Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αέρια εντέρου: Αιτίες και αντιμετώπιση


Ορισμένα φαγητά όπως τα φασόλια συνδυάζονται με αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερο

Το πρόβλημα των αερίων στο έντερο είναι πάρα πολύ συχνό. Σε όλους δημιουργούνται αέρια στο πεπτικό σύστημα τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται είτε από το στόμα δια μέσου του ρεψίματος είτε δια μέσου του πρωκτού.  
Όλοι νιώθουν άβολα να αποβάλλουν αέρια από τη μια ή την άλλη οδό. Συνήθως υπάρχει η εντύπωση ότι η παράγωγή αερίων είναι υπερβολική ενώ στην πραγματικότητα η παραγωγή αυτή είναι φυσιολογική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν τουλάχιστο 500 κ.ε. αερίων την ημέρα και αποβάλλουν αέρια περίπου 14 φορές την ημέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το αέριο που αποβάλλεται δεν έχει μυρωδιά. Η μυρωδιά που παίρνει οφείλεται σε βακτηρίδια που παράγουν θείο.
Σε μερικές περιπτώσεις τα αέρια προκαλούν φούσκωμα και πόνο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Το πόσο αέριο παράγει κάποιος και το πόσο ευαίσθητος είναι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τις ατομικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ευαισθησία του χοντρού εντέρου.
Οι αιτίες που αυξάνουν την παραγωγή αερίου από το έντερο είναι πολλές. Ο αέρας που καταπίνουμε φυσιολογικά όταν τρωμε και τα αέρια που δημιουργούνται από την πέψη των τροφίμων μέσα στον πεπτικό σωλήνα είναι οι κυριότερες αιτίες. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες δημιουργούν πολλά αέρια σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη που προκαλούν μόνο λίγα.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει την αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερό του, γεγονός που είναι δυνατόν να προκαλεί φούσκωμα, πόνο ή και δυσφορία;
1. Αρχικά είναι καλό να μειώσει κάποιος στη διατροφή του τα φαγητά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή αερίων. Η ποσότητα αερίων που παράγουν κάποια τρόφιμα δεν είναι η ίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε το τι συμβαίνει στη δική σας περίπτωση είναι δοκιμάζοντας και παρατηρώντας.
Τα τρόφιμα που προκαλούν στους περισσότερους αυξημένα αέρια είναι:
  • Τα φασόλια, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια
     
  • Ορισμένα φρούτα όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα
     
  • Το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα πίτουρα
     
  • Τα αναψυκτικά και τα ποτά με φρούτα
     
  • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το παγωτό
     
  • Τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη
     
  • Ορισμένα τρόφιμα για δίαιτα με γλυκά χωρίς ζάχαρη και μαστίχα
2. Πίνετε άφθονο νερό. Αποφεύγετε τα αεριούχα αναψυκτικά ή άλλα ποτά. Τρωτε ελαφριές σούπες.
Αποφεύγετε να πίνετε υγρά που δημιουργούν αέρια όπως οι σόδες και η μπύρα. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κάτι από αυτά, τότε είναι καλό αφού τα βάλετε στο ποτήρι, να τα αφήσετε για λίγο για να φύγει το αέριο που περιέχουν.
3. Μειώστε την ποσότητα αέρα που καταπίνετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε:
  • Τρωτε αργά και μασάτε περισσότερο το φαγητό σας. Έτσι μειώνεται ο αέρας που θα καταπιείτε
     
  • Αποφεύγετε να μασάτε πίσσες και να τρωτε  σκληρά ζαχαρωτά ή γλειφιτζούρια
     
  • Εάν καπνίζετε προσπαθήστε να μειώσετε ή να σταματήσετε
     
  • Εάν έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, δείτε με τον οδοντίατρό σας κατά πόσο αυτές εφαρμόζουν καλά
4. Γράφετε σε ένα ημερολόγιο τα φαγητά που τρωτε για να δείτε ποια είναι εκείνα που σας προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα.
Επίσης είναι καλό να γράφετε και τις ποσότητες που τρωτε από τα συγκεκριμένα φαγητά. Με τον τρόπο αυτό θα καταλάβετε ποια είναι εκείνα που σας προκαλούν τα περισσότερα αέρια και σε ποιες ποσότητες.
Στις περιπτώσεις που τα απλά αυτά μέτρα δεν μπορούν να σας ανακουφίσουν ή ακόμη εάν το πρόβλημα σας προκαλεί πόνο και δυσφορία, τότε θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.
Συνοπτικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αέρια στο πεπτικό τους σωλήνα. Πολύ συχνά νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερα αέρια από ότι πρέπει ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.
Τα να κάνει κάποιος συχνά αέρια είναι φυσιολογικό. Οι δύο κυριότεροι τρόποι για να μειώσει κάποιος την ποσότητα αερίων που παράγει είναι αρχικά να μειώσει την ποσότητα αέρα που καταπίνει και μετά να μειώσει τα φαγητά εκείνα που προκαλούν στον ίδιο περισσότερα αέρια.
medlook.net.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα