Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη

Ένα εμβόλιο το οποίο αποτρέπει την υπέρμετρη αντίδραση του οργανισμού σε ένα από τα κύρια συστατικά του ψωμιού αναμένεται να επιτρέψει σε εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που πάσχουν από κοιλιοκάκη να ακολουθούν φυσιολογική διατροφή.


Πάσχει το 1% του πληθυσμού από κοιλιοκάκη

Το επαναστατικό εμβόλιο θεραπεύει τη δυσανεξία στη γλουτένη, την κύρια αιτία της κοιλιοκάκης από την οποία πάσχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 1% του πληθυσμού.

Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφές με γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Παρ’ ότι το ψωμί αποτελεί την κύρια πηγή γλουτένης η συγκεκριμένη πρωτεΐνη περιέχεται σε πλήθος τροφών όπως τα ζυμαρικά, τα κέικ, τα μπισκότα, ακόμη και στα λουκάνικα ή στους κύβους που χρησιμοποιούμε για να κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο.

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη και οι πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν εφ’ όρου ζωής διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη. Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με αυτού του τύπου την αυστηρή διατροφή κινδυνεύουν από καρκίνο του εντέρου, υπογονιμότητα και οστεοπόρωση.

Πώς η γλουτένη προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό

Αυτό συμβαίνει επειδή βλαπτικά μόρια της γλουτένης καταστρέφουν τις μικρές προεξοχές του λεπτού εντέρου που έχουν σχήμα δαχτύλων και ονομάζονται λάχνες. Οι λάχνες καλύπτουν τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου και βοηθούν στην ενεργοποίηση της διαδικασίας της πέψης. Εάν οι λάχνες εμφανίσουν φλεγμονή και βλάβη το έντερο δεν είναι σε θέση να απορροφήσει σωστά τις τροφές, γεγονός που προκαλεί συχνά διάρροιες και έλλειψη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.

Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τα οστά τα οποία δεν «τρέφονται» με τις απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αρχίζουν να εμφανίζουν απώλεια μάζας, με αποτέλεσμα να καραδοκεί η οστεοπόρωση. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι διπλασιάζεται και ο κίνδυνος καρκίνου του λεπτού εντέρου, πιθανώς επειδή το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει τις διαιτητικές ίνες οι οποίες αποτελούν «ασπίδα» ενάντια στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Το πειραματικό εμβόλιο που ονομάζεται NexVax2 έχει περάσει σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία – συμμετέχουν σε πρώτη φάση 100 εθελοντές. Οι κλινικές δοκιμές έρχονται ως συνέχεια επιτυχημένων πειραμάτων του εμβολίου σε ζώα, υποσχόμενες να βάλουν ένα τέλος στους κινδύνους υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κοιλιοκάκη. Εάν όλα πάνε καλά το εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρία με τέσσερα χρόνια, αποτελώντας την πρώτη «θεραπεία» για την κοιλιοκάκη.

Το ΝexVax2 δρα «επαναπρογραμματίζοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται στο έντερο όταν γίνεται πρόσληψη γλουτένης μέσω της διατροφής. Περιέχει μικροσκοπικά τμήματα της πρωτεΐνης τα οποία είναι υπαίτια για την υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης.

Με δεδομένο ότι τα τμήματα γλουτένης που περιέχονται στο εμβόλιο είναι τόσο μικρά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τα αναγνωρίζει ως «εχθρικά» με αποτέλεσμα να μην εξαπολύει επίθεση εναντίον τους. Τελικώς σταδιακά μαθαίνει να αποδέχεται την πρωτεΐνη ως αβλαβή.

Αύξηση των δόσεων για προσαρμογή του οργανισμού

Το NexVax2 θα χορηγείται σε διαδοχικές δόσεις και σταδιακά η ποσότητα γλουτένης που θα εισάγεται στο σώμα θα αυξάνεται. Ετσι ο οργανισμός θα συνηθίζει λίγο-λίγο στην εισαγωγή υψηλότερων ποσοτήτων γλουτένης με αποτέλεσμα όταν η πρωτεΐνη επανεισαχθεί στη διατροφή, να μην προκαλούνται προβλήματα.

Η αμερικανική εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο και η οποία ονομάζεται Immusant Inc. αναφέρει πως ελπίζει ότι το NexVax2 θα προσφέρει στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη τη δυνατότητα να μην στερούνται το ψωμί και όχι μόνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μικρό ποσοστό πασχόντων από κοιλιοκάκη, το οποίο δεν ξεπερνά το 10%-15%, διαγιγνώσκεται με την πάθηση. Η πλειονότητα υποφέρει σιωπηλά. Ορισμένοι πάσχοντες ζουν με το πρόβλημά τους ως και επί μια 15ετία προτού λάβουν διάγνωση. Την ίδια στιγμή μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση τροφών με γλουτένη, τα άτομα αυτά μπορεί να εμφανίζουν σοβαρή διάρροια ή εμέτους που διαρκούν ακόμη και για αρκετές ημέρες.

Ισχυρή γενετική βάση

Η κοιλιοκάκη έχει ισχυρή γενετική βάση και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των πασχόντων φέρει ένα συγκεκριμένο γονίδιο, γνωστό ως ΗLA-DQ2.

Οι επιστήμονες της Immusant ανέπτυξαν το εμβόλιο αφού πρώτα εντόπισαν ποια από τα 3.000 πρωτεϊνικά τμήματα που αποτελούν τη γλουτένη προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν σε τρία τμήματα της γλουτένης τα οποία φάνηκε ότι είναι υπεύθυνα για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις κοιλιοκάκης. Αυτά τα τρία τμήματα χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του εμβολίου.

Πηγή: www.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα