Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δύναμη της αυτοθεραπείας



Με τα Δελφικά Παραγγέλματα «γνώθι σαυτόν», «μηδέν άγαν», «μέτρον άριστον», ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Θεός Απόλλων που εθεωρείτο θεραπευτής των Θεών  και άλλοι σοφοί της Αρχαιότητας καθοδηγούν την υγεία μας και μας αποκαλύπτουν τον τρόπο της αυτοθεραπείας.  Αυτό το τρίπτυχο των Δελφικών Παραγγελμάτων επιτρέπει στον νου μας να αναγνωρίζει και να εξισορροπήσει τις ελλείψεις και τις υπερβολές του, επιτυγχάνοντας έτσι την αυτοθεραπεία.
Το πασίγνωστο πια σε όλους σύμβολο του γιν και του γιανγκ πάνω στο οποίο βασίζεται η κινέζικη ιατρική και κατά συνέπεια και όλες οι εναλλακτικές θεραπείες, είναι και το σύμβολο του συμπαντικού νόμου της ισορροπίας. Το σύμβολο αυτό απεικονίζει το Όλον μέσα στο οποίο όλα περιέχονται, ακόμα και τα αντίθετα, και όλα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία – ισορροπία.  Όταν όλα βρίσκονται σε ισορροπία τότε επιτυγχάνεται και η υγεία. Οι εναλλακτικές θεραπείες λειτουργούν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Στην ουσία, εξισορροπούν τα αντίθετα, καθώς και την ενέργεια που διατρέχει στους λεγόμενους μεσημβρινούς , «τα ενεργειακά κανάλια» που συνδέονται με κάποιο όργανο του σώματος. Δύο τέτοιες εναλλακτικές θεραπείες είναι το Ρεζουβάνς και η Ρεφλεξολογία.
Συγκεκριμένα, η μέθοδος  Ρεζουβάνς είναι μία τεχνική μασάζ που εφαρμόζεται σε πρόσωπο, κεφάλι, αυχένα, μπούστο και χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων  γίνεται απελευθέρωση του υποδόριου συνδετικού ιστού και των μυών με αποτέλεσμα την ανόρθωση και σύσφιξη του δέρματος, καθώς και την θρέψη του «από μέσα» προς τα έξω. Έτσι το πρόσωπό μας βρίσκει ξανά το φυσικό του σχήμα, έχοντας το αποτέλεσμα ενός φυσικού λίφτινγκ προσώπου.  Επίσης, η τεχνική αυτή εξισορροπεί τη λιπαρότητα ή την ξηρότητα ανάλογα με το τι χρειάζεται η επιδερμίδα μας. Εκτός από τα άφθονα αισθητικά οφέλη, το ρεζουβάνς έχει και πολλά θεραπευτικά, μιας και είναι ένα ολιστικό μασάζ που χαλαρώνει και ξεκουράζει όλο το σώμα. Επίσης, αποτελεί θεραπεία για πονοκεφάλους, ημικρανίες, αϋπνίες, τριχόπτωση, «αυχενικό σύνδρομο» κ.α. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία, η οποία διαρκεί μία ώρα, τα αποτελέσματα είναι ορατά και αισθητά, ωστόσο ολόκληρη η θεραπεία του ρεζουβάνς αποτελείται από έξι διαφορετικές συνεδρίες.
Η Ρεφλεξολογία επίσης  είναι μία ολιστική θεραπευτική τεχνική που αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα. Συγκεκριμένα, εφαρμόζονται ειδικές πιέσεις και μαλάξεις στο πέλμα και την ράχη των ποδιών . Στα πόδια μας υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις  που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο διανύουν όλο το σώμα. Οι εξειδικευμένες πιέσεις που εφαρμόζονται στην τεχνική αυτή προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε συγκεκριμένο σημείο και όργανο του σώματος, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται και οι μηχανισμοί αυτοθεραπείας του οργανισμού.
Επίσης, σημαντικός παράγοντας ενεργοποίησης της αυτοθεραπείας στον οργανισμό μας είναι η θετικότητα και η ενότητα που πηγάζει από εμάς και το περιβάλλον μας.  Ένα από τα πολλά πειράματα που διεξήγαγε ο Δρ. Ιμότο Μασόρο στην Ιαπωνία και που απεικονίζει την επίδραση που έχει στον δέκτη η θετική και η αρνητική αλληλεπίδραση  με το περιβάλλον του  είναι το εξής:   
Πήρε τρία ποτήρια, έβαλε μέσα ρύζι και το κάλυψε με νερό. Για ένα μήνα καθημερινά στο πρώτο έλεγε «Ευχαριστώ!», στο δεύτερο «Είσαι ηλίθιο» και στο τρίτο δεν έδινε καμία απολύτως σημασία. Μετά από ένα μήνα τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:  στο πρώτο  ποτήρι είχε ξεκινήσει η ζύμωση και ευωδίαζε, το δεύτερο είχε μαυρίσει, ενώ το τρίτο είχε αρχίσει να σαπίζει.
 Μιας και το Βασικό Συστατικό Δημιουργίας  μας είναι το Νερό, εφόσον  αποτελεί  το 75% -90% του Σώματός μας, παρόμοια με του νερού είναι και η δική μας αντίδραση στην θετικότητα/αρνητικότητα και την αδιαφορία. Μάλιστα, ο Δρ. Ιμότο πιστεύει ότι τα αποτελέσματα του πειράματός του είναι  ένα καλό μάθημα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά. Συγκεκριμένα, «θα πρέπει να τα φροντίζουμε, να αλληλεπιδρούμε θετικά και να τους δίνουμε την προσοχή μας» λέει, «μιας  και όπως είδαμε το μεγαλύτερο κακό το κάνει η Αδιαφορία».
Εξετάζοντας την ικανότητα του οργανισμού μας να αυτοθεραπεύεται από διάφορες απόψεις, γίνεται σαφές ότι  μπορούμε να θεραπεύσουμε το Εαυτό μας, μένοντας σε ισορροπία, ώστε να μην αρρωσταίνουμε. Η διατήρηση της ισορροπίας επιτυγχάνεται με την εξασφάλιση της ευεξίας στη ζωή μας. Η ευεξία επιτυγχάνεται υιοθετώντας καλές συνήθειες στη ζωή μας, όπως άσκηση, άφθονο νερό, θετική σκέψη, περισσότερο χαμόγελο, εναλλακτικές θεραπείες και τρόπους χαλάρωσης. Ακόμη, η καλή διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να μας οδηγήσουν σε ευεξία, άλλωστε ο Ιπποκράτης έλεγε «Η τροφή είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή». Η Ευεξία είναι μία «προσωπική συνταγή» ανάλογα πάντα με το τι λείπει από τη ζωή του καθενός και το οποίο καλό είναι σιγά σιγά να το προσθέσει στη ζωή του, χωρίς «πρέπει» και άγχος γιατί έτσι διαταράσσεται η ισορροπία.
Ο οργανισμός μας είναι τόσο προικισμένος με άφθονους και ευφυείς μηχανισμούς αυτοθεραπείας που μόνο ένα χαμόγελο ή ενός λεπτού προσοχή σε όλο μας το σώμα την ημέρα είναι ικανά για να τους ενεργοποιήσουν. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε στο νου μας είναι το «Σεαυτόν ευ ποίει» - να έχουμε δηλαδή την πρόθεση να ευεργετούμε τον Εαυτό μας, και να νοιαζόμαστε για τις πραγματικές μας ανάγκες.

flowmagazine.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα