Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα άπαχα τρόφιμα "μπερδεύουν" τον οργανισμό


Τα λίγων λιπαρών και άπαχα τρόφιμα που επιλέγουμε σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε σταθερό ή να μειώσουμε το σωματικό βάρος μας, μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή μπερδεύουν τον οργανισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, όταν γευόμαστε λάιτ σνακ, ο οργανισμός προετοιμάζεται να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά καταλήγει να τροφοδοτείται με λιγοστές – και αυτό του προκαλεί σύγχυση και τον κάνει να επιζητά περισσότερη τροφή.Το εύρημα αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί εξακολουθεί να εξαπλώνεται η παχυσαρκία στη Δύση, παρά την εκτενή χρήση λάιτ τροφίμων από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Η υποκατάσταση μέρους της τροφής με τρόφιμα που έχουν παρόμοια γεύση αλλά λιγότερες ή μηδέν θερμίδες, μοιάζει σαν μία πολύ λογική προσέγγιση για την απώλεια βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Σουϊδερς, καθηγήτρια Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ.«Ωστόσο, στο όλο θέμα παίζουν ρόλο πολλοί και διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί. Τα υποκατάστατα αυτά μιμούνται την γεύση του λίπους, αλλά δεν παρέχουν τις θερμίδες του – και αυτό προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό».
Όπως εξήγησε, οι διάφορες γεύσεις φυσιολογικά διεγείρουν το σώμα μας ώστε να αναμένει πως θα τροφοδοτηθεί με θερμίδες, τις οποίες εν συνεχεία θα πέψει.
Όταν αυτό δεν συμβεί, ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως δυσλειτουργία του μηχανισμού ελέγχου της πρόσληψης τροφής και ενεργοποιεί άλλους μηχανισμούς για να αντισταθμίσει τη «δυσλειτουργία» αυτή.Η δρ Σουϊδερς και οι συνεργάτες της εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους μελετώντας τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους σε ομάδα αρουραίων.
Τα μισά ζώα έτρωγαν επί 28 ημέρες κριτσίνια με πλήρη λιπαρά, ενώ τα υπόλοιπα κατανάλωσαν για λίγες μέρες τα κανονικά κριτσίνια και στη συνέχεια άρχισαν να τρέφονται με τις λάιτ εκδοχές τους.Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι αρουραίοι που είχαν αλλάξει διατροφή ζύγιζαν περισσότερο και διέθεταν περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι εκείνοι που έτρωγαν τα παχυντικά κριτσίνια μέχρι το τέλος της μελέτης.
«Η μελέτη μας μπορεί να έγινε σε ζωικά μοντέλα, αλλά υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τέρι Ντέιβιντσον, επίσης καθηγητής Ψυχολογικών Επιστημών στο Purdue. «Τα ευρήματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της χρήσης υποκατάστατων λίπους στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ελέγχου του σωματικού βάρους».
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioural Neuroscience».http://www.madata.gr/
 http://solidaritymit.blogspot.com
 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα