Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βαρκελώνη, μία πόλη για να (ξανα)επισκεφτείς!


Δεν θα μπορούσαμε να πούμε «όχι» σε ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη, μία πόλη που συνδυάζει το μοντέρνο στοιχείο με το γοτθικό στυλ στην αρχιτεκτονική του. Ο συνδυασμός θάλασσας και λόφων, τέχνης και διασκέδασης ιντριγκάρει τις αισθήσεις. Εκτός των άλλων η πρωτεύουσα της Καταλωνίας αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο με ορισμένα μεγαλοφυή εκθέματα του μεγάλου αρχιτέκτονα της Αρ Νουβό AntoniGaudi.
Απευθείας πτήση
Χρειάστηκαν μόλις 3 ώρες για να μεταφερθούμε από την Αθήνα στην Βαρκελώνη με απευθείας πτήση με τη Vueling και περίπου 30 λεπτά με το τραίνο για να φτάσουμε από το αεροδρόμιο El Prat, στο κέντρο της πόλης.
Barcelona Card
Μιας και στην Βαρκελώνη υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και το μετρό τους είναι εξυπηρετικό, αποφασίσαμε να βγάλουμε την Barcelona Card για 3 μέρες, με περίπου €35. Την κλείσαμε onlineκαι την πήραμε όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από το stand με τις Τουριστικές Πληροφορίες. Το καλό με αυτήν την κάρτα ήταν ότι δεν χρειαζόταν να βγάζουμε εισιτήρια κάθε φορά που χρησιμοποιούσαμε δημόσια συγκοινωνία και επιπλέον είχαμε εκπτώσεις σε διάφορα μουσεία και γκαλερί της πόλης για τις 3 μέρες που τη βγάλαμε.
Las Ramblas
Επιλέξαμε να μείνουμε σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη Ramblas. Ο κεντρικός αυτός δρόμος, είναι γεμάτος από μαγαζιά- τουριστικά και μη- και έτσι απολαύσαμε τις βόλτες μας περπατώντας τον. Επίσης, το σημείο ήταν πολύ βολικό αφού η Ramblas συνδέει την Plaza de Catalunya (η «καρδιά» της πόλης) με το λιμάνι και το περίφημο άγαλμα του Christopher Columbus. Εναλλακτική και πιο οικονομική λύση αποτελούν τα hostels.
Αξιοθέατα
Λένε ότι η Βαρκελώνη είναι η πόλη του Gaudi και έχουν δίκιο. Το πρώτο μέρος, που επισκεφτήκαμε ήταν η Sagra da Familia. Πήραμε το μετρό και κατεβήκαμε στην ομώνυμη στάση για να τη δούμε από κοντά. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης, όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν και μέσα υπήρχαν ακόμα ορισμένες σκαλωσιές, αυτό δεν μας εμπόδισε από το να εντυπωσιαστούμε από το μέγεθος της εκκλησίας και τα θαυμάσια γλυπτά στο εξωτερικό της μέρος που περιγράφουν τα Πάθη του Χριστού. Η τιμή του εισιτηρίου είναι κοντά στα €12 και αποτελεί attraction για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Επόμενος σταθμός ήταν το Casa Battlo. Εκτός από το μπλε χρώμα του κτηρίου, την εντυπωσιακή σκεπή και τα παράθυρα που μοιάζουν να… χασμουριούνται, εντυπωσιαστήκαμε από τις καινοτομίες του Gaudi στον εσωτερικό του χώρο.
Σειρά είχε το Μουσείο Picasso, που βρίσκεται κοντά στη στάση του Μετρό Jaume. Αν και η αναμονή ήταν μεγάλη, άξιζε τον κόπο. Για ώρες χαζεύαμε τους πίνακες του μεγάλου ζωγράφου. Το εισιτήριο για το μουσείο κοστίζει €10, αλλά υπάρχει 50% έκπτωση με την Barcelona Card.
Όμορφα ήταν και στο Μουσείο Miro, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο μακριά, σχετικά κοντά στην στάση του Μετρό Espanya. Με λιγότερα από €8, έχοντας την έκπτωση της Barcelona Card, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έργα του Miro (πίνακες και γλυπτά) από το 1914.   
Δεν παραλείψαμε όμως να πάμε και στο λόφο Montjüic. Από το λιμάνι μεταφερθήκαμε με το τελεφερίκ στον ιστορικό λόφο και χαλαρώσαμε πίνοντας τον καφέ μας και αγναντεύοντας την θέα από ψηλά.
Λίγο πιο μακριά από το κέντρο βρίσκεται το Park Guell. Πρόκειται για ένα πάρκο δια χειρός Gaudi. Έχει σχεδιάσει όλα τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό και αποτέλεσε την κατοικία των τελευταίων 20 χρόνων της ζωής του (1906-1926). Η γραμμή L3 του μετρό (στάση "Lesseps") θα σας οδηγήσει εκεί (χρειάζεται και 10-15 λεπτά περπάτημα).
Την τελευταία μας βόλτα, αποφασίσαμε να την κάνουμε κατεβαίνοντας στο λιμάνι με σκοπό να επισκεφτούμε το Aquarium. Φοβηθήκαμε κάπως βλέποντας τους καρχαρίες, αλλά λατρέψαμε τους πιγκουίνους!
Φαγητά για κάθε ουρανίσκο
Φάγαμε τα νόστιμα και οικονομικά bocadillos (τα σάντουιτς στα ισπανικά). Δοκιμάσαμε μπουκίτσες από διάφορες ισπανικές γεύσεις, πηγαίνοντας σε tapasbar, που θα λέγαμε ότι θυμίζουν λίγο από τα δικά μας μεζεδοπωλεία. Δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε το παραδοσιακό ισπανικό φαγητό paella. Πρόκειται για πιλάφι από ρύζι με σαφράν, σε συνδυασμό με κάποιο κρέας ή θαλασσινά, ότι προτιμάει ο καθένας. Λατρέψαμε εκείνη που τα μπέρδευε όλα, όπως είναι η …πλέον παραδοσιακή ισπανική συνταγή! Οι patatasbravasμάλλον είναι υπερεκτιμημένες σαν πατάτες τηγανιτές που είναι. Αρκετά καλά tapasbar θα βρείτε στην συνοικία της παλιάς πόλης (Gothic), τα προτιμούν και οι ντόπιοι.
Διασκέδαση και χορός
Περπατήσαμε στα σοκάκια της πόλης και ήπιαμε υπέροχη πηχτή σοκολάτα σε κάποιο μικρό café. Δεν θα ξεχάσουμε όμως τον άκρως ατμοσφαιρικό πρωινό καφέ στα υπαίθρια τραπεζάκια στην Plaza Reial .Επισκεφτήκαμε το διάσημο πολυκατάστημα El Corte Inlges, που βρίσκεται κοντά στην Plaza de Catalunya. Πρόκειται για ένα μεγάλο γωνιακό κτήριο, στο οποίο βρίσκει κανείς από ρούχα και ηλεκτρονικά είδη μέχρι και super market! Ένα από τα βράδια επιλέξαμε να πάμε για χορό σε ρυθμούς… Salsa. Έτσι, φορέσαμε την καλύτερή μας διάθεση και πήγαμε στο «La Cathedral de la Salsa» στην οδό Francisco Giner. Για πιο …ψαγμένη διασκέδαση και γνωριμία με την αυθεντική κουλτούρα των Ρομά της Ισπανίας πρέπει να δείτε και να ακούσετε Flamenco στην παλιά πόλη.
Μονοήμερη εκδρομή
Θέλοντας να απομακρυνθούμε για λίγο από το κέντρο αποφασίσαμε να πάμε στο χωριό του διάσημου σουρεαλιστή ζωγράφου Salvador Dali. Πήραμε το τραίνο RENFE και τη γραμμή Barcelona – Portbou και σε 1,5 ώρα κατεβήκαμε στη στάση Figueres. Σε 10 λεπτά με τα πόδια είχαμε φτάσει στο σπίτι-μουσείο του Dali, με τα μεγάλα… αβγά στην οροφή και τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ζωγράφου στο εσωτερικό του.
Το σίγουρο είναι πως η Βαρκελώνη όσο περισσότερο χρόνο της διαθέσετε, τόσο περισσότερο θα ανοίξει τις κουίντες της και την ψυχή της για να την θαυμάσετε, να την απολαύσετε, να τη ζήσετε όπως της πρέπει.
flowmagazine.gr

Σχόλια

  1. Μια απορία είχα, στους διπλούς σταθμούς metro (Paral-lel, Paseig, Universitat, Diagonal, Sagrada) αν θέλεις κατεβαίνοντας από τον ένα, να πας στον άλλο, βγαίνεις εντελώς έξω και πληρώνεις άλλο εισιτήριο????
    Και κάτι ακόμα, για 3 μέρες, τι κάρτα συμφέρει, Τ10 ή Barcelona cart?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα