Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραδοσιακά Ελληνικά Γλυκά του Kουταλιού


3223.gif
Ακόμα και στην εποχή μας τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν παραδοσιακό τρατάρισμα, είναι στην κυριολεξία το γλυκό καλωσόρισμα για τον επισκέπτη του φιλόξενου περιβάλλοντος ενός ελληνικού σπιτιού, είτε αυτός έρχεται απλώς για να χαιρετίσει είτε μόνο για κουβέντα. Μπορεί κανείς να γευτεί παρόμοια γλυκά σε ένα παραδοσιακό χωριάτικο "καφενείο" όπου συνοδεύονται συνήθως από έναν δυνατό ελληνικό καφέ και ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Κατά το παρελθόν, αυτού του είδους τα γλυκά φτιάχνονταν συνήθως στο σπίτι σε μικρές ποσότητες, σύμφωνα με την τέχνη και τα μυστικά κάθε νοικοκυράς. Ονομάζονται "γλυκά του κουταλιού", γιατί συνήθως το μέγεθος τους όταν σερβίρονται είναι όσο ενός γεμάτου κουταλιού του γλυκού.


Τα περισσότερα από αυτά τα γλυκά προετοιμάζονταν την εποχή του χρόνου κατά την οποία ωρίμαζε κάθε φρούτο: αγριοκέρασα, σταφύλια, σύκα, βερίκοκα, μούρα, δαμάσκηνα, κυδώνια, περγαμόντα, και κίτρα, που ωρίμαζαν το ένα μετά το άλλο από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου.

Αλλες παραλλαγές του γλυκού -με φιστίκια, καρύδια, σύκα και νεράντζια, για παράδειγμα- φτιάχνονταν με φρούτα που δεν είχαν ακόμα ωριμάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα γλυκό του κουταλιού μπορούσε να φτιαχτεί με λαχανικά (ντομάτες ή μελιτζάνες) ή και από πέταλα λουλουδιών (τριανταφυλλιάς ή λεμονιού).

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες ή τις κομπόστες είναι ότι τα φρούτα διατηρούν το αρχικό τους σχήμα και χρώμα αλλά και τη γεύση και το άρωμά τους. Τα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το νερό και η ζάχαρη και μια ιδέα από χυμό λεμονιού. Η παρασκευή κάθε γλυκού έχει τη δική της τεχνική και ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες στην προετοιμασία και την εκτέλεση της συνταγής.

Δυστυχώς, στις μέρες μας τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εξαφανίζονται. Ο χρόνος που μπορεί να διαθέσει η νοικοκυρά σε μια τόσο χρονοβόρα εργασία έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και όσος της περισσεύει αναλώνεται σε άλλες σημαντικές εργασίες. Επιπροσθέτως, οι παραδοσιακές συνταγές λησμονούνται βαθμηδόν και τα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνονται και καταναλώνονται ολοένα και συχνότερα δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από φτωχές απομιμήσεις γλυκών αναμνήσεων.

Είναι πάντως ευχής έργον το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για την ποιότητα, αφιερώνουν τον χρόνο και τον κόπο που είναι αναγκαίος για τη διατήρηση της παράδοσης, και ένα από τα καλύτερα παραδείγματα συνιστούν τα γλυκά του κουταλιού με το σήμα των Greek Artisans ...; (Στατήρ ΕΠΕ), που διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων. Τα γλυκά αυτά του κουταλιού μπορούν να καταναλώνονται ως έχουν μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό και ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ (κατά προτίμηση ελληνικού!), αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πάνω σε παγωτό ή γιαούρτι



πηγη www.gourmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα