Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 συμβουλές για καλύτερη διατροφή στο γραφείο

eating-at-the-office
Συγγραφέας: 
Μαρία Κολοτούρου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Η 28η Απριλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Εσείς πόσο ‘διατροφικά ασφαλής’ νιώθετε στη δουλειά σας; Δυστυχώς, οι γρήγοροι ρυθμοί που έχουν πλέον καθιερωθεί καθιστούν πολύ δύσκολο τον προγραμματισμό της διατροφής μας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ωστόσο οι ώρες εργασίες καταλαμβάνουν το 1/3 της ημέρας μας, επομένως οι διατροφικές συνήθειες στη δουλειά είναι πολύ σημαντικές για να τις αμελούμε. Επίσης, μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη απόδοση, περισσότερη συγκέντρωση, ενέργεια και ευεξία.

10 συμβουλές για καλύτερη διατροφή στο γραφείο 

  1. Οργανωθείτε: μπορεί στην αρχή να σας φανεί βουνό, ωστόσο με λίγη οργάνωση μπορείτε να βρείτε πρακτικές λύσεις που μπορείτε εύκολα να εντάξετε στο πρόγραμμα σας.
  2. Τρώτε πρωινό: σας δίνει ενέργεια και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν έχετε χρόνο, αγοράστε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα απλό τοστ ή μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με ένα φυσικό χυμό ή γάλα χαμηλών λιπαρών.
  3. Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ: μερικές εύκολες λύσεις είναι τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί,  οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, τα κρακεράκια ολικής άλεσης και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
  4. Πίνετε τακτικά νερό: σας κρατάει ενυδατωμένους και βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση. Για να μην το ξεχνάτε, φροντίζετε να έχετε ένα μπουκαλάκι νερό πάνω στο γραφείο σας.
  5. Πιείτε καφέ… αλλά με μέτρο: ο καφές δρα τονωτικά βοηθώντας στην εγρήγορση κατά την εργασία. Ωστόσο η υπερκατανάλωση καφέ (πάνω από 4-5 φλιτζάνια ημερησίως) μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση και νευρικότητα.
  6. Φάτε… μπανάνες: η μπανάνα είναι ένα φρούτο που μεταφέρεται εύκολα στο γραφείο, είναι πλούσια σε κάλιο, και παρέχει στον εγκέφαλο απλά σάκχαρα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του.
  7. Αν θελήσετε κάτι γλυκό προτιμήστε μερικά αποξηραμένα φρούτα, μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα ή μια μικρή συσκευασία παστέλι.
  8. Πάρτε ταπεράκι από το σπίτι: η συνήθεια αυτή θα σας γλιτώσει θερμίδες και χρήματα, ενώ παράλληλα θα σας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
  9. Αν χρειαστεί να παραγγείλετε απέξω, προσέξτε τις επιλογές σας. Προτιμήστε κάποια σαλάτα με λίγο τυρί, τόνο ή κοτόπουλο ή κάτι ψητό με σαλάτα.
  10. Κάντε ένα διάλειμμα για να φάτε: το όφελος που θα αποκομίσετε διακόπτοντας την εργασία σας για 15-20 λεπτά προκειμένου να φάτε ήρεμα, είναι πολύ μεγαλύτερο από τη δουλειά που θα κάνετε τρώγοντας μπροστά στον υπολογιστή για τον ίδιο χρόνο. Ακόμα καλύτερα, παρασύρετε και τους συναδέλφους σας ώστε να καθιερώσετε καθημερινά το δικό σας ‘lunch break’!
Μαρία Κολοτούρου, 
 http://www.healthview.gr
 

Σχόλια

  1. _______██████ *⏃* ΑΓΑΠΗ ❂*☃
    _____ ████████ *⏃*❂ ΥΓΕΙΑ *☃
    ____███████████ *⏃* ΕΥΤΥΧΙΑ *☃
    ___ (░░░░░░░)░░░) *⏃*❂*☃*⏃*
    ___ (░(░█░░█░)░░░)
    __ (░░(░░●░░░)░░░).
    __ (░░░░◡░░)░░░░). ……………............♥★o
    _██ (░░░░░░░░░░)██... ................ .*o*
    _███ (░░░░░░░░░)███................. *♥*o*
    ████ ██ (░░░)██ ████............... ***o***
    ████ █████████ ███............... **o**♥*o*
    ████ ████░████ ███............ .**♥**o**o**
    (░░)_ ▓▓▓▓▌▓▐▓▓▓_(░░)......... **o**♥***♥*o*.
    (██) ███████████ (██)........ *****♥*o**o****
    _____█████░█████_▓▓▓\)... ♥*♥**o*****o**♥**
    _____█████-,█████▓▓▓▓▓) ******o*****♥**o***
    ______(███)_(███)▓▓▓▓▓▓) -.,.-*❂*⏃☃⏃*❂*-.,.-
    ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ το 2012
    ΦΩΤΕΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα