Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Το τι τρώτε μετά από τη σωματική άσκηση παίζει μεγάλο ρόλο


Η σωματική άσκηση αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη

Τα περισσότερα ωφελήματα που προσφέρει η αεροβική άσκηση είναι αυτά που αποκομίζετε μετά από την πλέον πρόσφατη προπόνηση που κάνατε παρά από την άσκηση που είχατε κάνει παλαιότερα.
Επιπρόσθετα οι εν λόγω ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης, επηρεάζονται πολύ από το τι τρώτε μετά από την προπόνηση σας.
Το περιεχόμενο της διατροφής που καταναλώνετε μετά από την άσκηση, μπορεί να επηρεάζει τις μεταβολικές αντιδράσεις του σώματος σας για ώρες ή ακόμη για μέρες μετά από την προπόνηση σας.
Τα διάφορα τρόφιμα και φαγητά που καταναλώνετε μετά από τη σωματική άσκηση έχουν ανάλογα με το είδος τους διαφορετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό σας. Το περιεχόμενο σε υδατάνθρακες αυτών που τρώτε μετά από την άσκηση επηρεάζει την ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
Τα σημαντικά αυτά ευρήματα σχετικά με την περίοδο που διατηρούνται οι ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης και της μεγάλης σημασίας της διατροφής μετά από μια προπόνηση προέρχονται από έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και της Καλιφόρνιας.
Το γεγονός ότι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται μετά από σωματική άσκηση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης είναι σημαντικό. Αυξημένη ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη σημαίνει καλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην είσοδο της γλυκόζης (ζάχαρο) από το αίμα στα κύτταρα, ιδιαίτερα στους μυς.
Η γλυκόζη που εισέρχεται στους μυς χάρις στην καλύτερη δράση της ινσουλίνης μπορεί να αποθηκευτεί ως ενέργεια και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για άσκηση που θα γίνει μετά.
Επισημαίνεται ότι η μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη είναι αιτία πρόκλησης διαβήτη τύπου 2. Στο διαβήτη αυτό ενώ υπάρχει ινσουλίνη στον οργανισμό, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στη δράση της.
Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Η αύξηση αυτή δημιουργεί βραχυπρόθεσμους κινδύνους αλλά και μακροπρόθεσμους όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρικά προβλήματα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν χρειάζεται μεγάλη μείωση των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνει κάποιος μετά από τη σωματική άσκηση για να επωφελείται όσον αφορά στην αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Απλά είναι καλό να αποφεύγει υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Για παράδειγμα ο αθλούμενος μπορεί μετά από την προπόνηση του να πάρει ένα γεύμα που να έχει περίπου τόσες θερμίδες όσες έχει αυτός καταναλώσει στην προπόνηση του.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι:
 1. Η σωματική άσκηση αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη
   
 2. Η αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη είναι ευεργετική στον οργανισμό και συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια
   
 3. Η λιγότερη κατανάλωση θερμίδων μετά από μια σωματική άσκηση ή προπόνηση αυξάνει ακόμη περισσότερο την ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη
   
 4. Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους διότι έχει ωφέλιμες επιδράσεις στο μεταβολισμό, ιδιαίτερα στη δράση της ινσουλίνης και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου
   
 5. Οι ευεργετικές δράσεις για το μεταβολισμό της σωματικής άσκησης δεν παρατηρούνται μόνο για τους παχύσαρκους και υπέρβαρους αλλά και για άτομα με κανονικό βάρος σώματος που κερδίζουν έτσι στο σημαντικό τομέα της ευαισθησίας για την ινσουλίνη    
 http://medlook.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου