Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μάτια καθρέφτης της υγείας


 Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και της υγείας γενικότερα, μια και πίσω από ένα κοκκίνισμα των οφθαλμών...

μπορεί να κρύβεται κάτι σοβαρότερο από έναν απλό ερεθισμό τους. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιες παθήσεις μπορούν να διαγνωστούν μέσα από μονάχα ένα βλέμμα.



Ερυθρότητα



Αιτίες: οι ιώσεις και οι τοπικές μολύνσεις ευθύνονται συνήθως για την εμφάνιση ερυθρότητας στα μάτια, η οποία τις περισσότερες φορές ξεκινά από το ένα μάτι και σύντομα επεκτείνεται και στο άλλο. Ο ιός του έρπητα, φορέας του οποίου είναι το 90% του πληθυσμού, μπορεί κάποιες φορές να προσβάλει και τους οφθαλμούς, προκαλώντας φλεγμονές. Αλλα συμπτώματα μόλυνσης αποτελεί ο πόνος γύρω από το μάτι, η φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως) και η δακρύρροια. Οι επίμονες κόκκινες κηλίδες στο λευκό και των δύο ματιών μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη υπέρτασης, καθώς η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Σε περίπτωση όμως που το ένα μάτι κοκκινίσει ξαφνικά, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι η αιμορραγία του λευκού χιτώνα, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό σε μεγάλης ηλικίας άτομα. Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση όλων των παραπάνω περιπτώσεων.



Ξηροφθαλμία



Αιτίες: οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τους μηχανισμούς λίπανσης των οφθαλμών. Κατά συνέπεια, η δακρυική στοιβάδα αποτελείται από μικρότερη ποσότητα υγρασίας. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας για είκοσι φορές κάθε δέκα λεπτά ή χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα. Η εργασία σε κλιματιζόμενους χώρους ή η κακή χρήση των φακών επαφής μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ξηρότητα των οφθαλμών. Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να οφείλεται στο σύνδρομο Sjogren, μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός επιτίθεται στους εξωκρινείς αδένες και συγκεκριμένα τους δακρυικούς, οδηγώντας σε αφύσικη ξηρότητα των οφθαλμών. Τα συμπτώματα μπορεί να ανακουφιστούν και σε αυτή την περίπτωση με τη χρήση τεχνητών δακρύων. Αλλη αιτία ξηροφθαλμίας αποτελεί η κερατίτιδα, η οποία προκαλείται όταν τα βλέφαρα δεν κλείνουν καλά κατά τη διάρκεια του ύπνου.



Φαγούρα



Αιτίες: η βλεφαρίτιδα είναι από τις πιο κοινές αιτίες ερεθισμού του εσωτερικού των βλεφάρων. Είναι μια συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό και συχνά κοκκίνισμα του ματιού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και πιτυρίδα στα βλέφαρα. Η βλεφαρίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να μη θεραπευθεί, αλλά και που μπορεί να ελεγχθεί με μερικά απλά καθημερινά μέτρα όταν βρίσκεται σε έξαρση. Φαγούρα στα μάτια μπορεί να προκληθεί και από αλλεργίες.



Χρωματιστοί δακτύλιοι γύρω από την ίριδα



Αιτίες: η εμφάνιση λευκού δακτυλίου γύρω από την ίριδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη υψηλής χοληστερίνης και προκαλείται από την εναπόθεση λίπους στον κερατοειδή. Εξαφανίζεται συνήθως με τη σωστή θεραπεία και την αλλαγή του τρόπου ζωής. Ενας δακτύλιος στο χρώμα του χαλκού αντιθέτως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη της νόσου του Wilson, μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλείται από τη συσσώρευση χαλκού στον οργανισμό.

http://tsekouratoi.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα