Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

11 τροφές που θα σε προστατεύσουν από τις κρύες μέρες του χειμώνα!



Τα χέρια σου και το πρόσωπό ξηραίνονται, ενοχλητικές κοκκινίλες και τσουξίματα εμφανίζονται και σου χαλάνε το κέφι, την εμφάνιση, αλλά κυρίως την ποιότητα της επιδερμίδας σου. Και να ‘σου και κάποιες ρυτίδες! Ε όχι…
Η σωστή διατροφή είναι το παν. Και όχι μόνο για τη σιλουέτα σου, αλλά και για την υγεία σου. Έτσι, η διαιτολόγος διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου σε ενημερώνει για τις 11 τροφές που πρέπει να περιλαμβάνει το χειμερινό σου διαιτολόγιο ώστε να μην διαταραχθεί η υγεία της επιδερμίδας σου.
«Η εισαγωγή των τροφών αυτών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, μαζί με την κατανάλωση μπόλικου νερού, ώστε ο οργανισμός να είναι επαρκώς ενυδατωμένος, μπορεί να δώσει περισσότερη υγεία και λάμψη στο δέρμα μας! Ας τις δοκιμάσουμε» σημειώνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου.
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ εκτός από υπέροχο χυμό προσφέρει και υγιές, αψεγάδιαστο δέρμα. Πλούσιο σε λυκοπένιο από το οποίο παίρνει και το έντονο ροζ του χρώμα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics έδειξε πως άτομα που προσλάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες λυκοπενίου είχαν καλύτερη ποιότητα δέρματος. Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι τα καρότα, η σάλτσα ντομάτας, οι πιπεριές.
Καφές
Η επιδερμίδα εκτίθεται στην ακτινοβολία ακόμη και το Χειμώνα! Έτσι, μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά έχει ανάγκη από προστασία. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε περισσότερες από 93.000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cancer Prevention, πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος περίπου κατά 10 φορές. Ο κίνδυνος μειώνεται περισσότερο για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ.
Σόγια
Η σόγια ή τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου ή το γάλα σόγιας, λόγω των ισοφλαβονών που περιέχουν, προστατεύουν το δέρμα από το σχηματισμό ρυτίδων μετά από έκθεση στον ήλιο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ισοφλαβόνες προλαμβάνουν την καταστροφή του κολλαγόνου που εξασφαλίζει την ελαστικότητα του δέρματος.
Κρόκος αυγού
Ο κρόκος του αυγού προστατεύει επίσης από την ακτινοβολία του ήλιου που ξηραίνει και καταστρέφει το δέρμα. Περιέχει ένα καροτενοειδές, τη λουτεΐνη, η οποία όπως και το λυκοπένιο, προστατεύει το δέρμα από τη ζημιά που προκαλεί η UV ακτινοβολία. Όπως φαίνεται από πολυάριθμες μελέτες, η λουτεΐνη επίσης ενισχύει την υγεία των ματιών, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την πιο συχνή αιτία τύφλωσης μετά την ηλικία των 50.
Τσάι
Και εδώ η καφεΐνη δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη καταπολεμά τα προκαρκινικά κύτταρα του δέρματος καθώς και όσα έχουν υποστεί βλάβες λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους.
Καρότα
Β-καροτένιο και λυκοπένιο είναι οι ουσίες του καρότου που προστατεύουν το δέρμα έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας. Μελέτη έδειξε πως εθελοντές που εκτέθηκαν σε βλαβερή ακτινοβολία, κοκκίνισαν περίπου κατά 50% λιγότερο, μετά την κατανάλωση 2 φλιτζανιών χυμού καρότου και 2 1/2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας την ημέρα, για 10-12 εβδομάδες.
Σαρδέλα
Το μικρό νόστιμο ψαράκι, αλλά και τα περισσότερα ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν τη νεανική όψη του δέρματος προστατεύοντάς το από τις συνέπειες του κρύου. Επιπλέον, τα Ω-3 φαίνεται να προλαμβάνουν και τον καρκίνο του δέρματος.
Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), ένα από τα ω-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια πλούσια σε λίπος, διατηρεί το κολλαγόνο σε υψηλές ποσότητες. Η αντιφλεγμονώδης ικανότητα του, όπως και των υπόλοιπων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μειώνει τη φλεγμονή που ενισχύει την ανάπτυξη όγκων.
Κατανάλωση ψαριών 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μας εξασφαλίσει όλες τις ευεργετικές δράσεις των απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων στο δέρμα, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα.
Μπρόκολο
Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαχανικά του χειμώνα που θα προλάβει τις ρυτίδες. Συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνη C, που υπάρχει σε πληθώρα φρούτων και λαχανικών και βοηθά στην αποφυγή των ρυτίδων που σχετίζονται με την ηλικία. Η δράση της βιταμίνης C στην βελτίωση της ποιότητας του δέρματος έγκειται στην δράση της στο σχηματισμό κολλαγόνου, αλλά και την δράση της έναντι των ελευθέρων ριζών.
Σπανάκι
Η λουτεΐνη είναι πάλι η ουσία που καθιστά το σπανάκι μία από τις τροφές-συμμάχους για το δέρμα. Μάλιστα, μελέτη στο journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρει πως σπανάκι που έχει εκτεθεί για 3 ημέρες στην ηλιακή ακτινοβολία πριν την κατανάλωσή του, αυξάνει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, Ε, φυλλικό οξύ και καροτενοειδή (λουτείνη και ζεαξανθίνη)!
Κολοκύθα
Ο φυσικός τρόπος αναδόμησης των κυττάρων και προστασίας του δέρματος. Το β-καροτένιο (το συστατικό που δίνει το πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας) μεταβολίζεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την κυτταρική αναδόμηση, την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κακάο
Οι επικατεχίνες που περιέχονται στο κακάο, όπως και στο τσάι και το κόκκινο κρασί, φαίνεται πως βελτιώνει την υφή του δέρματος. Το κακάο αυξάνει την αιματική ροή στο δέρμα, γεγονός που παρέχει στην επιδερμίδα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται καθώς και οξυγόνο, παράγοντες απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
[via]
 http://endiaferonta.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα