Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων βοηθά τη νεανικότητα του εγκεφάλου

Η περιορισμένη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να διατηρεί τον εγκέφαλο νέο, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές που αναφέρουν ότι ανακάλυψαν μοριακή διεργασία μέσω της οποίας μια αυστηρή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να απαλλάξει πιθανόν τον εγκέφαλο από τις συνέπειες της γήρανσης.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, βασίζεται σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που τους χορηγήθηκε τροφή περίπου στο 70% της ποσότητας που κατανάλωναν φυσιολογικά.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διατροφή με μειωμένες θερμίδες πυροδότησε το μόριο πρωτεΐνης CREB1, που ενεργοποιεί ομάδα γονιδίων που συνδέονται με τη μακροζωία και την καλή εγκεφαλική λειτουργία.
Ο ερευνητής Giovambattista Pani, του Catholic University of Sacred Heart, στη Ρώμη, δήλωσε ότι η ελπίδα μας είναι να βρεθεί τρόπος ενεργοποίησης του CREB1,για παράδειγμα μέσω νέων φαρμάκων ώστε να διατηρηθεί νέος ο οργανισμός χωρίς την ανάγκη αυστηρής δίαιτας.
Ερευνητές ανακάλυψαν πρωτύτερα ότι ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα έδειξαν καλύτερες νοητικές ικανότητες και μνήμη, λιγότερη επιθετικότητα και έτειναν να αποφεύγουν ή να καθυστερούν τη νόσο Alzheimer. Ωστόσο δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί.
Η έρευνα αναφέρει ότι είναι γνωστό ότι το CREB1 ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τη μάθηση και τον έλεγχο του άγχους και η δραστηριότητά της μειώνεται με το γήρας.
Ποντίκια από τα οποία απουσίαζε το CREB1 δεν εμφάνισαν κανένα από τα ίδια οφέλη στη μνήμη αν ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες σε σύγκριση με ποντίκια που έφεραν το μόριο και έδειξαν τις ίδιες βλάβες στον εγκέφαλο με τα ποντίκια που ακολούθησαν πλούσια διατροφή.
Ο Pani δήλωσε ότι τα ευρήματα εντοπίζουν για πρώτη φορά σημαντικό ρυθμιστή της επίδρασης της διατροφής στον εγκέφαλο. Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη έχει σημαντικές επιδράσεις στην ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για να διατηρηθεί νέος ο εγκέφαλος και να εμποδιστεί η εξασθένηση του εγκεφάλου και η διαδικασία γήρανσης.
Σύμφωνα με τον Marc Gordon, του Zucker Hillside Hospital, στο Glen Oaks της Νέας Υόρκης, τα ευρήματα θα πρέπει να ρίξουν νέο φως στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην ενήλικο ζωή συναντούν νοητικά προβλήματα αργότερα.
Δήλωσε ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με άνοια στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο η οργανική βάση για τη σχέση παραμένει ασαφής. Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της μείωσης της πρόσληψης θερμίδων στα ποντίκια και εντόπισαν βιοχημική οδό που μπορεί ενδεχομένως να ρυθμίζει τουλάχιστον ορισμένες από τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στην περιορισμένη διατροφή.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα