Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεταφράζοντας το νούμερο της ζυγαριάς...


See full size image
Μπορεί η ζέστη, τα πιο ελαφριά ρούχα και ο ερχομός του καλοκαιριού να σας οδηγεί στη ζυγαριά και στην επιθυμία να χάσετε βάρος για να βελτιώσετε την εμφάνισή σας… μήπως όμως ήρθε η ώρα να δείτε το βάρος από μια άλλη ματιά πέραν της εμφάνισης;

Στοχεύστε στην υγεία και όχι σε μια εικόνα!

Πόσο συχνά ξεκινώντας μια δίαιτα προσδιορίσατε το επιθυμητό για εσάς βάρος συγκρίνοντάς το με μια αδύνατη σιλουέτα, με αποτέλεσμα να θέσετε έναν ανέφικτο στόχο; Τις περισσότερες φορές η κινητήριος δύναμη στο να χάσουμε βάρος και ο στόχος που θέτουμε είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εμφάνιση, παρακάμπτοντας όμως μια πιο ουσιαστική σχέση αυτή του βάρους με την υγεία. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσετε την επόμενη δίαιτα βάζοντας έναν ανέφικτο στόχο πάρτε λίγο χρόνο να αξιολογήσετε ποιο είναι για εσάς το υγιές βάρος.
Το ιδανικό ή διαφορετικά υγιές βάρος διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι το βάρος στο οποίο έχουμε μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουμε χρόνιες ασθένειες συνδέεται με καλή ποιότητα ζωής και μας επιτρέπει να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Μπορούμε να το εκτιμήσουμε γρήγορα και εύκολα με βάση τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) (για να υπολογίσετε το δικό σας ΔΜΣ πατήστε εδώ) και την περιφέρεια μέσης. Ο ΔΜΣ μας βοηθά να ελέγξουμε την κατάσταση του βάρους ως προς το ύψος και να εκτιμήσουμε εάν το βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ η περιφέρεια μέσης μας επιτρέπει να ελέγξουμε τον τρόπο κατανομής του λίπους (κεντρική κατανομή ή κατανομή μήλο Vs κατανομή αχλάδι) και το κατά πόσο αυτή επηρεάζει την υγεία.


Όταν ο ΔΜΣ βρίσκεται πάνω από τα φυσιολογικά όρια…

Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις, όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) βρίσκεται στο επίπεδο του υπέρβαρου (25-30 kg/m2) ή της παχυσαρκίας (> 30 kg/m2), αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και καταστάσεων όπως:
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Έμφραγμα
  • Διαβήτης Τύπου 2
  • Καρκίνος (ενδομητρίου, στήθους, παχέος εντέρου)
  • Υπέρταση
  • Δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια)
  • Παθήσεις ήπατος και χοληδόχου κύστης
  • Άπνοια ύπνου και αναπνευστικά προβλήματα
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες (άστατη περίοδος).

Τι σημαίνει 'Σε Κίνδυνο';

Το να βρίσκεται κάποιος 'σε κίνδυνο' να αναπτύξει σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τη συγκεκριμένη πάθηση ή κατάσταση από κάποιον που έχει ένα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στα επίπεδα του φυσιολογικού (ΔΜΣ= 18,5-24,9 kg/m2). Δεν σημαίνει όμως ότι απαραίτητα πως θα νοσήσει. Με άλλα λόγια, ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί ένα εργαλείο ελέγχου, αλλά όχι το μοναδικό για τη διάγνωση του κινδύνου να εκδηλώσει κάποιος μια ασθένεια. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη και η εξέταση κάποιων ακόμη παραγόντων από τον θεράποντα ιατρό, όπως εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ο γιατρός αναγνωρίσει πως ο ΔΜΣ βρίσκεται στο υπέρβαρο και συνυπάρχει υψηλή πίεση, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που ίσως συνταγογραφήσει, θα συστήσει τη μείωση βάρους και την αλλαγή του τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια θα παροτρύνει την αλλαγή συνηθειών που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να μην πανικοβληθείτε!
Τα καλά νέα είναι πως αυτές οι αλλαγές του τρόπου ζωής σας – το να τρώμε πιο έξυπνα και να κινούμαστε περισσότερο - βοηθούν πράγματι να μειωθεί η πίεση αλλά και άλλοι κλινικοί δείκτες, ανεξάρτητα από το αν μειωθεί το βάρος ή όχι. Εφόσον, η απώλεια και η διατήρηση του χαμένου βάρους αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση, δεν είναι ενθαρρυντικό να ξέρετε ότι και μόνο οι αλλαγές αυτές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο; Θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσετε το βάρος σας χωρίς άγχος!
Εάν η προσπάθεια αυτή φαντάζει αρχικά δύσκολη μπορείτε να επισκεφθείτε από κοντά έναν πτυχιούχο διαιτολόγο που θα σας παρέχει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, βασιζόμενος παράλληλα στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Γράφει η Νατάσσα Γεωργιουδάκη, MScS 

Πηγές: www.nutrimed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα