Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η οικονομική κρίση απειλεί να αυξήσει τα περιστατικά καρκίνου

Η οικονομική κρίση αποτελεί κίνδυνο για την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη, καθώς πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν το στιλ ζωής τους, να περικόψουν τον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό τους ή να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου “European Journal of Cancer”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρει ότι αν και κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη, οι προσπάθειες πρόληψης υστερούν, καθώς τα νέα περιστατικά διαγνωσμένου καρκίνου εμφανίζουν διαχρονική αύξηση, κατά 20% περίπου μεταξύ του 2002 (2,1 εκατ.) και του 2008 (2,5 εκατ.).


Η έρευνα προειδοποιεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την πρόληψη του καρκίνου με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα αυξάνοντας την έκθεση των ανθρώπων σε νέους παράγοντες κινδύνου μέσω των αλλαγών στην εργασία τους και στις συνήθειες της καθημερινής ζωής τους. Η κρίση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο εργασιακής ασφάλειας (χαλάρωση των ελέγχων νέων προϊόντων κ.α.) και να επηρεάσει δυσμενώς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων όσον αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ερευνών κατά του καρκίνου.

Η μελέτη, υπό τον Χοσέ Μαρτίν-Μορένο, ειδικού σε θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία, αναφέρει ότι σε περιόδους ύφεσης οι άνθρωποι (κυρίως οι άνεργοι) τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ περισσότερο, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Παράλληλα, όταν υπάρχει ύφεση, μειώνονται οι χορηγίες και δωρεές από φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε ερευνητικούς φορείς για τον καρκίνο, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες και τα κράτη περικόπτουν τα κονδύλια των προϋπολογισμών για την ενίσχυση της σχετικής επιστημονικής έρευνας.

Επίσης, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τείνει να αυξάνεται η έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς χαλαρώνουν οι σχετικοί έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας στους επαγγελματικούς χώρους. Όσο δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση των εταιριών, τόσο αυτές τείνουν να μειώνουν το επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων τους.

Μια άλλη μελέτη υπό τη δρα Έσθερ ντε Βρις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» της Ολλανδίας, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε στο τεύχος του ίδιου περιοδικού, υπολόγισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 1975 τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον το 13,6% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, το δεύτερο κυριότερο είδος καρκίνου, καθώς και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο. Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που έχουν αυξήσει τον καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ 

http://ygeia-online.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα