Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παχαίνει ο γάμος, παχαίνει και το διαζύγιο

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Οχάϊο με τη συμμετοχή 10.000 ανθρώπων.
Τόσο ο γάμος, όσο και το διαζύγιο, αυξάνουν το βάρος μας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Ενωση.

Βάσει της έρευνας που διενεργήθηκε σε 10.000 ανθρώπους, ο κίνδυνος να πάρουμε κιλά αυξάνεται στα δύο χρόνια μετά την αρχή ή το τέλος του γάμου.

Οι νιόπαντρες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για «μεγάλη αύξηση» βάρους, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάϊο που προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες από το 1986 ως το 2008 και κατέγραψαν τις αλλαγές στο δείκτη μάζας σώματος (BMI - μια μέτρηση της αναλογίας ύψους/βάρους) μετά από γάμους και διαζύγια. Συνέκριναν τον δείκτη ανθρώπων που παντρεύτηκαν ή πήραν διαζύγιο με εκείνον όσων ήταν ήδη παντρεμένοι ή εξακολουθούσαν να είναι άγαμοι.

Ακόμη και όταν προσάρμοσαν τα στοιχεία αναλόγως με την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την φτώχεια ή τις εγκυμοσύνες, οι ερευνητές βρήκαν υψηλό κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, ο οποίος σχετιζόταν άμεσα με τον γάμο και το διαζύγιο.

Στις γυναίκες, ο γάμος αύξησε τον κίνδυνο για μικρή αύξηση βάρους κατά 33% και για μεγάλη αύξηση βάρους κατά 48%.
Οι γυναίκες που μόλις είχαν χωρίσει διέτρεχαν κίνδυνο μικρής αύξησης βάρους της τάξης του 22%.
Οι άνδρες είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν μετά τον γάμο και 21% μετά το διαζύγιο.
«Πρόκειται για σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο γάμος και το διαζύγιο μπορεί να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής και το είδος της διατροφής. Αλλά ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, και οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι θετικές για κάποιους», δήλωσε στο BBC η Ελεν Ράϊλι, του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συσσώρευση περιττών κιλών σε ζευγάρια που συμβιώνουν και κυρίως στα παντρεμένα ζευγάρια φαίνεται να οφείλεται τόσο στην αύξηση της ηλικίας όσο και στη γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, τείνουν να γευματίζουν μαζί, με αποτέλεσμα να μαγειρεύουν και να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ή να τρώνε συχνότερα έξω απ΄ ό,τι όταν ήταν ελεύθεροι. Επιπροσθέτως, οι παντρεμένοι συνηθίζουν να κάθονται μαζί στο σπίτι και να βλέπουν τηλεόραση αντί να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες που κάνουν καλό στη σιλουέτα, όπως τα σπορ.

Πάντως υπήρχαν και κάποια θετικά στοιχεία από τη συμβίωση, όπως η ελάττωση του καπνίσματος και η μείωση της θνησιμότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα