Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρώγοντας τα συναισθήματα μας


emotional-eatingΓιατί και πότε τρώμε; Οι προφανείς απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα θα ήταν: γιατί χρειαζόμαστε τροφή για ανάπτυξη και για διατήρηση στη ζωή. Τρώμε όταν πεινάμε επειδή μας προστάζει το βιολογικό μας ρολόι. Είναι όμως έτσι; Τρώμε για να ζούμε ή ζούμε για να τρώμε; Τρώμε μόνο όταν πεινάμε; Σίγουρα όχι.
Αν ακολουθούσαμε πάντα την πείνα μας τότε το φαινόμενο της παχυσαρκίας δεν θα υπήρχε ή θα περιορίζονταν μόνο στην παχυσαρκία προερχόμενη από παθολογικά αίτια. Η φύση είναι αρκετά σοφή ώστε ο μηχανισμός της βιολογικής πείνας να είναι καλά ρυθμισμένος.

Τρώμε όμως συχνά για να καλύψουμε άλλες μη βιολογικές ανάγκες.
Τρώμε όταν είμαστε χαρούμενοι για να το « γιορτάσουμε». Και συνήθως βέβαια όταν γιορτάζουμε κάτι δεν θα επιλέξουμε ένα απλό γεύμα αλλά ένα γεύμα πλούσιο, με ποικιλία εδεσμάτων που φυσικά στο τέλος θα περιλαμβάνει και ένα γλυκάκι μια και έχουμε γιορτή!
Τρώμε όταν είμαστε λυπημένοι για πνίξουμε τη λύπη μας. Τρώμε όταν αγχωνόμαστε, όταν αγωνιούμε, όταν θυμώνουμε...Τρώμε από ανία, γιατί δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε. Τρώμε χωρίς να πεινάμε, τρώμε τα συναισθήματα μας γιατί δεν βρίσκουμε τρόπο να τα εκφράσουμε.
Και το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικές. Αρχίζει από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Όταν το βρέφος κλαίει «ανεξήγητα» η μαμά θα του δώσει την πιπίλα. Το πρώτο «μπούκωμα» για παρηγοριά. Θα ακολουθήσουν κι άλλα όσο το παιδί μεγαλώνει. Η πιπίλα θα γίνει μπισκότο...κρουασάν...σοκολάτα.
Τα παιδιά έχουν συχνά ένα γλύκισμα ως επιβράβευση, οπότε και ριζώνεται στην αντίληψη τους πως όταν καταφέρνουν κάτι δικαιούνται να φάνε και μάλιστα κάτι ιδιαίτερα εύγευστο. Όταν το παιδί κλαίει βλέποντας τη μαμά να φεύγει στη δουλειά η μαμά απαντά: θα σου φέρω σοκολάτα όταν γυρίσω. Όταν το παιδί θέλει παιχνίδι και χρόνο με τους γονείς η μαμά θα του δώσει να φάει κάτι ενώ ταυτόχρονα θα βάλει και το αγαπημένο του παιδικό στην τηλεόραση.
Είναι επόμενο λοιπόν το παιδί αυτό να συνεχίσει μεγαλώνοντας να καλύπτει τα συναισθηματικά του κενά τρώγοντας. Το ενήλικο άτομο πλέον τρώει χωρίς να πεινά, το σωματικό βάρος αυξάνεται επικίνδυνα με ότι αυτό συνεπάγεται και οι προσπάθειες για μείωσή του αποβαίνουν συχνά άκαρπες μια και η παραμικρή αλλαγή στη διάθεση θα οδηγήσει για άλλη μια φορά στο ψυγείο με τον φαύλο κύκλο δεν νιώθω καλά – τρώω για ξεχάσω – αισθάνομαι άσχημα γιατί έφαγα να συνεχίζεται.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Την επόμενη φορά που θα νιώσουμε την ανάγκη φάμε κάτι ας δώσουμε ένα περιθώριο 5 λεπτών στον εαυτό μας και ας αναρωτηθούμε τι μας ώθησε στο ψυγείο. Αν αυτό είναι πείνα τότε ας το ανοίξουμε και ας επιλέξουμε κάποιο φρούτο, γιαούρτι ή ένα ελαφρύ σνακ. Αν όμως δεν είναι πείνα ας επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας και ας απομακρυνθούμε από την κουζίνα. Ένα τηλεφώνημα στον φίλο – στην φίλη μας, ένα βιβλίο, ένα περιοδικό θα μας αποδιώξουν την τάση για «τσιμπολόγημα». Μια δραστηριότητα εκτός σπιτιού αν είναι εφικτό, μια βόλτα με το σκύλο ώστε αντί να προσλάβουμε να καταφέρουμε να καταναλώσουμε και μερικές θερμίδες θα ήταν ακόμα καλύτερη λύση.
Σε γενικές γραμμές ας προσπαθήσουμε να ακούσουμε το σώμα μας και όχι την εκάστοτε διάθεση μας. Ας φροντίσουμε να βάλουμε τάξη στη διατροφή μας καταναλώνοντας 3 γεύματα την ημέρα χωρίς να παραλείπουμε τα ενδιάμεσα σνακ ώστε να είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο «άτακτο» τσιμπολόγημα.

 http://diatrofi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα