Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί δε μπορούμε να αντισταθούμε στα γλυκά;

Για κάποιους ανθρώπους το να αντισταθούν σε ένα κομμάτι κέικ ή μια πάστα σοκολάτας είναι παιχνιδάκι, όμως για κάποιους «Γολγοθάς»....

Βέβαια, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, είναι θέμα θέλησης και δυνατού χαρακτήρα, αλλά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Yale , έρχονται να ανατρέψουν τις επικρατούσες αντιλήψεις.


Συγκεκριμένα οι ερευνητές θεωρούν πως υπάρχει ένα τμήμα του εγκεφάλου μας, το οποίο ελέγχει τη θέληση μας για γλυκό και από αυτό εξαρτάται αν
θα ενδώσουμε στον γλυκό πειρασμό ή όχι. Πάντως ξεκαθαρίζουν πως η βασικότερη αιτία είναι η μείωση των επιπέδων γλυκόζης του οργανισμού, η οποία αυτόματα οδηγεί το παραπάνω τμήμα του εγκεφάλου, να επιθυμεί τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες. Ειδικά, τονίζουν οι επιστήμονες, στα παχύσαρκα άτομα, η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, με το που πέφτει το επίπεδο γλυκόζης τους.

Η γλυκόζη συνήθως προέρχεται από υδατάνθρακες, οι οποίες βρίσκονται σε υγιείς τροφές, αλλά τις περισσότερες σε βλαβερές για τον οργανισμό. Το φαινόμενο ζήτησης γλυκόζης, οφείλεται στην τεράστια ζήτηση του εγκεφάλου για αυτήν την ουσία, η οποία κατά κάποιο τρόπο είναι ένα καύσιμο ενέργειας.

Τέλος διαχωρίζουν τις «καλές» τροφές στις οποίες βρίσκονται οι υδατάνθρακες, οι οποίες ενδεικτικά είναι τα νωπά φρούτα, τα λαχανικά, το καστανό ρύζι και ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα φασόλια. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται τροφές όπως διάφορα σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, παγωτό και σιρόπι καλαμποκιού που χρησιμοποιείται στα μεταποιημένα τρόφιμα
«Το κλειδί για να μην παρασυρθεί το άτομο στην κατανάλωση γλυκών και βλαβερών τροφών, είναι όταν νοιώσει την ανάγκη γλυκού, να μάθει να τρώει τις υγιεινές εκείνες τροφές, που περιέχουν γλυκόζη σε μεγάλη ποσότητα», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια του Yale Rajita Sinha.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation».
Πηγή: Πρώτο Θέμα

http://www.otherside.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα