Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eνδιάμεσα γεύματα / σνάκς


Οι περισσότεροι από εμάς ίσως να θυμόμαστε στην παιδική μας ηλικία να μας λένε ότι δεν πρέπει να τρώμε ανάμεσα στα γεύματα γιατί δεν κάνει καλό. Όμως οι διατροφολόγοι συνιστούν τα μικρά και συχνά γεύματα- 3 κυρίως γεύματα με μικρά υγιεινά σνάκς ενδιάμεσα, που αποτελεί ένα υγιεινό και ισσοροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Διατήρηση βάρους
Το να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος δεν σημαίνει ότι δεν τρώμε. Στην πραγματικότητα πολλά άτομα που αποτυνγχάνουν να να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος συχνά αποφεύγουν το πρωινό και το μεσημεριανό τους γεύμα σαν αποτέλεσμα να τρώνε πολύ περισσότερο το βράδυ. Έρευνα έχει δίξει ότι τα συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας όχι μόνο βοηθάει στην διατήρηση και το χάσιμο βάρους αλλά και στην μείωση του σωματικού λίπους. Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση υγιεινών και χαμηλών σε λιπαρά μικρών γευμάτων μειώνει την ημερίσια παροχή θερμίδων καθώς ελλατώνει την πείνα.

Υγιής εγκέφαλος
Οι υδατάνθρακες είναι η τροφή του εγκεφάλου. Διότι η γλυκόζη, που σχηματίζεται από την διάσπαση των υδατανθράκων στο σώμα μας, αποτελέι το μόνο «καύσιμο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Σημασία όμως δεν έχει μόνο το τι τρώμε, για να διατηρήσουμε την καλύτερη λειτουργεία του εγκεφάλου μας αλλά και το πότε τρώμε. Το πρωινό είναι το ποιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το οποίο παρέχει στο σώμα και στο μυαλό μας ένα καλό ξεκίνημα μετά από τον βραδινό μας ύπνο που έχουμε μείνει νηστικοί για αρκετές ώρες.

Υγιής μεταβολισμός
Τα υγιεινά μικρά γεύματα είναι καλά και για την υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δίξει ότι τα άτομα που έχουν 6 ή και περισσότερα γεύματα την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υψηλή χολυστερίνη σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε 1-2 φορές την ημέρα. Τα συχνά αλλά μικρά γεύματα επίσης κρατάνε τη γλυκόζη του αίματος σε σταθερά επίπεδα.
 
Προετοιμασία αθλητών
Ένα σνάκ υψηλής περιεκτηκότητας σε υδατάνθρακες πρίν την άσκηση βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του αθλητή ενώ βελτιώνει την αντοχή του. Καθώς και μετά την άσκηση ή τον αγώνα, τα υψηλής περιεκτηκότητας σε υδατάνθρακες σνάκς βοηθάνε το σώμα να αναπληρώσει τα ενεργειακά του αποθέματα.
 
6 Βήματα για υγιεινά σνάκς
  1. 1. Προγραμματίζουμε τα μικρογεύματα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας- δεκατιανό και απογευματινό. Εάν αφήσουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες το ποιο πιθανό είναι να καταλήξουμε με ένα πολύ ανθυγιεινό σνάκ ή να φάμε περισσότερο από το κανονικό
  2. 2. Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινά σνάκς και τρόφιμα. Εάν γνωρίζετε ότι θα είστε εκτός σπιτιού κρατήστε μαζί σας τα σνάκς σας π.χ. φρούτα, 1 μπάρα δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς
  3. 3. Μην καταναλώνετε τα σνάκς σαν υποκατάστατα των κύριων γευμάτων. Αλλά μοιράστε τα μέσα στην ημέρα
  4. 4. Προσέξτε τα σνάκς που διαλέγετε να περιέχουν περισσότερα από θερμίδες. Τα σνάκς πρέπει να παρέχουν στοιχεία όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
  5. 5. Η ποικιλία είναι το κλειδί των συστατικών για μια υγιηνή και ισσοροπημένη διατροφή- προσπαθήστε να έχετε ποικιλία από σνάκς
  6. 6. Εάν είναι δυνατόν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή ξεπλένουμε τα δόντια μας με νερό μετά από κάθε μικρογεύμα

Διαλέγουμε σνάκς
Πολλά σνάκς είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και/ή ζάχαρη και φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα στοιχεία- τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία ανισόρροπη διατροφή γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαλέγουμε τα σνάκς που καταναλώνουμε

Φρέσκα φρούτα & Χυμοί φρούτων
Πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτοχημικά που βοηθάνε στην προστασία του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων

Δημητριακά πρωινού
1 μικρό μπόλ με δημητριακά και γάλα αποτελεί ένα υγιεινό σνάκ για κάθε ώρα της ημέρας

Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
Προσφέρουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλες ουσίες και μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας παντού, στην τσάντα, στο γραφείο ακόμα και στο αυτοκίνητο

Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
1 κεσεδάκι γιαούρτι παρέχει το 1/3 των ημερισίων αναγκών μας σε ασβέστιο. Διαλέγουμε γιαούρτι με προβιοτικά τα ‘φιλικά’ βακτήρια που βοηθάνε στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Ανάλατοι ξηροί καρποί
Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά που βοηθάνε στην υγεία της καρδιάς
 
Μπάρες δημητριακών
Πλούσιες σε υδατάνθρακες, ίνες, βιταμίνες και άλλα στοιχεία
 http://www.thewellnesscoach.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα