Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Σωστή ενυδάτωση για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση Πιείτε νερό για να βελτιώσετε τις νοητικές σας λειτουργίες!

Σωστή ενυδάτωση για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Πιείτε νερό για να βελτιώσετε τις νοητικές σας λειτουργίες!
Το νερό βοηθάει στην συγκέντρωση και την μνήμηΤο νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος, καθώς περίπου το 50-60% του σωματικού μας βάρους αποτελείται από αυτό. Οι δράσεις του νερού στον οργανισμό περιλαμβάνουν τη συμβολή του σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, όπως στη διαδικασία της πέψης και απορρόφησης, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, σε πολλές μεταβολικές διεργασίες (μεταβολισμό), καθώς και στη ρύθμιση της θερμοκρασία του σώματος.

Ωστόσο, τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έχουν αναδείξει τη μεγάλη σημασία της σωστής ενυδάτωσης σε γνωσιακές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στη συγκέντρωση και στη μνήμη.

Έτσι, στα κλασικά συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης (αδυναμία, πονοκέφαλος, εύκολη κόπωση), έχουν πλέον προστεθεί και αυτά της αδύναμης μνήμης και συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μία ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 2%, μπορεί να επηρεάσει βασικές γνωσιακές λειτουργίες, όπως την ικανότητα συγκέντρωσης, την πρόσφατη μνήμη, την εγρήγορση, ακόμα και τα αντανακλαστικά μας. Αυτό, βέβαια, έχει ώς αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απόδοσή μας σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως στην εργασία και στο διάβασμα, αλλά ακόμα και στην οδήγηση.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της ήπιας αφυδάτωσης στις διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας, μπορούμε να δούμε τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν με ορισμένα κλασικά παραδείγματα. Τόσο οι μαθητές όσο και οι φοιτητές, ιδιαίτερα στις περιόδους των εξετάσεών τους, κατά τις οποίες απαιτείται το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, η μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοσή τους στα μαθήματα, ή απλά να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαβάσουν την ίδια ύλη μαθημάτων.

Αντίστοιχα, και οι εργαζόμενοι, κυρίως σε απαιτητικές περιόδους δουλειάς, έχουν ανάγκη τη σωστή ενυδάτωση, ώστε όλες οι νοητικές τους λειτουργίες να λειτουργούν κατά τον καλύτερο τρόπο (το να είμαστε αφηρημένοι δεν βοηθάει στην απόδοσή μας). Βέβαια, πολύ σημαντική για όλους τους ενήλικες που οδηγούν, είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών τους στα καλύτερα δυνατά επίπεδα. Έτσι, ενώ γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι το αλκοόλ, η κούραση και η ομιλία στο κινητό μειώνει την ικανότητά μας να αντιδρούμε κατά την οδήγηση, δεν ξέραμε ότι σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη σωστή ενυδάτωση!

Δεδομένου ότι καθημερινά αποβάλλεται νερό από τον οργανισμό μέσω φυσιολογικών διαδικασιών, όπως μέσω της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου, της εφίδρωσης και της αναπνοής, πρέπει να αναπληρώνουμε αυτές τις απώλειες προκειμένου να αποφύγουμε έστω και την ήπια αφυδάτωση. Το νερό μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας, τόσο από την πρόσληψη υγρών, όσο και από την κατανάλωση στερεών τροφίμων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α που εκδόθηκαν το 2005, το 20% του νερού το προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από στερεά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, έτοιμες σούπες κ.α.), ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από τα υγρά μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνουμε, όπως φυσικά το νερό, αλλά και το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά κ.α.

Ρέππας Κυριάκος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 http://www.diet4me.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου