Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σνακς και οι μεγάλες μερίδες είναι οι κύριοι ”εχθροί” της δίαιτας

Τα σνακς και οι μεγάλες μερίδες είναι οι κύριοι ”εχθροί” της δίαιτας
Τα σνακς και οι μεγάλες μερίδες φαγητού είναι δύο από τους κυριότερους «εχθρούς» της δίαιτας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.
Η μέση κατανάλωση θερμίδων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο περίπου στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, φτάνοντας τις 2.374 θερμίδες και οι ειδικοί εξηγούν ότι η επιρροή των μεγάλων μερίδων καθώς και η υπερκατανάλωση σνακς είναι μεγαλύτερη αυτής των τροφών με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα σημειώνει ότι είναι προτιμότερο να επικεντρωνόμαστε στην μείωση της ποσότητας και συχνότητας των γευμάτων για καλύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά σε πολλές δυτικές χώρες από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Μόνο στις ΗΠΑ, όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη, το ένα τρίτο των ενηλίκων (πάνω από 72 εκατ.) είναι παχύσαρκοι.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από δημοσκοπήσεις για τη διατροφή που είχαν γίνει τις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 και την τρέχουσα.
Οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν όλα τα τρόφιμα και ποτά που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες σε 24 ώρες. Η μέση ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση ενός Αμερικανού πολίτη είχε αυξηθεί από 1.803 θερμίδες το 1977-78 σε 2.374 το 2003-06.  Την τελευταία δεκαετία μόνο, η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είχε αυξηθεί κατά 229 θερμίδες.
Αρκετοί παράγοντες εμπλέκονται στην ενεργειακή κατανάλωση -ο αριθμός των θερμίδων (ενέργεια) σε μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής (ενεργειακή πυκνότητα), το μέγεθος της μερίδας και πόσα γεύματα και σνακς καταναλώνονται μέσα σε μια ημέρα.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ενώ όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν παρουσιάσει αύξηση, η αύξηση στον αριθμό των περιστάσεων σίτισης και το μέγεθος των μερίδων φαίνεται να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της καταγραφόμενης αλλαγής.
Επομένως για να αντιμετωπιστεί σωστά η παχυσαρκία οι πολιτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην μείωση του αριθμού των σνακς και των γευμάτων που τρώει ο πολίτης καθώς και στο μέγεθος των μερίδων.

askisi-diatrofi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα