Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αδυνάτισμα = καύσεις

Μέχρι σήμερα και μετά από τόσες αυτοσχέδιες προσπάθειες να χάσουμε βάρος και αρκετές δίαιτες που δοκιμάσαμε, από τη φίλη μας, από κάποιο περιοδικό ή από κάποιο μη καταρτισμένο επιστήμονα, ταυτίσαμε την έννοια της δίαιτας με τη λέξη λιμοκτονώ.


Ωστόσο, η μοντέρνα τάση των σύγχρονων και ενημερωμένων διαιτολόγων για πιο πλούσια γεύματα αναιρεί άρδην τον παραπάνω όρο. Στις μέρες μας, δίαιτα σημαίνει ισορροπημένη και σωστή διατροφή.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, οι φτωχές δίαιτες (δίαιτες υποσιτισμού), καταπονούν τον οργανισμό και δεν προσφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Αυτό συμβαίνει γιατί καταλαβαίνοντας ο οργανισμός, ότι η τροφή που του παρέχεται συνεχώς μειώνεται, προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Το ένστικτο της επιβίωσης κυριαρχεί καθοριστικά, προστατεύοντας τον οργανισμό από την ανώφελη χρήση ενέργειας, με συνέπεια να «καίμε» όσο το δυνατό λιγότερες θερμίδες. Κατά τον τρόπο αυτό έχουμε, επιβράδυνση του μεταβολισμού γεγονός που προκαλείται είτε από κακή διαιτητική συνταγογράφηση, είτε από την υιοθέτηση μιας τελείως διαστρεβλωμένης στάσης ζωής, που μας οδηγεί στο να τρώμε 1 ή 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα.

Είναι γνωστό ότι ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στον οργανισμό προκειμένου να λειτουργήσει (καρδιοαναπνευστική λειτουργία, μυϊκή σύσπαση, πέψη και χρήση θρεπτικών συστατικών της τροφής, κ.α.).

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός και από άτομο σε άτομο διαφέρει. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, που θα είναι δομημένο από ειδικό με εμπεριστατωμένες γνώσεις ιατρικής και κλινικής βιοχημείας, ώστε ενεργοποιώντας επιλεκτικά τα διάφορα βιοχημικά μονοπάτια του οργανισμού να βοηθά το άτομο να οδηγείται σε μία σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολικό ρυθμό, είναι η μυϊκή μάζα.

Όσο πιο μυώδεις είμαστε, ανεξάρτητα από το βάρος μας, τόσο πιο εύκολα «καίμε» θερμίδες. Αναπτύχθηκε, μάλιστα, η θεωρία ότι στα άτομα που παρουσιάζουν συνεχείς αυξομειώσεις βάρους, επιτυγχάνεται προοδευτική αντικατάσταση των μυών με λίπος, με αποτέλεσμα κάθε φορά να ξεκινάνε την δίαιτα με μεγαλύτερο βάρος.

Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που σε κάθε νέα προσπάθεια για απώλεια βάρους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκολίας απώλειας των περιττών κιλών.
www.newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα