτά, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα για να πάρετε την πλήρη συνιστώμενη ποσότητα. Η βιταμίνη D είναι επίσης βασική όπως και το ασβέστιο στη διατροφή σας. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο.

Μπορείτε να λάβετε την ποσότητα που χρειάζεστε ημερισίως πίνοντας ένα ποτήρι άπαχο γάλα. Μερικοί χυμοί και ορισμένα συμπληρωμάτα ασβεστίου είναι επίσης διαθέσιμα με προσθήκη βιταμίνης D. Τα αντιοξειδωτικά από την άλλη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C, E και βήτα καροτίνη, βρίσκονται στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται σημαντικά εργαλεία για την αποτροπή των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου και μπορεί να μειώσουν ακόμη και την επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στο να σταματήσουν τα αποτελέσματα της οξείδωσης μέσα στο σώμα σας μέσω της προστασίας των ιστών του σώματος σας, από την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα μάνγκο, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα βατόμουρα και τα ροδάκινα είναι μόνο μερικές από τις φρέσκες πηγές των αντιοξειδωτικών.

Η σοκολάτα μπορεί επίσης να σας παρέχει κάποια αντιοξειδωτικά οφέλη, αλλά ας μην ξεχνάτε τις θερμίδες που παίρνετε με την προσθήκη της στη διατροφή σας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί και ότι εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, το σώμα σας χρειάζεται και άλλα θρεπτικά δομικά στοιχεία για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας: Τα φυτικά προϊόντα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής κάθε γυναίκας και είναι αναγκαίο για τις γυναίκες στην ηλικία της εμμηνόπαυσης να τα καταναλώνουν. Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ξερά φασόλια, το κριθάρι και τη βρώμη βοηθούν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και επίσης μπορούν να ενισχύσουν την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, είναι το είδος των ινών που βρίσκονται σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα δέρματα των φρούτων και των λαχανικών. Αυτές βοηθούν τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και μπορεί να ενισχύσουν την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η σόγια και τα άλλα φυτοοιστρογόνα μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στο σώμα σας όταν η φυσική παραγωγή ορμονών του επιβραδύνει. Ακόμα κι αν τα φυτοοιστρογόνα είναι λιγότερο ισχυρά από τα φυσικά οιστρογόνα του οργανισμού, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από κάποια ορμονικά συμπτώματα, όπως είναι οι εξάψεις. Η πρωτεΐνη της σόγιας έχει οφέλη και για την καρδιά σας. Αν τρώτε 25 mg ημερησίως μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 5 έως 10 τοις εκατό.

Την πρωτεΐνη της σόγιας θα τη βρείτε στο γάλα σόγιας (7 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι), στο τόφου, καθώς και στα φασόλια σόγιας (17 γραμμάρια σε ¼ φλιτζανιού) μεταξύ άλλων τροφίμων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επίσης που βρίσκονται στα ψάρια, στα καρύδια, στο λιναρόσπορο, στο τόφου και στη σόγια, είναι απαραίτητα, καθώς βοηθούν στη θρέψη των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος ρόλος τους στη διατήρηση της υγείας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Νέες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, αφού μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους που έχουν προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και τα άτομα με υγιή καρδιά και κυκλοφορικό σύστημα, ειδικά όταν τα εν λόγω λιπαρά οξέα καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα λιπαρά αυτά βρίσκονται στο σολομό, στον τόνο, στο σκουμπρί, στη ρέγκα και σε άλλα λιπαρά ψάρια.

Καλό θα είναι να προσπαθείτε να καταναλώνεται τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα τέτοιου είδους ψάρια.
Ακολουθείστε τις παραπάνω συμβουλές ενσματώνοντάς τις μαζί με το γιατρό σας σε μια πλήρη, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, που θα έχει σαν στόχο το να σας παρέχει ό,τι χρειάζεστε και να προλαμβάνει τυχόν προβλήματα.
 http://www.diet4me.gr/diatrofh/diatrofiki-enisxysh-panw-apo-40-eton.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα