Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιά τρόφιμα αλληλεπιδρούν με φάρμακα;

Πολλά από τα τρόφιμα που θεωρούνται σημαντικά για μια ισορροπημένη διατροφή, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα, είτε απενεργοποιώντας τις ουσίες τους, είτε ενισχύοντάς τες σε επικίνδυνο επίπεδο.

Η Δρ Jane Alder, λέκτορας Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire, αναφέρει ότι: «Το κλειδί είναι να μην αλλάξει ριζικά η διατροφή του ατόμου, αλλά εάν πρέπει να πάρει κάποια φάρμακα, να ρωτήσει το γιατρό του για πιθανές αλληλεπιδράσεις».

Παρακάτω μπορεί κανείς να διαβάσει ορισμένα από τα τρόφιμα που προκαλούν αλλαγές στη δραστικότητα κάποιων φαρμάκων.

Χυμός γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια ουσία που εμποδίζει κάποια από τα εντερικά ένζυμα να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό οδηγεί σε απορρόφηση μεγαλύτερης φαρμακευτικής ποσότητας, σε περίπτωση που το άτομο λαμβάνει θεραπευτική αγωγή, ενώ ορισμένες φορές οδηγεί μέχρι και σε τριπλασιασμό της δόσης αυτής!

Για το λόγο αυτό, άτομα που παίρνουν αντιαρρυθμικά φάρμακα ή άλλα που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, αντιισταμινικά για την αντιμετώπιση αλλεργιών, αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου για τη θεραπεία της υπέρτασης, ή στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, αφού υπέρ-ενισχύει τη δράση τους.

Αντιθέτως, ο χυμός μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα των αντικαταθλιπτικών και των αντιπηκτικών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας γάλακτος, ή άλλους παραγώγου του, μπορεί να προκαλέσει μείωση έως και 80% της δραστικότητας ενός αντιβιοτικού. Επίσης, το ασβέστιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τη λειτουργία των φαρμάκων που χορηγούνται για την οστεοπόρωση.

Είναι λοιπόν επιθυμητό, σε περίπτωση που λαμβάνονται τα παραπάνω φάρμακα, να μη γίνεται βρώση γαλακτοκομικών προϊόντων πριν το πέρας δύο ωρών από τη λήψη τους.

Τρόφιμα που υπόκεινται σε ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως για παράδειγμα το τυρί, περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας ουσίας που μπορεί να αντιδράσει με μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (τους αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης), οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να προκληθούν και από τη βρώση χοιρινού κρέατος, μπανάνας, εκχυλίσματος μαγιάς, σοκολάτας και των προϊόντων που παράγονται από τη σόγια.

Κρέας

Άτομα που υποφέρουν από άσθμα θα πρέπει να αποφεύγουν τα ψητά κρέατα, επειδή οι ενώσεις του άνθρακα που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο, εμποδίζουν τα φάρμακα της νόσου από το να λειτουργήσουν.

Πράσινα λαχανικά

Πολλά πράσινα χόρτα και λαχανικά έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία αυξάνει την πήξη του αίματος. Τέτοια είναι το σπανάκι, το λάχανο, το πράσινο τσάι, αλλά και το κόκκινο κρέας. Ο συνδυασμός αυτών με αντιπηκτική αγωγή, καθιστά τα φάρμακα άχρηστα, αφού εμποδίζεται η ενέργειά τους.

Βέβαια, η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων είναι απαραίτητη, αλλά όταν κανείς είναι σε αντιπηκτική αγωγή, δεν πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής του.

Ινώδη τρόφιμα

Τροφές πλούσιες σε ίνες, είναι σε θέση να επιβραδύνουν την απορρόφηση πολλών φαρμάκων, όπως η διγοξίνη (ρύθμιση αρρυθμιών), η μετφορμίνη (για το διαβήτη) και οι στατίνες (για τη χοληστερίνη).

Είναι λοιπόν καλύτερο για όσους λαμβάνουν κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα, να αποφεύγουν σε διάστημα δύο ωρών την ταυτόχρονη πρόσληψή τους.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών, όπως ο έμετος, η γαστρορραγία και η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών, μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία ή ακόμα και σε απώλεια της συνείδησης.

Αγγειοδιασταλτικά, όπως για παράδειγμα το Viagra, η αλληλεπίδρασή τους με το αλκοόλ προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την ενέργεια του φαρμάκου, οδηγώντας σε ζαλάδα ή μεγάλη υπόταση.

Πολυβιταμίνες

Οι πολυβιταμίνες περιέχουν πολλά μέταλλα που μπορεί να επηρεάσουν τη δράση διαφόρων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, αποτρέποντας την απορρόφησή τους.
 
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα