Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Μαργαρίνη ή Βούτυρο; Ποιό είναι καλύτερο για την καρδιά;


Μαργαρίνη ή Βούτυρο; Ποιό είναι καλύτερο για την καρδιά;Τι είναι το περισσότερο αβλαβές για την καρδιά μου, ρωτάει μια φίλη, το βούτυρο ή η μαργαρίνη;

Η μαργαρίνη είναι η σαφής απάντηση όσον αφορά την υγεία της καρδιάς μας. Η μαργαρίνη είναι παρασκευασμένη από διάφορους τύπους φυτικών ελαίων και γι αυτό δεν περιέχει χοληστερόλη που είναι ζωικής προέλευσης.

Έχει επίσης η μαργαρίνη περισσότερα «καλά» λιπαρά, δηλαδή πολυακόρεστα και μονοακόρεστα σε σύγκριση με το βούτυρο. Αυτοί οι τύποι λιπαρών βοηθούν στη μείωση της LDL της λεγόμενης και «κακής» χοληστερόλης, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη. Από την άλλη μεριά, το βούτυρο είναι παρασκευασμένο από ζωικό λίπος και γι αυτό περιέχει κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη.

Βέβαια, τα παραπάνω αφορούν τις μαργαρίνες που δεν παρασκευάζονται πια με τη μέθοδο της υδρογόνωσης και κατά συνέπεια δεν περιέχουν τα ανθυγιεινά τρανς λιπαρά.

Γενικά όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο σκληρή είναι μια μαργαρίνη τόσο περισσότερα τρανς λιπαρά περιέχει, και επομένως τόσο πιο ανθυγιεινή είναι.
Χάρης Καλλέργης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης του www.iator.gr

1 σχόλιο:

 1. Καλό θα ήταν να αναφέρεις την πηγή από όπου παίρνεις το άρθρο. Σωστά?
  Επίσης, τραβώντας τις εικόνες από τις πηγές (που δεν αναφέρεις καν)... τραβάς και το bandwith άλλου server...

  Καλό θα ήταν να προσέξεις λιγάκι.

  Επειδή ως φαίνεται δεν γνωρίζεις, στον σέρβερ φαίνεται τι παίρνεις και από πού το παίρνεις.


  Λ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή