Ο
καρπός της Κινόα, ενός φυτού που καλλιεργείται στα... ψηλά στρώματα
των Άνδεων, έχει -σύμφωνα με ειδικούς- τρομερά μεγάλη διατροφική αξία
και δεν αποκλείεται να το υϊοθετήσουν και χώρες της Δύσης. Η NASA, μάλιστα, την έχει χαρακτηρίσει ως "εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή" Ο καρπός "Κινόα" είναι γνωστός και ως «τσισάγια μάμα», δηλαδή «μητέρα όλων των δημητριακών» και οι Ίνκας τον είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, ενώ η πρώτη σπορά του κάθε χρόνου, γινόταν -συχνά- από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Το πρώτο διάστημα οι Ισπανοί κονκισταδόροι δεν έδωσαν σημασία στην κινόα, στη συνέχεια απαγόρευσαν τη σπορά και καλλιέργειά της, καθώς οι σπόροι χρησιμοποιούνταν σε "παγανιστικές". Η κινόα ανήκει στα δημητριακά, στην πραγματικότητα, όμως, έχει σχέση με τον αμάραντο, που επίσης έχει σημαντική διατροφική αξία. Περιέχε, ακόμα, πολλές πρωτεΐνες (12-18%), ενώ περιέχει και λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα. Γι' αυτό και η ΝΑSA την έχει εντάξει στο στο Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής, το οποίο είναι ερευνητικό πρόγραμμα για μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές. |
28 comments 1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου